Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

El Parc Científic de Turisme analitza la mobilitat dels turistes allotjats en hotels a Salou, Cambrils i la Pineda

Els resultats que s’obtindran, oferiran un coneixement precís, útil i estratègic als agents turístics públics i privats per a la millora de l’organització de l’activitat turística.

dimarts 07 setembre 2010

Durant aquest mes de setembre i fins al proper 12 d’octubre, es duu a terme des del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci el treball de camp d’un estudi pilot per analitzar la mobilitat dels turistes allotjats en hotels del tram central de la Costa Daurada -Salou, Cambrils i la Pineda-. Aquest estudi, com el que es va realitzar el mes de juliol a la Part Alta de Tarragona, compta amb la col·laboració dels patronats de turisme municipals.

L’operació la desenvolupen els tècnics del programa Tracking del Consorci per a la Millora de la Competitivitat del Turisme i Oci a Tarragona, en col·laboració amb els Patronats Municipals de Turisme de Salou, Cambrils i Vila-seca. Els resultats que s’obtindran, oferiran un coneixement precís, útil i estratègic als agents turístics públics i privats per a la millora de l’organització de l’activitat turística.

Aquest projecte és un estudi innovador a Europa per tres motius: l’objecte d’estudi, que és la mobilitat dels turistes; la metodologia utilitzada, que és l’anàlisi dels itineraris espai-temps que realitzen els turistes; i per l’aplicació de tecnologies avançades com són els GPS, els satèl·lits i els Sistemes d’Informació Geogràfica. A més, és novedós perquè analitza, amb significativitat estadística suficient, les pautes de comportament espacial del principal segment de turistes, que són els que fan vacances a les destinacions de costa. Es tracta, aquest, a més, d’un espai obert a diferència d’altres que han estat analitzats a nivell internacional com són parcs temàtics i naturals o centres històrics de ciutats.

Sistema de funcionament del treball de camp

De dilluns a dissabte, es reparteixen cada dia 10 aparells receptors de GPS (Sistema de Posicionament Global) a turistes allotjats en hotels del tram central de la Costa Daurada. Un enquestador lliura l’aparell al visitant al mateix establiment hoteler i aquest el porta a sobre durant 24 hores.

L’aparell GPS registra la posició del turista cada 4 segons i genera uns punts que posteriorment es traslladaran a un mapa per dibuixar el recorregut i les visites realitzades.

En finalitzar la fase del treball de camp, els tècnics del programa Tracking analitzaran la informació registrada pels GPS sobre el recorregut, els punts visitats, les activitats realitzades i el temps dedicat a cadascuna d’aquestes; així com les dades recollides per l’enquestador. Això permetrà analitzar els patrons de mobilitat i el comportament dels turistes en aquesta destinació i segmentar les dades en funció del seu perfil (nacionalitat, tipus de visitant, ...).

A més de la col·laboració del Patronat Municipal de Turisme de Salou, el Patronat Municipal de Turisme de Cambrils i el Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, el programa Tracking ha comptat amb el recolzament de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda per aconseguir la col·laboració dels establiments hotelers amb aquest estudi.

Aquesta operació se suma a l’estudi en què treballa el programa Tracking sobre la mobilitat dels turistes a Tarragona, sobre el que es preveu tenir resultats el mes de desembre. El passat mes de juliol es va dur a terme el treball de camp a la Part Alta de Tarragona, un espai semi-obert, i hi van participar uns 400 turistes.

El programa Tracking forma part dels projectes desenvolupats al Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci per part del Consorci per a la Millora de la Competitivitat del Turisme i Oci a les comarques de Tarragona, finançat per la convocatòria quadriennal 2007-2010 FEDER Eix 1 a la demarcació de Tarragona, amb 1,3 milions d’euros.

 

Document Actions