Saltar al contenido Saltar a la navegación Saltar a la búsqueda

Portal toolbar

Noticias

El Pacte Nacional per l'educació: una oportunitat pel municipi

martes 07 junio 2005

L'Acord per un govern catalanista i d'esquerres, signat el 14 de desembre de 2003 al Saló del Tinell, va significar la creació del govern tripartit i va portar a la Generalitat de Catalunya al primer president socialista.

Si aquest fet, per sí mateix, ja va significar un canvi extraordinari en la manera de governar el nostre país després de més de dos dècades de govern convergent, la seva importància històrica rau, sobre tot, en el contingut dels acords que, sens dubte, faran de Catalunya la nació socialment avançada que la majoria del poble ha manifestat desitjar. En aquest sentit val la pena remarcar l'apartat dedicat a l'educació com a prioritat central del govern, ja que, és a l' acord del Tinell on es deixa constància escrita de la necessitat d'endegar un Pacte Nacional per l'Educació, que estableixi les bases de la Llei Catalana de l'Educació, per impulsar uns acords bàsics entre els quals destaca la 'cooperació dels ajuntaments amb l'educació de la ciutadania'.

Les opinions expressades al document pel debat presentat pel Departament d'Educació a propòsit del Pacte Nacional, com es diu en la presentació, no són les del Departament, si bé poden servir per orientar el debat. La proposta de coresponsabilitat competencial amb els ajuntaments requereix una definició precisa de funcions entre les administracions implicades, es a dir, quines d'elles són concurrents (compartides) i quines seran de participació d'una administració en les competències de l'altra. És per això que, en les competències generals proposades al document, es veu molt clarament la implicació dels ajuntaments en la planificació general i en l'escolarització d'alumnes, com ja es ve fent des de fa temps. És de gran interès la proposta de que els ajuntaments, respectant l'autonomia dels centres, puguin incorporar en els continguts acadèmics propostes que els facin més adaptats a l'entorn, però és de difícil o impossible aplicació l'avaluació dels sistema que correspon, per llei orgànica, a l'administració educativa.

D'altra banda, els ajuntaments, entre ells el de Salou, ja han anant assumint responsabilitats importants en l'educació infantil de 0 a 3 anys, en els ensenyaments musicals i artístics, en la formació d'adults o en l'organització d'activitats no lectives, apartats aquest en que el document no aporta grans novetats, però si que caldria una major implicació del municipi en la definició i concreció de l'oferta de formació professional nivell en el qual desgraciadament, aquest municipi continua sent deficitari, i en la concreció de plans d'entorn en els centres educatius amb gran afluència de població escolar nouvinguda.


' Què en penses d'aquest article'
Escriu-nos un email a salou@xarxapsc.net

' Històric d'articles del Grup Municipal Socialista
Pots llegir tots els articles que el Grup Municipal Socialista ha publicat al butlletí 'Salou Municipal d'Informació'

' Si vols més informació, visita la nostra pàgina web
http://salou.psc.es

Document Actions