Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou celebra l’acte principal del Dia Internacional per l’eliminació de la violència envers les dones, el 25N

divendres 25 novembre 2016

Aquest matí, després de llegir un manifest institucional, diversos alumnes dels instituts han llegit frases i s’ha projectat un vídeo de conscienciació

 

Salou ha celebrat avui l’acte principal del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència de gènere   adherint-se al manifest elaborat entre la Generalitat de Catalunya, Diputacions de Tarragona, Lleida, Girona i Barcelona, així com, la federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i que s’ha llegit simultàniament a diferents punts de la geografia catalana. Malgrat tot, des de la regidoria de Benestar i Serveis Socials ja fa una setmana que s’estan duent a terme tallers de conscienciació i que toquen la temàtica de la violència vers les dones des de diferents perspectives.


Avui, la regidora de l’àrea Estela Baeza ha estat l’encarregada d’encetar l’acte fent un seguit de reflexions sobre la importància del dia. En aquest sentit, ha assegurat que és “un dia per reflexionar sobre la situació de milions de dones arreu del món, que es veuen sotmeses a maltractaments físics i psicològics, que no veuen sortida, que es senten impotents, que no entenen el perquè la seva vida s'ha convertit en un infern al costat de la persona amb la que ha decidit compartir-la”, i sobretot –ha afegit “és un dia per recordar a totes les dones assassinades a mans de qui les veu només com a objectes de la seva possessió, sense els mínims drets ni d'igualtat ni de llibertat  per decidir”.

Aquest any 2016, segons la regidora, portem segons les dades oficials, més de 40 dones assassinades a tot l'Estat Espanyol, 5 d'elles a Catalunya. I també a Catalunya aquest 2016 s’han registrat prop de 10.000 denúncies per violència de gènere i, on 1220 dones han estat víctimes de violència contra la llibertat i la indemnitat sexual.

La regidora Baeza també ha fet referència a l’enquesta de 2015 elaborada per el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i igualtat on un 12.5% de dones residents a Espanya de 16 anys o més ha patit violència física i/o violència sexual per part de la seva parella o ex-parella en algun moment de la seva vida; el que es tradueix en més de 2 Milions de dones víctimes de violència masclista. Amb totes aquestes dades a la mà, la regidora ha volgut agrair la tasca de molts col·lectius com els Mossos, la Policia Local i l’equip de treballadores i treballadors de l’EBAS i del SIAD de Salou “per oferir a les dones del nostre municipi un refugi en el que probablement sigui el pitjor moment de la seva vida”.

Posteriorment, diverses persones del Grup de Dones de Salou han llegit el text que reivindica el compromís i la implicació d’administracions, institucions i ciutadans en l’eradicació de la violència masclista.  El manifest ha recordat la importància de “ fer palès que els drets de les dones són drets humans i que el fet de vulnerar-los, més enllà de la irracionalitat, la injustícia i la crueltat, significa una manca de reconeixement de l’autoritat i de la llibertat de les dones”, a més també posa de relleu com “Per això, és imprescindible un canvi de valors que permeti superar l’androcentrisme que nega la presència i les aportacions de les dones a la societat, i que imposa uns estereotips i rols de gènere basats en la infravaloració de tot el que està relacionat amb la feminitat. És necessari que sumem les voluntats i els sabers dels moviments feministes i grups de dones, i que comptem amb la implicació de tota la ciutadania, que a través d’accions col·lectives i individuals, actuen per eradicar aquesta xacra social”.

Els alumnes dels instituts Jaume I i Marta Mata també han llegit un seguit de frases relacionades amb la violència i per conscienciar tothom que és feina col·lectiva el denunciar per acabar amb la violència vers les dones i que cal formació.

Aquesta tarda continuaran els actes relacionats amb la setmana amb la projecció de la pel·lícula ‘El círculo’ i el cinefòrum al voltant d’aquesta cinta a càrrec de l’antropòloga i professora de la URV Yolanda Bodoque. L’acte es durà a terme a les 5 de la tarda a la sala Costa Daurada.  

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

violencia.jpg
v1.JPG
v3.JPG
v2.JPG

Document Actions