Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Medi Ambient, Platges i Salut

El CAR Salou pioner en la formació per prevenir episodis d’ennuegament en establiments hotelers

dimarts 28 març 2017

Els professionals de medicina i d’infermeria del CAR Salou han començat la formació del projecte Abraça’m als restauradors per garantir una atenció immediata de qualitat en episodis d’ennuegament en establiments hotelers

Avui, s’ha presentat el projecte Abraça’m: la teva abraçada pot salvar una vida, al Centre d’Atenció Primària d’Alta Resolució (CAR) Salou. La directora del CAR, Montserrat Gens, ha agraït el suport de totes les institucions que “des del principi han donat suport i s’han adherit al projecte” i ha reforçat el “paper de lideratge dels professionals que són els que el fan possible”, valorant la seva “voluntat per crear projectes que s’adaptin i donin resposta a les necessitats d’un territori tan turístic”. El projecte Abraça’m neix amb l’objectiu de garantir una atenció immediata no professional de qualitat en les situacions d'ennuegament que es produeixen en els establiments hotelers i de restauració del municipi de Salou.

Per la seva part, la coordinadora del projecte, Irene Pascual, ha estat l’encarregada de realitzar el primer taller de formació, tant la part teòrica com la pràctica. Desprès, en roda de premsa, la doctora Pascual ha explicat els principals aspectes a tenir en compte en cas d’ennuegament com “mantenir la calma, donar espai de seguretat per poder atendre a la persona afectada, avisar al 061, i començar les maniobres”. La doctora Pascual ha explicat les diferents formes d’actuar en funció de la gravetat de la situació: “Si la persona pot respirar una mica, només l’haurem d’ajudar a tossir, si no respira, començarem per donar cinc cops seguits a l’esquena i desprès, també cinc vegades, realitzarem la maniobra de Heimlich, i si la persona cau inconscient, aplicarem les tècniques de RCP”.

El director d’atenció primària del Camp de Tarragona, Daniel Ferrer-Vidal, ha reforçat el “paper de l’atenció primària per apropar-se a la població amb activitats i projectes comunitaris com el projecte Abraça’m”. D’altra banda, la regidora de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament de Salou, Martina Fourrier, ha reconegut “la importància dels professionals i tècnics per dur a terme polítiques comunitàries de valor pels ciutadans” i ha afegit que "des de l'ajuntament sempre hem donat i donarem recolzament a iniciatives relacionades amb l'àmbit de la salut".

A més, el president de l’Associació Hotelera de Salou, Cambrils i La Pineda, Xavier Roig, ha volgut expressar que “des de l’empresariat i des de l’Associació Hotelera, pròpiament, hi ha una disposició per col·laborar amb les administracions i aquesta iniciativa pionera al CAR de Salou, amb la doctora Montserrat Gens al capdavant, ha estat molt positiva pels associats”. Xavier Roig espera que “el proper any la iniciativa pugui extrapolar-se a Cambrils, a la Pineda i a la resta del territori, dins de l’àmbit de la restauració”.

Finalment, el cap de Planificació i Avaluació de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Xabier Ansa ha explicat “el paper de facilitador del Servei Català de la Salut per donar suport a aquest projecte, i a d’altres sorgits des dels professionals dels proveïdors de salut o de les institucions”.

L'ennuegament pot provocar un quadre d'asfíxia, amb una elevada mortalitat. Representa la tercera causa de mort accidental a l’Estat, on es produeixen per aquest motiu un total de 2.087 defuncions anuals. L'obstrucció brusca de la via aèria superior per cossos estranys (OVACE) pot provocar un quadre d'asfíxia per ennuegament. La falta d'oxigen al cervell durant més de quatre minuts pot produir dany cerebral o mort. En els infants, la major part dels episodis d’ennuec ocorren quan estan menjant o jugant, i en presència d'una altra persona. La maniobra de Heimlich és el procediment d'emergència utilitzat per tractar l'ennuegament. No cal ser professional sanitari per practicar-la. Els establiments adherits al projecte Abraça’m disposaran de personal amb formació teòrica i pràctica en primers auxilis i en la maniobra de Heimlich.

Per tant, el projecte Abraça’m proporciona coneixements i habilitats necessàries als professionals de la restauració de Salou per millorar l’atenció immediata en episodis d’ennuegament, alhora que els permet adquirir coneixements i habilitats en primers auxilis bàsics. L’Associació Hotelera de Salou, Cambrils i La Pineda i el parc temàtic Port Aventura s’han adherit al projecte Abraça’m des del primer moment i els seus professionals rebran un curs de tres hores, una de teòrica i dues de pràctiques, a l’aula d’educació sanitària del CAR Salou, amb una avaluació també teoricopràctica dels docents (professionals de medicina i infermeria del CAR). Per acreditar l’establiment, aquest ha de garantir que disposa, almenys, d’una persona formada pel projecte Abraça’m. Aquesta formació s’ha de renovar anualment.

L’Equip d’Atenció Primària Salou té una població assignada de 25.175 persones, amb pics d’uns 170.000 habitants els mesos d’estiu, especialment el mes d’agost. L’Observatori d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya indica que Salou va rebre, l’any 2015, més de 1,7 milions de turistes —gairebé 7 milions de pernoctacions. Salou té 200 restaurants i 49 hotels, 10 hotels apartament i 8 pensions i també té al costat el complex d’oci Port Aventura, amb 48 punts de restauració, que va tenir 3.400.000 de visitants el mateix any. La certificació de Destinació de Turisme Familiar es pot trobar en 12 hotels, 4 hotels apartament, 2 apartaments turístics i un càmping.

Galeria d'imatges

Sin_ttulo-1.jpg
P1310984.JPG
P1310998.JPG
P1310978.JPG

Document Actions