Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Cultura i Festes

La Asociación Búlgara de Salou, amfitriona de la quarta edició del Festival Folklòric ‘Bulgaria hoy y para siempre’

diumenge 20 octubre 2019

L’alcalde Pere Granados va ser l’encarregat d’inaugurar l’esdeveniment, agraint la gran tasca de l’entitat per “traslladar als salouencs i salouenques el folklore búlgar, fomentant l’enriquiment cultural”

L’associació, que ja compta amb una trajectòria de deu anys i 300 socis, va lliurar al batlle el pa típic de la cultura búlgara i mel, en senyal de força i dolçor en la seva vida

L’Asociación Búlgara de Salou, amb el suport de l’Ajuntament de Salou, va celebrar ahir dissabte, dia 19 d’octubre, a la tarda, la quarta edició del Festival Folklòric ‘Bulgaria hoy y para siempre’ 2019. Es tracta d’una gran mostra de la cultura i origen de totes les persones que formen part de l’entitat, a través de balls i cants tradicionals, i, també, des del vessant gastronòmic. L’acte va tenir lloc al Medplaya Hotel Calypso del municipi (n. 54-62 del carrer de Pompeu Fabra), per segon any consecutiu.

L’alcalde Pere Granados va ser l’encarregat d’inaugurar l’esdeveniment, amb el seu discurs d’obertura. A l’acte, també hi van ser presents el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, i els regidors Hector Maiquez, Marc Montagut, Julia Gómez, Pedro Madrona i Jesús Barragán; així com la regidora de Cultura i Festes de la legislatura passada, Mª José Rodríguez, i el director de l’hotel, Benet Presas, regidor, també, de Turisme en la legislatura 2015-2019. A més, hi va assistir la presidenta de l’Asociación Búlgara de Salou, Galia Marinova, entre d’altres.

El batlle va donar la benvinguda a totes les persones assistents i va agrair l’entitat per “gaudir de la cultura i folklore búlgar, i, a la vegada, traslladar-ho als salouencs i salouenques, fomentant l’enriquiment cultural”. Granados va assenyalar que “Salou té un aspecte característic, la pluralitat, on hi conviu gent de totes les parts del món, de moltíssimes cultures”. “Aquesta realitat converteix Salou en un gran poble, ric en la diferència, i aquesta peculiaritat fa que el municipi sigui gran”, va afegir l’alcalde, que va concloure dient que “des de l’Ajuntament continuarem treballant per donar suport a l’associació, perquè pugui continuar realitzant aquesta gran tasca de recordar les seves arrels i sentiments”.

Tot seguit, la Asociación Búlgara de Salou va lliurar al batlle el pa típic de la gastronomia búlgara, fet artesanalment, acompanyat de mel. Aquest gest, segons la tradició búlgara, simbolitza el desig de l’amfitrió perquè la vida del convidat, en aquest cas l’alcalde, sigui forta, com el pa, metàfora de la terra; i dolça, com la mel.

Enguany, el festival ha comptat amb la participació de quatre grups de folklore búlgar del territori espanyol: d’Andalusia, de Torrevieja, de València, de Barcelona i de Madrid, que han col·laborat amb el salouenc. Dites entitats van delectar les persones assistents amb els seus balls, vestits colorits, música i emotives peces de cant. També van oferir al públic diversos menjars búlgars, com l’esmentat pa tradicional i una gran varietat d’exquisides postres típiques.

Tots els homes i dones de les associacions participants van lluir els vestits tradicionals, cadascú de la seva regió. En el cas de les dones, la vestimenta tradicional es caracteritza pel litak (vestit), el cositsnik (tocat de flors o mocador), i els skarpini (sabates de taló). Pel que fa als homes, cal destacar les sabates de pell, conegudes com hzarvuli.

Cal recordar que l’Asociación Búlgara de Salou -que compta ja amb una trajectòria de deu anys-, ha anat creixent fins arribar a les 300 persones que en són actualment. El principal objectiu de l’entitat, segons va explicar la presidenta Galia Marinova, és “donar a conèixer la nostra cultura búlgara a les persones de Salou i als nostres fills i néts, que ja han nascut al municipi”. “És imprescindible recordar d’on venim i les nostres arrels, ja que és el nostre tret característic”, va explicar Marinova.

Galeria d'imatges

0.jpg
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg
22.jpg
23.jpg
24.jpg
25.jpg
26.jpg
27.jpg
28.jpg
29.jpg
30.jpg
31.jpg
32.jpg
33.jpg
35.jpg
36.jpg
37.jpg
38.jpg
39.jpg
40.jpg
41.jpg
42.jpg
43.jpg
44.jpg
45.jpg
46.jpg
47.jpg
48.jpg
51.jpg
52.jpg
49.jpg
50.jpg

Document Actions