Saltar al contenido Saltar a la navegación Saltar a la búsqueda

Portal toolbar

Noticias

La Junta de Govern aprova el procés participatiu per reconvertir la zona de Carles Buïgas

martes 03 mayo 2016

Avui s’ha donat llum verda al contracte administratiu per a la prestació del servei de disseny  i desenvolupament d’aquest procés participatiu  

D’altra banda, fins al 15 de maig es busquen ciutadans de Salou que vulguin inscriure’s i participar activament en el projecte d’Altaveu Ciutadà

L’Ajuntament de Salou continua endavant els tràmits per dur a terme un procés participatiu que busca el màxim consens de la ciutadania per poder dur a terme una intervenció global i integral a la zona de l’avinguda de Carles Buïgas i el seu entorn, amb l’objectiu de reconvertir i regenerar aquest espai des del punt de vista urbanístic, turístic, comercial, i residencial; i d’aquesta forma que es pugui superar l’estat de degradació en que es troba actualment i es pugui fer més compatible l’activitat i els drets entre els agents que hi conviuen.

Cal recordar que a meitats del mes de febrer ja es va dur a terme una primera sessió informativa per donar a conèixer als veïns de la zona, a més d’altres entitats i associacions una diagnosi prèvia. En aquesta, s’analitzaven i proposaven fins a 20 actuacions de reconversió i regeneració urbana dins l'àmbit de l'Avinguda Carles Buïgas, per tal de millorar les seves condicions i característiques urbanes, els seus serveis, la seva imatge i atractiu, amb l’objectiu de bastir un àmbit modern, singular i competitiu. Un estudi que s’ha dut a terme per part de l’Escola d'Arquitectura de Reus de la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Facultat de Geografia i Turisme de la URV (Unitat Predepartamental d’Arquitectura i PCT de Turisme i Oci) i la Universitat Politècnica de Catalunya (Departament de Projectes Arquitectònics).

 

Altaveu Ciutadà

A més, dins la política d’impuls de la participació ciutadana per part del govern municipal, també es va posar en marxa recentment una altra projecte: l’Altaveu Ciutadà; una eina telemàtica per desplegar els principis del Govern Obert i d’impuls de la participació, l’Escolta Activa i la transparència en la gestió municipal; augmentant la relació de l’administració amb el ciutadà tot generant nous espais de col·laboració en el desenvolupament del municipi.

L’alcalde, Pere Granados, destacava d’aquest projecte que podrem “disposar d’un baròmetre d’opinió per re-orientar i adaptar les polítiques de govern, interactuant amb la ciutadania, alhora que impulsem la democràcia participativa i la millor implicació ciutadana mitjançant una eina de democràcia electrònica”.

En aquest moment el projecte es troba en fase de foment de les inscripcions, de forma que els salouencs i salouenques que vulguin incorporar-se al projecte d’Altaveu Ciutadà es poden inscriure fins al 15 de maig a través de la web http://www.altaveuciutada.cat/salou/ o bé trucant al departament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Salou (977309200 ext 1121).

En total, es busquen un centenar d’interessats per participar a la metodologia de treball. “Són persones que col·laboren lliure i voluntàriament com si fossin corresponsals, i van abocant les seves percepcions i opinions”, explicava la regidora de Participació Ciutadana, Julia Gómez.

Algunes conclusions de la diagnosi sobre l’àmbit de Carles Buïgas

La ubicació dels hotels dins del municipi es troba concentrada majoritàriament dins aquest àmbit d’estudi, acollint el 42,31% del total d’establiments turístics del municipi. La seva activitat es concentra al voltant dels mesos de juliol i agost, i només es registra el tancament total del sector hoteler entre la segona quinzena de novembre i el començament de la segona quinzena de febrer.

Els serveis i els equipaments urbans (sanitaris, educatius, esportius, culturals, el Mercat Municipal, la Casa Consistorial, etc) i l’activitat ciutadana i comercial per a la població permanent de Salou, estan localitzats a l'entorn del carrer de Barcelona.

Això ha polaritzat el municipi en dos àmbits clarament diferenciats, i deixa l'àrea al voltant de Carles Buïgas buida d'equipaments públics, dificultant que s'hi instal·li població estable.

Segons dades d’empadronament, en aquest àmbit d’estudi hi viuen de forma permanent 1.994 persones, que representa un 7% de la població; i l’ocupació permanent dels habitatges és del 12%.

En època estival, l’allotjament turístic i la segona residència multipliquen la població amb estimació d’entre 12.000 i 16.000 persones més, com població estacional.

En aquest àmbit d’estudi es detecta una alta especialització del teixit comercial de bars i pubs (68,4%), i de botigues de souvenirs (8,3%), concentrada sobretot a l’avinguda Carles Buïgas.

 Quant a la temporalitat de l’activitat comercial és destacable el contrast entre l’estiu i l’hivern.

Sobre una superfície comercial de 21.730m2, l’activitat comercial passa d’una superfície de 19.367m2 (estiu-dia), que representa un 89,1% del total, a 1.124 m2 (hivern-dia), reduint-se significativament a un 5,1% del total.

El fenomen es reprodueix en l’activitat comercial nocturna, passant d’una superfície de 12.421 (estiu-nit), que representa un 57,1% del total, a 4.194 m2 (hivern-nit), que es redueix també significativament a un 19,3% del total.

Quant a espai públic, la superfície de domini públic representa un 30% de l’àmbit d’estudi, de la qual només el 38,41% és espai garantit per al vianant les 24h (voreres i carrers de vianants). El 20,35% està ocupat per parcs i jardins amb horari restringit, i el 41,24% restant per vials. Només el carrer Saragossa i el camí de Ronda, són espais d’ús exclusiu per a vianants. A la resta, exceptuant els eixos longitudinals est-oest i dues de les vies transversals nord-sud, l’amplada de les voreres és inferior als 2m.

La diagnosi determina que cal invertir la tendència i la dinàmica actual de l'àmbit d'estudi per tal d’evitar que entri en un procés de degradació més acusat. Es pot plantejar una reconversió profunda per tal de crear un referent de canvi i assolir un àmbit de marca, la qual cosa representarà una oportunitat de millora tan econòmica, com social, urbana i paisatgística.

Galería de imágenes

altaveu.jpg

Document Actions