Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

El ple de Salou aprova el nou acord de repartiment fiscal del CRT i el programa d’inversions per import de 30 milions d’euros

CiU, PP, RDS i un regidor d’UTPS voten favorablement els dos acords. El PSC vota en contra de la nova fiscalitat i no vota a favor de les inversions

dilluns 18 novembre 2013

El ple de l’ajuntament de Salou ha posat avui punt i final a dos anys de negociació amb la Generalitat de Catalunya pel repartiment de la fiscalitat CRT, i ha aprovat la proposta d’acord d’un conveni  amb cinc inversions al municipi per import de 30 milions d’euros aproximadament–entre ells el barranc de Barenys-  que han d’impulsar una “segona gran transformació al municipi”, segons l’alcalde de Salou, Pere Granados.

En el plenari extraordinari celebrat aquest migdia a Salou s’ha acordat amb el vist-i-plau de tretze regidors (CiU, PP, RDS i un regidor d’UTPS) la nova proposta de fiscalitat del CRT (57% per Salou i 43% per Vila-seca), però que només s’aplicarà estrictament al sostre edificable previst a la Llei 2/89 (600.000 m2 de sostre), i per un termini limitat en el temps de  20 anys.

Aquest acord determina, doncs, que fora del que preveu la llei 2/89  correspondrà a cada municipi la percebre la totalitat dels recursos fiscals que es generin a cada un dels seus respectius territoris. L’alcalde matisava que “aquesta proporció del 57-43 només s’aplicarà a una part molt petita del conjunt del CRT, ja que només se cenyeix als 600.000 m2 de sostre que permet la llei 2/89 (entre els que hi ha l’actual parc d’atraccions que n’ha consumit 200.000); i hem de pensar que només el primer resort del BCN World pràcticament ja l’exhaureix”.

L’alcalde Granados ha destacat que les negociacions d’aquests dos darrers anys han estat molt dures però que finalment “s’ha arribat a un gran acord on la nostra ciutat hi guanya amb un seguit de compensacions en obres valorades en uns 30 milions d’euros que signifiquen una gran transformació del municipi”, ha apuntat.  També ha deixat clar que “es tracta d’un gran acord polític entre dues administracions públiques, i el compliment dels acords polítics sempre queden garantits per la voluntat i pel compromís mutu dels que signen”.

El batlle també ha volgut agrair a totes les persones, tècnics i grups polítics que li han fet costat a l’hora de tirar endavant aquest “gran pacte pel municipi” que demà es materialitzarà al Palau de la Generalitat i que signarà conjuntament amb els consellers de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila i el Conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas Colell.

En l’explicació de vot, el portaveu de CiU, Jesús Barragán, ha destacat el vot favorable del grup convergent vers els dos punts del plenari perquè “suposen l’inici de la segona etapa de progrés i de transformació que Salou viurà com municipi” i també perquè “finalment tanquen el debat sobre el repartiment de la fiscalitat amb la seguretat i la convicció que Salou en surt beneficiat perquè es manté l’essència de les nostres reclamacions en defensa dels drets fiscals i els interessos de Salou”. Barragán també ho ha justificat assegurant que: “aconseguim una sèrie d’inversions que donaran definitivament solució a dèficits infraestructurals històrics en l’àmbit del sanejament urbà com el barranc de Barenys i els desguassos de pluvials del c/ de Barcelona i zones adjacents i altres inversions en obres relacionades amb la vialitat i la mobilitat”, ha apuntat.

 

El portaveu del PP, Mario Garcia, ha titllat “de dia històric pel municipi” i ha esmentat que l’acord al qual s’ha arribat i que passava pel plenari és “positiu si tenim en compte factors com la limitació temporal de 20 anys i el límit d’esgotament de l’aprofitament de la llei 2/89” a més de l’altre punt com és el conveni de col·laboració entre Salou i la Generalitat “que aporta una quantitat prou important de diners a Salou com per que ho considerem beneficiós pel municipi”.      

 

L’altre grup que ha votat favorablement tant la fiscalitat com el conveni d’inversions ha estat RDS. El seu portaveu, Pablo Otal, ha destacat la bondat dels dos acords que es passaven a l’aprovació del plenari i ha explicat que “només la unitat de totes les forces ha permès arribar a aquest bon acord més enllà de les incerteses que puguem tenir però sense cap mena de dubte estem davant d’un acord històric que posa punt i final al conflicte del CRT (...) i a RDS no hi podíem quedar fora”.

El grup municipal del PSC, per la seva part, respecte de la proposta de repartiment de la nova fiscalitat del CRT hi han votat en contra, mentre que en l’altre punt, el que feia referència al conjunt d’inversions que la Generalitat de Catalunya es compromet a executar en els propers anys al municipi per import de 30 milions d’euros, no hi votat a favor. Finalment, UMdC s’ha abstingut en les dues votacions.

Cal recordar que el conjunt d’inversions que es duran a terme dins aquest acord marc són: el desviament i endegament del barranc de Barenys; les estacions de bombament de Cala Crancs, Maripins i Pla de Maset, Camí del Racó, Platja llarga i Mirador de Salou; la canalització de les aigües pluvials del carrer Barcelona-Espigó del Moll i de la plaça de l’11 de setembre fins al carrer Barcelona; en tercer lloc el vial de connexió entre el centre urbà de Salou i el Parc a través del traçat actual del ferrocarril (eix cívic) i, finalment, la variant de la plaça Europa adaptada a les necessitats urbanístiques i de mobilitat que esdevinguin en el desenvolupament de BCN World.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

DSCN2453.JPG
DSCN2453.JPG

Document Actions