Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

JOSEP MALDONADO: Fa 34 anys, Salou va assolir un somni i és, avui, exemple de convivència

34 anys després de la tardor del 1989, Salou continua el seu propi camí amb llibertat, amb confiança i amb un ferm compromís de treballar pel progrés i la prosperitat, que sempre ha estat el motiu principal de la gestió de les successives corporacions

dimarts 24 octubre 2023

La Sala de plens de l'Ajuntament de Salou s'ha omplert aquesta nit amb regidors i les més altes autoritats polítiques, policials, civils i representants d'entitats associatives per assistir al pregó de la Festa Major del 30 d'octubre. Aquest ha estat a càrrec de l’exdelegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, exdiputat al Congrés i fundador i president de l'ONG Esport Solidari Internacional (ESI), Josep Maldonado i Gili.

L'alcalde de Salou, Pere Granados, ha estat l'encarregat d'oferir el perfil del pregoner i de recordar que aquesta festa commemora el camí que Salou va iniciar a partir de la tardor del 1989, gràcies a l'empenta i la iniciativa de la societat civil que desitjava ser un poble lliure i ple dins de Catalunya. "Ara, 34 anys després, vam poder començar el nostre propi camí amb llibertat, amb confiança i amb un ferm compromís de treballar pel progrés i la prosperitat de Salou, que sempre ha estat el motiu principal de la gestió de les successives corporacions."

Granados ha aprofitat l'ocasió per retre homenatge i mostrar admiració per l'esforç i la lluita de molts homes i dones que van veure en la Segregació l'oportunitat per millorar les seves vides i les de les futures generacions. La "festa del 30 d'octubre" és una celebració anual que fa referència a la identitat col·lectiva de Salou i "hem de saber transmetre-la i projectar-la".

Pere Granados: Josep Maldonado és un bon amic i va saber escoltar i comprendre els salouencs que eren víctimes d'una àmplia incomprensió


L'alcalde ha destacat que podem estar orgullosos del que avui és Salou, fruit de la feina conjunta de tots malgrat les dificultats i els desafiaments socials i econòmics. En presentar el pregoner, Pere Granados l'ha definit com un "bon amic de Salou" i en l'àmbit polític "va ser receptiu, va saber escoltar i  comprendre els salouencs que eren víctimes d'una àmplia incomprensió".

Granados ha ressaltat la seva faceta política i solidària, així com el seu talent humanitari. També ha esmentat la seva lluita per la defensa dels drets dels animals, l'atenció als infants més desafavorits i la seva passió per l'esport, recordant que encara practica futbol amb l'equip veterà del Barça.

El pregoner, després de signar el llibre d'honor de l'alcaldia i estant a la sala de plens, ha instat als salouencs i salouenques a aprofitar la Festa del 30 d'octubre – commemorant els 34 anys de la constitució del municipi de Salou – per "mirar enrere i reflexionar", i a gaudir-la amb alegria i amistat.

"El 30 d'octubre del 1989, dins l'univers municipal de Catalunya, va emergir un nou estel: Salou", un esdeveniment històric que Maldonado va viure de molt a prop, a causa de la seva posició com a delegat del govern de Catalunya.

Durant la seva intervenció, ha recordat que Salou sempre ha tingut el somni que, "a més de ser un poble amb gran història, es convertís en un municipi". La lluita respectuosa, la valentia i la il·lusió van ser decisives per aconseguir aquesta fita. "Ho van assolir", tot i que no va ser una batalla fàcil, ha puntualitzat.

El 30 d'octubre del 1989, dins l'univers municipal de Catalunya, va emergir un nou estel: Salou

 Josep Maldonado ha explicat que per preparar el seu discurs va consultar l'hemeroteca, quedant “sobtat” amb la informació i les notícies generades per Salou durant els últims 10 anys.

34 anys després de la Segregació, "el temps ha demostrat que es pot somiar i que aquests somnis poden fer-se realitat", destacant que Salou és un exemple que “quan comença un nou camí es pot conviure amb els veïns i això és un mèrit de tots, d’uns i altres”.

El pregoner ha volgut subratllar que, tot i poder tenir somnis i assolir-los, la generositat fa que no hi hagi ni vencedors ni vençuts, i que "tots podem caminar junts". Salou és un exemple de que Catalunya és un país de concòrdia i convivència. Parlant de convivència, ha tingut paraules de record per les víctimes de "la barbàrie i la injustícia de la guerra", fent una crida per la pau a tot el món.

Un cop finalitzat l’acte protocol·lari, l’alcalde Pere Granados acompanyat del regidor de Festes, Xavier Montalà, han lliurat a Josep Maldonado un placa commemorativa i una reproducció de l’estàtua de Jaume I. 

Ja a l'exterior de l'edfici consistorial i un cop inaugurat el mural de l'artista Pilarín Bayés, Josep Maldonado ha encès la traca que dona inici a la Festa del 30 d'octubre

Galeria d'imatges

granados_maldonado-xavi.jpg
maldonado.jpg
granados-prego.jpg
gent-prego.jpg
granados_pregoner.jpg

Document Actions