Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Jaume Marlès presenta la seva 'Guia de la flora urbana dels Països Catalans'

dissabte 25 maig 2024

Jaume Marlès presentarà, el 29 de maig, la "Guia de la flora urbana dels Països Catalans". Aquest llibre, resultat d'un exhaustiu treball de recerca, està pensat per ser especialment didàctica i accessible, dirigit a lectors amb interès pel medi ambient urbà, independentment del seu nivell de coneixements previs. El llibre ofereix una visió ampla sobre temes com el canvi climàtic, la salut i el benestar de les persones, així com els serveis ecosistèmics que proporciona la vegetació en els entorns urbans. L'objectiu de Marlès és destacar com cada espècie vegetal contribueix a la biodiversitat faunística de les ciutats, essent un element clau en la sostenibilitat urbana.

 

Com va sorgir la idea d'escriure un llibre?
La idea va sorgir d'una tesi doctoral que vaig realitzar sobre biodiversitat urbana, havent treballat en el sector durant molts anys. La meva recerca se centrava especialment en els jardins, què plantem i quina biodiversitat tenen. A partir d'aquesta tesi, jo i Pau Cardellach, que som els dos autors de la guia, vam decidir en un dinar d'amics fusionar els nostres treballs: ell es va centrar molt en la biodiversitat de pol·linitzadors que acudeixen a les diferents floracions, especialment les abelles, per crear un producte divulgatiu. Ens vam conèixer el 2014.

Què intenteu transmetre amb aquest llibre?
No es tracta d'una guia de botànica estricta amb claus dicotòmiques. És un llibre divulgatiu que pretén ser molt didàctic, accessible a lectors amb un cert interès pel tema que tractem, encara que no tinguin grans coneixements. És un llibre que inclou una introducció que aborda des del canvi climàtic, la salut i el benestar de les persones, fins als serveis ecosistèmics que ens ofereix la vegetació urbana. L'objectiu principal és mostrar que totes les espècies contribueixen a la biodiversitat faunística que procedeix dels entorns de les nostres ciutats. També descriu 80 espècies, detallant la seva resiliència, descripció botànica, manteniment i atracció.

L'objectiu principal és mostrar que totes les espècies contribueixen a la biodiversitat faunística que procedeix dels entorns de les nostres ciutats

Tu t'hi dediques a això. És un somni fet realitat?
Sí. La meva professió està lligada als meus orígens familiars. Sóc naturalista, amant de la natura, del territori; els meus avis eren pagesos, coneixedors del medi natural, de les plantes i dels seus usos. Lligo els meus orígens perquè d'aquí ha derivat els meus estudis i recerca. Normalment, associem la natura amb el bosc o els camps de cultiu, però a la ciutat també n'hi ha. La meva passió està lligada a la meva professió. És una satisfacció completa.

Què t'agradaria que la gent sentís en llegir aquesta guia?
El missatge principal és la importància del verd per a les persones, la vegetació, la natura... Hi ha molta informació que de vegades no veiem, però el llibre ajuda a despertar aquesta atenció i interès.

És un llibre que inclou una introducció que aborda des del canvi climàtic, la salut i el benestar de les persones, fins als serveis ecosistèmics que ens ofereix la vegetació urbana

Estem vivint moments de canvi climàtic... És important cuidar el nostre medi natural?
Una mica sí. Falta donar-ho a conèixer. Nosaltres tendim a estimar allò que coneixem. Sovint diem que una planta és bonica, però també les plantes emeten compostos orgànics volàtils que ens afecten. Anar a un bosc podria comparar-se amb anar a un parc, i allà experimentem benestar i moltes experiències. 

Quant de temps heu trigat a escriure el llibre?
Potser uns dos anys. Darrere hi ha un treball de recerca important. Això no té fi. Continuem informant-nos cada dia perquè això no para.

Document Actions