Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Policia Local i Mobilitat

Salou esdevé ciutat càrdioprotegida amb sis desfibril·ladors a la via pública

dimecres 21 agost 2019

Es tracta d’aparells electrònics de funcionament senzill, que es van instal·lar al juliol, que diagnostiquen i tracten l’aturada cardiorespiratòria

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha valorat aquest servei del què ha dit que “és molt important, perquè pot arribar a salvar una vida humana”

La regidora de Protecció Civil i Seguretat Ciudadana, Julia Gómez, ha explicat que enguany se n’han col·locat cinc en diverses zones del municipi, a l’exterior, amb geolocalitzador

Salou ja es pot considerar una ciutat càrdioprotegida, atès que dins del terme municipal i en zones públiques hi ha instal·lats i preparats per funcionar, des del passat mes de juliol, un total de sis Desfibril·ladors Externs Automàtics (DEA).

Es tracta d’aparells electrònics que diagnostiquen i tracten l’aturada cardiorespiratòria. Aquests generen una descàrrega elèctrica que, aplicada abans de transcorreguts deu minuts de l’incident, poden reactivar la funció cardíaca fent que el cor, que ha deixat de bombar sang, torni a bategar normalment. Tenen un sistema de funcionament senzill i permeten que socorristes o qualsevol persona inexperta pugui utilitzar-lo amb eficàcia. Son fiables al 100% i només proporcionaran una descàrrega si el pacient ho necessita.

Quan una persona pateix una aturada cardíaca el temps és vital, ja que cada minut que passa les probabilitats d’èxit es redueixen un 10%.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha valorat aquest servei, del què ha dit que “és molt important, perquè pot arribar a salvar-li la vida a una persona”. L’alcalde ha afegit que “dins del terme municipal de Salou vam detectar la necessitat de col·locar aparells desfibril·ladors en zones públiques i, per això, a l’estiu de 2018, es va engegar una prova pilot amb un aparell, amb un nou sistema de tele-gestió i cabina antivandàlica, per part de l’empresa Neosalus, en una zona molt concorreguda, a la plaça Francesc Macià, amb un resultat satisfactori pel que fa al respecte cap a l’aparell”. Així, “arrel d’aquest projecte pilot vam prendre la decisió que Salou esdevingués ciutat càrdioprotegida i a l’abast de tothom”.

Per la seva banda, la regidora de Protecció Civil i Seguretat Ciutadana, Julia Gómez, ha explicat que “aquest any 2019 s’han col·locat un total de cinc desfibril·ladors (DEA) més en diverses zones del municipi: Plaça Venus, Plaça Bonet, Mercat Municipal, Pavelló Cap Salou i Pavelló de Ponent. Tots ells a l’exterior, perquè qualsevol persona que ho necessiti ho tingui a l’abast; i tots amb el seu geolocalitzador, necessari per a la redacció dels informes posteriors al seu ús”.

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i el Consorci Català pel Desenvolupament Local (CCDL), a través de la seva central de compres, ha fet licitacions a diferents empreses pels subministraments (compra, amb o sense instal·lació) i contractació de serveis (lloguer i manteniment) d’aquest tipus d’aparells.

Cal dir que a banda de la instal·lació dels DEAS a la via pública, s’han mantingut els que ja hi havia a Salou, però que es troben situats a l’interior d’edificis municipals: Policia Local, TAS, Pavelló Centre-Piscina, Camp de Futbol i vehicles de la Policia Local.

A més, a l’estiu, es té el reforç d’un DEA en cadascun dels llocs de socors durant la temporada de bany a les platges de Llevant, Ponent, Cala Crancs, Capellans i Platja Llarga. 

Cal dir que l’empresa Neosalus ha desenvolupat el mapa de Salou com a ciutat càrdioprotegida. També es troba disponible, per a iOS i Android, l’APP Cardionlive, per poder localitzar els espais on actualment es troben els desfibril·ladors.

Galeria d'imatges

RÈTOL DEA.JPG
DEA MERCAT MUNICIPAL.JPG

Document Actions