Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Cultura i Festes

Salou celebra la VII Trobada Bastonera i la Trobada Nacional de Ball de Pastorets

dimarts 26 novembre 2019

L’Associació Sal-i-Ou, amb el suport de l’Ajuntament, va organitzar aquest dissabte, dia 23, una jornada festiva amb colles convidades del territori

L’Associació Sal-i-Ou, amb el suport de l’Ajuntament de Salou, va celebrar aquest dissabte passat, dia 23 de novembre, la VII edició de la Trobada de Ball de Bastons i la Trobada Nacional de Ball de Pastorets, una gran jornada festiva que va acollir diverses colles convidades del territori.

Durant el matí, la trobada del Ball de Bastons va reunir la Colla Bastonera Les Romanes, de Barberà del Vallès; els Antics Bastoners Estelladors, de Prats de Lluçanès, i la Colla Petita i Gran del Ball de Bastons de Salou. A l’esdeveniment, hi van ser presents el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, i els regidors Estela Baeza i Yeray Moreno.

El recorregut va iniciar-se a la plaça del Teatre Auditori de Salou (TAS), passant pel carrer de l’Arquitecte Ubach, c. de Pere Gales, c. de l’Advocat Gallego, i c. de Llobregat, fins arribar a la plaça de la Pau. En aquest indret, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, i el president de l’Associació Sal-i-Ou, Joan Macias, van lliurar uns presents als representants de cada colla participant, i van fer-se una fotografia de família.

A la tarda, a causa del fort vent, la Trobada Nacional de Ball de Pastorets es va dur a terme a l’interior del passadís del Teatre Auditori de Salou (TAS). Malgrat les inclemències meteorològiques, la il·lusió i ganes de les colles participants van fer de la tarda una gran jornada festiva. En total, hi van assistir cinc colles: Tarragona, El Vendrell, Santa Oliva, Terrassa i Salou. En finalitzar les actuacions, el regidor Xavier Montalà també va lliurar uns obsequis als grups participants. 

El regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, va agrair l’Associació Sal-i-Ou per la gran tasca cultural que està duent a terme al municipi i els va animar “a continuar amb la mateixa il·lusió que ho han fet fins ara”.

Per la seva banda, el president de l’entitat, Joan Macias, va explicar que “enguany, les trobades les hem realitzat més tard, ja que vam ampliar els actes per la Festa Major del 30 d’Octubre”.

El Ball de Bastons és un ball que consisteix en picar amb uns bastons al ritme de la música i fent diferents evolucions durant el ball. Es creu que el seu origen és l'evolució del antics balls d'espases. Entre d'altres, provenen de les danses rituals dels camperols, ramaders i caçadors, en les quals es representava la seva feina diària, incorporant elements naturals com són la terra, l'aigua, el foc i l’aire. Es va crear el mes de novembre de 2003 a l’Institut Jaume I i va fer la seva primera presentació pública el mes de gener de 2004, per la Festa Major de Salou.

D’altra banda, el Ball de Pastorets és un dels balls parlats de Catalunya, característic de la zona del Penedès i del Camp de Tarragona. Es diu que la seva procedència es troba en els ritus agraris i d’invocació de la fertilitat de la terra. Es balla amb un bastó llarg i el ball comú per totes les colles es fa al so de la música d’una mitja cobla o una cobla de tres quartans, i la melodia és una variació de la cançó tradicional “Pastoret, on vas?”

L’Associació Sal-i-Ou. Bestiari, Balls Tradicionals i Populars

L’Associació Sal-i-Ou. Bestiari, Balls Tradicionals i Populars és una entitat de Salou que es dedica a difondre i promoure les expressions culturals tradicionals i populars de Catalunya, així com els instruments i la música que les acompanya. Dins d’aquesta trobem elements tals com el Ball de Nanos de Salou, el Ball de Bastons de Salou i La Mulassa de Salou. A més, en els darrers anys, s’han introduït tres nous elements: el Ball d’Espases de Salou, el Ball de Pastorets de Salou i el Ball de Panderos de Salou.

L’entitat va néixer l’any 2011 per gestionar i coordinar els Nanos, el Ball de Bastons i la Mulassa. El seu objectiu final, però, era i continua essent el de ser un espai de convivència que sigui accessible a tot el poble i que treballi amb la filosofia que tothom pot participar en la cultura popular de la nostra ciutat. D’aquesta manera, es crea i fomenta el sentiment de pertinença a la vila, a la vegada que es treballen tot un conjunt de valors com: la integració, la no discriminació, la no-violència, la companyonia i el respecte a totes les sensibilitats.

En els darrers anys, ha dut a terme un projecte de millora de la Festa Major i també la introducció d’aquesta dins de les escoles. A més, s’ha impulsat el Ball folk dins de la ciutat i s’ha innovat dins del món bastoner, fent un ball amb bastons que s’il·luminen a les fosques, entre d’altres iniciatives que s’han dut i es volen dur a terme.

Durant l’any 2018, l’entitat va organitzar i/o participar en més de 150 actes per tota Catalunya.

Galeria d'imatges

2.JPG
3.JPG

Document Actions