Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

S'inicia un pla de gestió d’espècies vegetals en perill d’extinció i d’altres de vulnerables a la zona de Cap Salou

divendres 24 febrer 2017

Silene Ramosissima, Halimium Halimifolium i Maresia Nana, són algunes de les espècies que s’hi poden trobar

L’objectiu és el de recuperar aquestes espècies i el seu hàbitat dins el terme municipal

 

Dins el terme municipal de Salou, a la zona propera al Cap de Salou, existeixen diverses espècies de flora incloses al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya. Concretament hi apareixen les espècies Silene ramosissima, inclosa en la categoria "en perill d'extinció" del Catàleg, i les espècies Halimium halimifolium i Maresia nana, incloses en la categoria "vulnerable". Totes aquestes espècies estan per tant protegides d'acord amb la normativa vigent (Decret 172/2008 i Resolució AAM/732/2015). Així, per tal de mirar de fer reversible aquesta situació tècnics del departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Salou, s’han reunit amb tècnics de la Generalitat de Catalunya per tal de valorar la proposta de gestió de diverses plantes amenaçades presents al terme. Es dóna el cas que una d'elles, la Silene Ramosissima té a Salou l'única localització de Catalunya.

L’existència d’aquestes plantes a la zona és coneguda des de fa temps, i en anys anteriors s’hi van realitzar ja algunes mesures de gestió destinades a la seva conservació, com la instal·lació de tanques, amb l’objectiu d’evitar el trepig intensiu i l’erosió associada, així com l'abocament de deixalles. No obstant, aquestes mesures han estat insuficients per garantir la  conservació d'aquestes espècies.

En el cas de Silene ramosissima, la situació de la població es considera especialment crítica, atès que en el darrer any no se n’ha observat cap planta, malgrat haver-se efectuat diverses visites de prospecció a la zona. La situació de Halimium halimifolium i Maresia nana és aparentment menys preocupant, tot i que igualment requereixen de mesures de gestió que n'afavoreixin l'hàbitat i en garanteixin la conservació a llarg termini.

Per aquest motius s'ha realitzat una proposta de pla de gestió per evitar la desaparició d'aquestes espècies. Entre les propostes del pla hi ha: la Neteja de les deixalles, la retirada d'espècies exòtiques, l’aclarida amb la retirada de restes vegetals  per tal de mantenir les condicions d'assoleiament ideals per aquestes espècies típiques d'ambients sorrencs, treballs de conservació en parcel·les experimentals, treballs de conservació ex situ, la instal·lació de senyalització informativa sobre els valors naturals, evitar-ne l'accés, fer un seguiment, fer-ne un cens i la prospecció de noves localitats.

En el cas de Silene ramosissima aquests treballs podrien consistir en l'obtenció de llavors; d’aquesta manera es podria realitzar posteriorment un reforçament de la població amb caràcter experimental, realitzant una sembra in situ d'aquestes llavors en parcel·les ben identificades i sota condicions controlades.

En el cas de Maresia nana els treballs s'hauran d'iniciar igualment amb l'obtenció de llavors, i també, a mig termini, un reforçament de la població amb caràcter experimental, per conèixer millor els requeriments de l'espècie i contribuir a garantir la continuïtat de la població.

 

Cala Morisca

Així mateix també s’ha visitat la finca de Cala Morisca, comprada per l'Ajuntament de Salou i que durant aquest any s'iniciarà el procés de restauració per tornar-li l'aspecte i vegetació original. En aquest indret encara es conserva el Limonium gibertii un hàbitat d'interès comunitari de la costa tarragonina i de les Balears.

Galeria d'imatges

silene.jpg
20170118_105003.jpg

Document Actions