Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Medi Ambient, Platges i Salut

“L’experiència de la donació” protagonitza enguany la Marató de Salou

dilluns 19 novembre 2018

Salou celebra la Marató de Donació de Sang el proper dissabte 24 al Teatre Auditori de la ciutat

Com en les caixes d’experiències que es regalen per Festes, el Banc de Sang fa una crida a viure “La superexperiència de la donació”

 “La superexperiència de la donació de sang. Molt més del que dones”. Amb aquest lema, el Banc de Sang   convida enguany a viure la sensació incomparable que és donar sang. Aquesta serà la idea central la Marató de Sang de Salou, que se celebra aquest dissabte 24 de novembre. El Teatre Auditori de Salou serà l’escenari principal d’aquesta nova marató de donació que acollirà des de les 9 del matí fins a les 21 hores del vespre i s’espera superar les 300 donacions. Durant 12 hores ininterrompudes, un ampli desplegament de mitjans i de serveis oferirà als ciutadans de Salou la possibilitat de fer aquest gest solidari. La Marató de Donants de Sang a Salou està organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), conjuntament amb l’Ajuntament de Salou, l’Associació de Donants de Sang de Tarragonès.

Aquest matí, en una roda de premsa, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha volgut fer una crida a la solidaritat de tots els salouencs per tal que s’acostin a la Marató i facin el gest solidari de donar sang. “És una gran sensació, primer perquè et tracten molt bé i segon perquè la sensació de benestar és molt gran”, apuntava. Per la seva part, la regidora de Salut Martina Fourrier ha volgut agrair la implicació de les empreses, les entitats i de tots els voluntaris i voluntàries que aquest dissabte col·laboraran en la gran festa de la donació. “Gràcies a la participació de tota la ciutat i les seves entitats, cada any aconseguim que se superin les expectatives”, deia.

La directora del Banc de Sang de Tarragona i Terres de l'Ebre, Dra Virgina Callao, ha recordat que en aquesta recta final de l’any sempre hi ha una davallada de les donacions d’entre un 20 i un 30% i que trobades com la de Salou serveixen per estabilitzar les reserves de sang. A Catalunya es necessiten unes 1.000 donacions diàries i avui -ha afegit- hi ha reserves per a 7 dies. La directora del Banc de Sang també ha explicat que a més de donar sang també s’ha habilitat una zona per a poder donar plasma, prèvia cita.

Per reservar i no fer esperes es pot reservar a la pàgina del banc de sang: https://www.donarsang.gencat.cat/ca/vull-donar/poblacio/7819/salou

 

Tornem a implicar a tots els ciutadans de Salou

La Marató pretén convertir el gest solidari de donar sang en una jornada festiva. Per això, hi participen entitats, institucions, empreses, voluntaris i particulars que ens ajuden i donen suport en la organització de les activitats que es duran a terme durant aquets dies.

La jornada es podrà seguir també a les xarxes socials amb el hashtag #MSangSalou. Així, qualsevol ciutadà pot difondre la importància de donar sang a través de Facebook, Twitter, Instragram, correu electrònic o WhatsApp i contribuir amb la donació de sang encara que no pugui donar sang.

 

“La superexperiència” de donar sang

Tot imitant les caixes regal d’experiències que s’han fet populars en els darrers anys, la Marató de Donants de Sang de Salou, que repeteix el mateix fil conductor que la resta de Maratons que es facin aquest 2018 a tot Catalunya, comptarà amb la seva pròpia experiència per regalar.

 

Així, en acabat de donar, els donants rebran un desplegable equivalent a una caixa d’experiència que podran regalar a altres persones i animar-les a donar; una escapada, un moment de bon rotllo, un gest solidari, una trobada en grup, …etc.

 

Hi ha diverses experiències vinculades a la donació per triar:

  • ESCAPADA a donar sang. Una ràpida, agradable i altruista donació de sang per salvar 3 vides
  • DESCONNECTA 20 minuts. I connecta 3 persones a la vida!
  • 100% BON ROTLLO. Vine a donar sang, i torna a casa amb un somriure
  • 100% SOLIDARITAT. Viu una experiència 100% altruista
  • DONACIÓ PER A 3. Salva 3 vides amb un sol gest
  • BATEIG DE DONACIÓ. Salva vides per primera vegada
  • DONACIÓ EN GRUP. La màgica experiència de salvar vides junts

 

Un SMS tancarà l’experiència

A partir de principis d’any, tots els donants reben uns SMS quan la seva sang s’envia a un hospital i està a punt per salvar vides. Després de la donació, la bossa de sang arriba el mateix dia a la seu central del Banc de Sang i Teixits, a Barcelona.

Al laboratori s’inicia el procés de fraccionament, que consisteix a dividir la sang en glòbuls vermells, plasma i plaquetes. Si les analítiques estan correctes, la sang es guarda en neveres.

En concret, els glòbuls vermells es conserven a 4 graus de temperatura, i tenen una caducitat de 42 dies. A partir d'aleshores, la bossa espera la demanda d'un hospital per sortir amb un clar destinatari, el pacient. Un camí de la sang de vena a vena que ara també coneixerà el donant, que rebrà un SMS informant-lo que la seva donació surt de les neveres del Banc de Sang per a ser transfosa a un pacient. Així es tancarà l’experiència de la donació.

El nou servei té com a objectiu millorar l'experiència de la donació, de manera que el donant tingui més informació del camí de la seva sang després de la seva donació.

 

Activitats principals de la Marató:

11h Actuació del Ball de Bastons

12h Música amb Tarraco Jazz Connection

13h Reconeixements a les entitats col·laboradores.

El Club Xic’s oferirà de les 11 a les 13 hores i de les 16.30 a les 19.30 hores un taller  per fer xapes.

16.30h Mag Struc

17.15h Xocolatada

17.30h Mini disco

19h Batucada i Gegants

20h Bruixes Latemó de Salou

20.30h Diables de Salou

 

Tot el dia:

  • Racó infantil amb tobogan i pista americana
  • Consells d’alimentació saludable a càrrec del Centre d’Alta Resolució de Salou

Galeria d'imatges

Roda de premsa - Marató de Salou

Document Actions