Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Medi Ambient, Platges i Salut

S'enderroca l'antic xalet de Pedrol Rius recuperant l'entorn natural de Cala Morisca a Cap Salou

dilluns 15 maig 2017

Aquest matí les excavadores han iniciat les tasques per retornar la cala al seu aspecte inicial i procedir a la recuperació mediambiental d’aquest entorn únic, dins de la segona fase del camí de ronda

 

Els terrenys, comprats recentment per l’Ajuntament de Salou, compten amb un xalet en estat ruïnós generant una mala imatge en aquest indret

 

El govern pretén convertir aquesta parcel·la en un nou mirador que formi part del camí de ronda

 

Les màquines excavadores han iniciat aquest matí els treballs d’enderroc de l’edificació que es troba a la Cala Morisca, al costat de Cala Crancs, a Cap Salou. L’actuació ve motivada per la voluntat del govern municipal de revertir els danys causats per la construcció en aquest entorn natural -en aquest cas, al xalet de Pedrol Rius i recuperar mediambientalment aquest espai únic a primera línia de mar i dins de l’àmbit de protecció del Camí de Ronda. Dins de la parcel·la, d’uns 9.200 metres quadrats, s’hi troba actualment un habitatge en condicions de ruïna, amb total abandonament per part dels antics propietaris, i per tant, l’Ajuntament un cop executada la compra ha decidit actuar-hi. Des del govern s’assegura que mantenir aquest immoble en aquestes condicions genera una mala imatge en un entorn natural privilegiat i emblemàtic per Salou; i per tant, amb aquesta actuació es busca recuperar i naturalitzar Cala Morisca com a espai natural d’ús públic, retornant l’espai als veïns i a la ciutadania. L’alcalde, Pere Granados, acompanyat pel regidor de Gestió de Territori, Marc Montagut, assegurava que “està en un indret privilegiat de Salou i ara, que ja és municipal, invertim en aquesta finca per enderrocar la casa i naturalitzar l’espai; que es converteixi en un espai obert construint un nou mirador al mediterrani. Aplicarem una política de recuperació mediambiental complerta”. L’alcalde, també ha anunciat que des de l’Ajuntament, conjuntament amb el Ministeri, estan treballant  per reformular i actualitzar el projecte de la segona fase del Camí de Ronda. Fins a la data, l’Ajuntament de Salou ha invertit 4,5 milions d’euros en la compra de diversos terrenys a primera línia de mar–entre ells el de Cala Morisca- en el tram que resta pendent d’executar al Camí de Ronda.

 

Un cop s’hagin finalitzat els treballs d’enderroc -que tenen un cost de 21.700 euros- s’iniciarà una segona fase per a l’adequació de l’espai; convertint-lo en mirador i plantant vegetació autòctona que torni aquest racó al seu estat inicial. Aquesta segona fase s’iniciarà als voltants de la primera setmana de juny i, de cara a la tardor, com ha explicat el regidor Marc Montagut s’executarà un projecte integral de millora i condicionament de l’espai –actualment en fase de redacció per part dels serveis tècnics municipal.

 

 

La història de Cala Morisca

Es dóna la circumstància que l’edificació -ubicada a l’urbanització Núria- ocupa la franja de protecció i pas obligatori determinat per la Llei de Costes vigent i, segons un informe dels Serveis Tècnics Municipals, hi ha una pèrdua dels valors arquitectònics de l’edificació original de principis dels anys 60 dissenyada per l’arquitecte Josep Mª Monravà com a conseqüència de múltiples ampliacions en alçada i laterals que van desfigurar totalment de forma irrecuperable el seu aspecte original, accentuat per l’actual aspecte d’espai en ruïna.

 

Des del POUM del 2003 les dues finques on estava el xalet de Pedrol Rius van passar -atenent el projecte del Camí de Ronda aprovat pel ministeri competent en matèria de Costes- a ser una finca catalogada com a protegida pel valor paisatgístic, quedant totalment afectada pel pas del sender del camí vora el mar. L’adquisició dels terrenys per part de Salou el passat mes de juliol de 2016 ha estat possible gràcies a la signatura d’aquest conveni expropiatori que afecta les dues finques antigament propietat del que va ser degà del Colegio de Abogados de Madrid i president del  Consejo General de la Abogacía, i que va deixar en herència a parts iguals entre l’Ajuntament de Reus i l’ Ilustre Colegio de Abogados de Madrid.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

XALET.jpg
P1020617.JPG
P1020666.JPG
P1020659.JPG
P1020634.JPG
P1020640.JPG
P1020645.JPG

Document Actions