Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

El ple de Salou aprova la declaració com a Béns Culturals d’Interès Local (BCIL) un conjunt d’estructures de defensa de la Guerra Civil ubicat al Cap Salou

dimecres 28 abril 2021

L’Ajuntament ha aprovat avui en sessió plenària la declaració de BCIL el 'niu de metralladores de la Punta del Cavall' i el de la 'Punta del Po-Roig'; les “bateries de la Costa de La Glorieta i de La Talaia; i el camí empedrat de subministrament de la Bateria de la Costa, secció est (La Talaia) i secció oest (La Glorieta); amb proposta per a la seva inscripció al Catàleg del Patrimoni Cultural Català

L’alcalde Pere Granados ha assenyalat que aquesta aprovació és ‘l’inici de la recuperació, protecció i posada en valor del nostre patrimoni històric i cultural’

En el decurs del plenari, també s’ha aprovat, entre altres punts, el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Salou i els establiments del municipi amb els millors aparadors comercials durant el període nadalenc

 

L’Ajuntament de Salou, en el decurs de la sessió plenària realitzada avui dimecres, 28 d’abril, ha aprovat, de forma unànime, la declaració dels vestigis de la Guerra Civil ubicats al municipi de Salou com a Béns Culturals d’Interès Local (BCIL), per a la seva inscripció al Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

En concret, els elements que formaran part dels béns protegits municipals conformen estructures de defensa militar de la Guerra Civil ubicades al Cap Salou. Formen aquest conjunt els nius de metralladores de la Punta del Cavall i de la Punta del Po-Roig; la Bateria de la Costa de La Glorieta i La Talaia; i el camí empedrat de subministrament de la Bateria de la Costa, secció est (La Talaia) i secció oest (La Glorieta).

El Niu de Metralladores de la Punta del Cavall es troba sobre roca viva, fet que li confereix el valor de peça única; i compta amb tres espitlleres orientades cap al mar, en direcció sud-oest, una frontal i dues laterals. Així mateix, el Niu doble de Metralladores de la Punta del Po-Roig té com a principals característiques la seva forma circular i el fet que és format per diverses galeries unides, amb dos sales utilitzades com a magatzem de municions.

D’altra banda, la Bateria de la Costa es caracteritza per la seva bona disposició per creuar focs sobre les platges properes. De la primera secció, La Glorieta, se’n conserva la meitat, amb un emplaçament per a una peça i un polvorí; i la trinxera, que anava a la rereguarda dels emplaçaments.

Pel que fa a la segona secció, La Talaia, es conserva totalment íntegra, amb els dos emplaçaments per a les peces, les galeries subterrànies on eren ubicats els refugis pel personal i els polvorins, així com els dos emplaçaments realitzats per l’exèrcit, en acabar la guerra.

Finalment, s’ha proposat com a BCIL el camí empedrat de subministrament, un sender que, partint del Racó de Salou, conduïa fins a la part més alta del Cap de Salou. En aquest cas, es conserva l’antic empedrat amb què estava pavimentat.

L’alcalde Pere Granados ha assenyalat que aquesta aprovació és “l’inici de la posada en valor del nostre patrimoni històric i cultural”; i que “l’objectiu i la voluntat del Govern municipal és anar identificant, estudiant, recuperant i catalogant aquells valors històrics que ens identifiquen i singularitzen, passant per les diferents etapes”. En aquest sentit, ha explicat que l’objectiu és “donar-los a conèixer a la població, així com crear nous productes turístics, a través de la recuperació del patrimoni històric” .

 

Altres temes

D’altra banda, el ple de Salou ha aprovat, per unanimitat, l’aplicació de la bonificació del 50% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per a la instal·lació de panells solars fotovoltaics per l’autoconsum, per un import de 112,50 euros.

També s’ha aprovat, amb els vots a favor de tots els grups municipals, el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Salou i els establiments del municipi amb els millors aparadors comercials, durant el període nadalenc (Servi Zoo, La Turroneria La Ibense, Violette Home, Centre Òptic Salou i Coffe Break), amb l’objectiu de contribuir a la millora de l’espai comercial urbà. Aquest conveni té com a objecte fer un reconeixement a aquells locals que millor van contribuir a l’embelliment de la ciutat, a través dels seus aparadors. En aquest sentit, l’Ajuntament destina 1.400 euros a dit reconeixement.

Així mateix, s’ha aprovat desistir de la tramitació de la modificació puntual del POUM, referent als paràmetres urbanístics del Sector-04 i l’ordenació detallada del sòl Emprius Nord de Salou.

Document Actions