Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Medi Ambient, Platges i Salut

Més d'un centenar de persones participen en l’acte central de Setmana de la Natura a Salou amb un Bioblitz a Cala Crancs

diumenge 11 juny 2017

A l’espai dels Triangles s'han fet diverses activitats que han posat de manifest la biodiversitat d’aquesta zona del Cap Salou

 

Ha estat el primer Bioblitz celebrat a l’Estat que ha incorporat l’inventari del fons marí

 

Aquest dissabte 10 de juny, més d'un centenar de persones, la majoria famílies, han participat en un Bioblitz que, amb seu logística als Triangles, ha explorat i catalogat la biodiversiversitat, la riquesa ecològica, de la Cala Crancs i el seu entorn. Ha estat organitzat per l’Ajuntament de Salou amb la col·laboració de Limonium.  El Bioblitz és una activitat de ciència ciutadana que prové del món anglosaxó. És un període curt i intens de monitoratge biològic amb la intenció d’identificar totes les espècies vives en un espai delimitat o protegit. En aquesta activitat un grup de científics, naturalistes i voluntaris realitzen un estudi de camp intensiu en un temps determinat.

 

Els itineraris han tractat sobre fauna, flora i geologia: líquens, plantes superiors, algues marines, invertebrats terrestres, invertebrats marins, peixos, aus (terrestres i marines), amfibis, rèptils i mamífers. Com a novetat, cal destacar que ha estat el primer Bioblitz celebrat a l’Estat que ha incorporat l’inventari del fons marí, ja que hi haurà dos itineraris a realitzar amb snorkel.

 

Durant tot el dia les persones que hi han assistit han pogut veure amb detall fòssils a les roques, la geologia d'aquesta costa, unes 300 espècies de: peixos, papallones, insectes, ocells, etc. L’alcalde, Pere Granado, acompanyat de la regidora de Medi Amient, Julia Gómez, i altres responsables municipals han acudit a la cita on s’ha demostrat la importància mediambiental de la zona.  A darrera hora de la tarda, un grup de persones, especialment canalla, han retirat de la platja de Cala Crancs uns dos metres cúbics d'ungla de gat, una espècie vegetal invasora. Amb aquesta acció es vol afavorir la presència de vegetació autòctona com el borró, el qual s'ha plantat en el seu lloc.

 

Posteriorment, les dades obtingudes seran molt valuoses en tota l’estratègia de recuperació del medi natural del cap de Salou, inclosa la restauració de l’entorn de l’antiga finca de l’advocat Pedrol Rius, Cala Morisca, ara propietat de l’Ajuntament i que està immersa en un procés de reconstrucció natural.

Aquesta activitat forma part dels actes de la Setmana de la Natura (www.setmananatura.cat) coordinada per la Xarxa de la Custòdia del Territori, que inclou centenars d’actes de voluntariat ambiental i coneixement del medi arreu del país, entorn el dia mundial del medi ambient (5 de juny).

Galeria d'imatges

homebiob.jpg
2.jpg
IMG-20170610-WA0011_1497166564733.jpg
6.jpg

Document Actions