Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Humana recull 37 tones de tèxtil usat a Salou al 2013

Els recursos obtinguts amb la gestió del tèxtil es destinen a programes de protecció del medi ambient, cooperació al desenvolupament i ajuda social

dilluns 03 febrer 2014

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, Organització No Governamental per al Desenvolupament (ONGD) va recollir 37.098 kilograms de roba i calçats usats a Salou al llarg de tot el 2013. La recollida selectiva és una eina eficaç de gestió de residus, prova d’això és que el tèxtil que els veïns han dipositat als punts habilitats ha evitat l’emissió de 117 tones (117.563 kg) de CO2 (Font: Waste Management Options and Climate Change: Final Report. European Commission, DG Environment).  El reciclatge tèxtil contribueix a la protecció del medi ambient en reduir en part els residus generats pels ciutadans, atorgant una segona vida a una roba que d’una altra manera aniria a parar a l’abocador per a ser incinerat.

La Fundació gestiona la recollida selectiva de roba usada al municipi a través d’una xarxa de 12 contenidors instal•lats en llocs de fàcil accés. Des de l’inici de la seva activitat a Catalunya, al 1987, l’objectiu d’Humana ha estat gestionar de manera eficaç les donacions de roba usada, una filosofia que té molt de sentit en una societat en què el consum de tèxtil fa que el volum de peces rebutjades augmenti de forma progressiva any rere any.

El regidor de Medi Ambient, Ramon Pascual,  ha explicat que existeix la voluntat i el compromís de col•laborar amb iniciatives ambientals i socials com aquesta que pretenen “reduïr el volum de roba en els centres de tractament de residus i reutilitzar-la”. Pascual ha assegurat que “això permet alleugerir, una part, del tractament de residus i facilitar el reciclatge tèxitil que passa a ser transformat en altres productes”.

A Catalunya, Humana disposa de 1.333 contenidors per a la roba usada gràcies als acords de col•laboració establerts amb prop de 220 ajuntaments i 200 entitats i empreses privades; l’any passat s’hi van recollir 4.108 tones de tèxtil usat. A Espanya, la Fundació té 5.200 contenidors que anualment recullen al voltant de 18.000 tones de roba. El reciclatge i reutilització de material tèxtil és un servei gratuït per als municipis i suposa un estalvi important en els costos de recollida i eliminació de residus urbans.


Ajudes i agricultura social

La principal raó de ser de la Fundació és el desenvolupament de projectes de cooperació orientats a impulsar el progrés de les comunitats dels països del Sud; per a aconseguir-ho, cerquem finançament principalment a través de les donacions de roba que rebem. A més, Humana impulsa a Catalunya dues grans iniciatives. La primera és un programa d’ajuda social: consisteix en lliurar bons de compra als municipis on està present; els propis ajuntaments els reparteixen a famílies amb necessitats de vestimenta bàsica per a bescanviar els bons per roba de segona mà a qualsevol de les botigues Humana. El 2013 es van distribuir 310 vals per un import global de 9.300 euros (1.100 bons a tota Espanya).

La segona és un programa d’agricultura social: des de fa dos anys impulsa una convocatòria d’ajudes per a entitats que aposten per models agrícoles sostenibles i a més tenen una tasca social perquè estan especialitzades en la producció ecològica o perquè treballen en l'àmbit de l'exclusió. Entre 2012 i 2013 ha finançat 11 projectes al territori.

Galeria d'imatges

Humana_planta_classificaci_Ametlla.jpg
Humana_planta_classificaci_Ametlla.jpg

Document Actions