Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

El Palau Bofarull de la Diputació acull una mostra commemorativa dels 125è aniversari del Carrilet Reus-Salou

L’alcalde de Salou, Pere Granados, va inaugurar la mostra que es podrà visitar al Palau Bofarull de Reus fins al proper 29 de setembre

divendres 07 setembre 2012

El Palau Bofarull de la Diputació a Reus acull fins al 29 de setembre una exposició commemorativa del 125è aniversari de la inauguració del Carrilet Reus-Salou. Organitzada per l'Associació d'Amics del Ferrocarril de Reus, la mostra compta amb 25 pintures que els artistes locals van donar a l’Associació amb motiu del seu centenari (ara fa 25 anys), una cinquantena de fotografies de motius al•legòrics al carrilet i 4 vitrines amb documentació sobre la història del ferrocarril. El visitant també hi trobarà una rèplica de l’antic Carrilet, que és el que es fa circular pel Parc de la Misericòrdia, i una reproducció a escala 1:45.

Aquesta exposició commemorativa la va inaugurar ahir al vespre, en representació del president de la Diputació, el diputat i alcalde de Salou, Pere Granados,  acompanyat de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i del president de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Reus, Carles Busquets. A l’acte també hi van ser presents el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Agràs; la segona tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Reus, Teresa Gomis, els regidors de l’Ajuntament de Reus Joaquim Sorio i Marcos Massó, i els regidors de l’Ajuntament de Salou, Maria José Rodríguez, Benet Presas i Ramon Pascual.

Al llarg del segle XIX Reus tenia la necessitat d'un mitjà de transport que permetés dur les mercaderies al Port de Salou i evitar l'import del Port de Tarragona. L’any 1885 es va autoritzar a la Compañía Reusense de Tranvias S.A la construcció d'un ferrocarril econòmic entre aquests dos municips. El Carrilet s’inaugurava el 23 de Juny de 1887 i fou un mitjà de transport molt popular. El dia 10 de novembre de 1975 va circular el darrer tren del Carrilet, liquidant-se 90 anys de servei.

Tal com va assegurar ahir el diputat i alcalde de Salou, Pere Granados, aquesta exposició “té molt a veure amb la història recent de Reus i Salou”. Segons Granados, avui el popular i conegut carrilet “és història, forma part de la nostra simbologia i patrimoni cultural, i té a veure amb l’antropologia, la nostra gent i les nostres icones”, però sobretot “amb el progrés econòmic i social de les dues localitats del Camp de Tarragona. El carrilet va ser un pont d’intercanvi comercial i transport de mercaderies, però també ho va ser de transport de passatgers entre Reus i la costa. La línia del tramvia que unia les dues poblacions, “va suposar un innegable motor econòmic pel territori”. 

A banda de la història econòmica i comercial, el record que ha perdurat del Carrilet ha estat “una imatge romàntica”, va assenyalar Granados, ja que era el transport d’anada a mar: als banys i les residència d’estiu de Salou. Així mateix, la lentitud del ferrocarril feia que els paisatges impregnessin la memòria dels passatgers. El representant de la Diputació de Tarragona va subratllar que el carrilet “va ser, i és a la nostra memòria, un exemple d’iniciativa privada a favor del progrés i l’avanç, un símbol de prosperitat i modernitat al servei del desenvolupament econòmic i comercial del moment”.

En la seva intervenció, el president de l’Associació d’Amics del Ferrocarril, Carles Busquets, va manifestar que aquesta exposició “és un homenatge a aquells 2.000 reusencs que al seu moment van comprar accions per fer que aquest projecte fos una realitat. També va agrair la col•laboració de la gent que ha aportat material per fer possible la mostra i l’assistència “dels reusencs i reusenques que han volgut ser presents a l’acte inaugural”.

Al seu torn, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, va manifestar que el carrilet és “la història d’un somni que van tenir els reusencs al seu dia per poder unir la terra i el mar amb passatgers i mercaderies”. En aquest sentit, assenyalà que el carrilet va ser un element vital per connectar Reus amb el mar i amb el Port de Salou. També va dir que avui seria un element important per la promoció turística i comercial de la ciutat de Reus. “Tan de bo que avui poguéssim tenir un carrilet com el que al seu dia unia Salou i Reus”.

La mostra es podrà visitar al Palau Bofarull de Reus fins al proper 29 de setembre amb el següent horari: de dimarts a dissabte, d’11 a 13 h i de 17 a 20 h.

Galeria d'imatges

alcalde_bofarull.JPG
foto_3.JPG
alcalde_bofarull.JPG
foto_3.JPG

Document Actions