Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Medi Ambient, Platges i Salut

Coca-Cola ha presentat avui a Salou, Mares Circulares, el seu projecte de neteja de costes i fons marins més ambiciós fins el dia d’avui

dilluns 16 juliol 2018

La iniciativa s'emmarca dins l'estratègia de sostenibilitat ‘Avanzamos’ que, entre altres objectius, persegueix recollir el 100% dels envasos perquè no acabin com a residu, especialment en els oceans

Part dels residus recollits seran reintegrats en la cadena de valor de Coca-Cola amb l'objectiu de traçar un full de ruta cap a l'economia circular

Coca-Cola ha presentat avui a Salou, Mares Circulares, el seu projecte de neteja de costes i fons marins més ambiciós fins el dia d’avui. Aquest pla inclou  la recuperació d'espais naturals, la prevenció amb campanyes de sensibilització i conscienciació ciutadana, i la generació d'estudis científics i economia circular.

Mares Circulares neix amb l'ambició d'anar més enllà d'una recollida massiva d'envasos, es tracta d'una campanya que busca la sensibilització ciutadana i la generació de dades i estudis en matèria d'economia circular que puguin contribuir al desenvolupament de noves iniciatives en el futur.   

El projecte compta amb el suport del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de la Secretaria General de Pesca, de l’Associació Chelonia, la Fundació Ecomar i l’Associació Vertidos Cero. Contempla també la col·laboració civil i ciutadana a través de més de 100 organismes públics i privats entre ajuntaments, ONGs, universitats i associacions.

A Catalunya, compta amb la col·laboració dels Ajuntaments de Calella, Mataró, Palamós, Torroella de Montgrí, Cambrils, Deltebre, el Vendrell i Salou, entre altres.     

La presentació del projecte s'ha celebrat aquest matí a la Plaça de les Comunitats Autònomes de Salou i ha comptat amb la participació de la Sra.Susana Sainz-Trapaga, Assessora de la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya en matèria de pesca i afers marítims; Sr. Pere Granados Carrillo, Alcalde de Salou; Theresa Zabell, Presidenta de Fundació Ecomar; César Pérez, Coordinador Àrea Mediterrani d'Associació Chelonia; Carmen Gómez-Acebo, Directora de Responsabilitat Corporativa de Coca-Cola European Partners Iberia; Ana Gascón, Directora de Responsabilitat Corporativa de Coca-Cola Iberia; i Joaquim Edó, Cap de Comunicació a Catalunya de Coca-Cola European Partners Iberia.

Carmen Gómez-Acebo, Directora de Responsabilitat Corporativa de Coca-Cola European Partners Iberia, ha assenyalat: “Volem que Mares Circulares sigui un projecte integral i circular. No es tracta d'una acció puntual de recollida de residus en costes i fons marins, es tracta també de sensibilitzar a la ciutadania sobre la necessitat de reciclar i gestionar correctament els residus per part de tots”.  

Mares Circulares, a més, respon a la dimensió externa del nostre compromís amb els envasos dins de l'estratègia de sostenibilitat ‘Avanzamos’ i, en concret, a l'objectiu de recollir el 100% dels mateixos perquè no acabin com a residus, especialment en els oceans. Mares Circulares és un projecte d'aliances que involucra a tots els agents implicats en la sostenibilitat ambiental dels entorns”, ha destacat Ana Gascón, Directora de Responsabilitat Corporativa de Coca-Cola Iberia.

Pere Granados, Alcalde de Salou, ha destacat que: "L'esperit d'aquesta campanya entronca perfectament amb la tasca que es du a terme des de l'ajuntament de Salou, de protecció del medi ambient, de respecte a la natura i de divulgació dels valors naturals que envolten el nostre litoral i on el mar i la seva preservació fan que siguin necessàries actuacions de sensibilització continuades com que tindrà lloc a Salou el proper diumenge, per part de Coca-Cola".      

Per part de la Susana Sainz-Trapaga, Assessora de la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya en matèria de pesca i afers marítims, afegeix: “la iniciativa Mares Circulares arriba en un moment en què la salut dels nostres mars ens preocupa i ocupa molt especialment, i està totalment alineada amb les nostres prioritats. L'Estratègia Marítima de Catalunya 2030, recentment aprovada pel govern de la Generalitat, amb el propòsit de donar resposta als reptes de desenvolupar l'economia blava de manera sostenible i harmònica mitjançant una gestió integrada de les activitats sectorials que impacten sobre l'espai marítim català, té especial cura de la dimensió mediambiental. El seu primer Pla Estratègic (2018-2021) inclou línies estratègiques d'actuació concretes destinades precisament a la recollida de residus al mar i a la conscienciació de la ciutadania. És per això que creiem que Mares Circulars, a més de necessària, arriba en el millor moment per sumar esforços cap a objectius comuns.”

Mares Circulares vol aprofitar l'estiu per desenvolupar accions de formació i informació en diferents platges de la costa catalana on els nivells d’afluència són molt elevats, com la Platja Llarga a Salou (Tarragona).

Formació i sensibilització amb nens i adults    

En l'àmbit de la sensibilització, Mares Circulares té previst formar a la ciutadania sobre la importància del reciclatge i la correcta gestió dels residus a més de 5.000 joves en centres educatius i a més de 5.000 adults a través dels Ajuntaments. En alguns casos, les accions amb els nens inclouran visites a les reserves marines perquè coneguin de primera mà aquests entorns protegits i a més entenguin el problema generat pels residus en el medi marí. 

A més, es desenvoluparan activitats de sensibilització i conscienciació en 12 de les platges amb els índex d’afluència més elevats durant l’època estival. Durant aquesta setmana, es realitzarà una acció de conscienciació a platja turística a Salou (diumenge 22 de juliol).

Mares Circulares en xifres                 

El projecte Mares Circulares, que va arrencar a la fi de maig, preveu col·laborar en la conservació del 100% de les reserves marines a Espanya i un entorn natural a Portugal. 

A més, es realitzaran campanyes de recollida de residus en 80 platges, la qual cosa suposa intervenir en més de 270 quilòmetres de línia de costa. Per arribar a platges de difícil accés o que no es trobin en el pla de neteja dels Ajuntaments, es comptarà amb la col·laboració de clubs esportius d'activitats nàutiques.         

A més, es treballarà amb l'ajuda de més de 50 vaixells pesquers, repartits en 12 ports d'Espanya i Portugal, que portaran a terra els residus que recullin durant les seves tasques  de pesca i els dipositaran en contenidors habilitats per a això. Aquesta activitat també es durà a terme en àrees d'influència de les reserves marines en col·laboració amb clubs de busseig locals.

D’aquesta manera es preveuen recollir més de 250 tones de residus, de les quals es calcula que 25 tones siguin de plàstic PET. Aquesta quantitat de PET serà reintegrada dins la cadena de valor de Coca-Cola a Espanya, amb l'objectiu de traçar un full de ruta cap a l'economia circular.

Galeria d'imatges

P1120125.JPG
P1120128.JPG
P1120178.JPG
Pagina Mares Circulares_ok copia.jpg

Document Actions