Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

L’Ajuntament de Salou se suma aquest proper dilluns, 21 de setembre, al Dia Mundial de l’Alzheimer

dissabte 19 setembre 2020

S’il·luminarà la façana del Consistori salouenc de color lila, al vespre i durant tota la nit

L’Associació de Familiars d’Alzheimer (AFA) Torre Vella de Salou ha posat en marxa l’àrea ‘Respir’, al Jardí Botànic, on realitzaran, a partir de dilluns, dia 21 de setembre, tallers cognitius adreçats a persones amb deteriorament neurodegeneratiu

 

L’Ajuntament de Salou se suma aquest proper dilluns, 21 de setembre, al Dia Mundial de l’Alzheimer, il·luminant, de color lila, la façana del Consistori, al vespre, i durant tota la nit.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha posat en valor “la necessitat de conscienciar la ciutadania i donar visibilitat a aquesta malaltia, que no només afecta les persones que la pateixen, sinó també els seus cuidadors i familiars que en viuen, de ben a prop, les conseqüències”. Així mateix, ha assegurat Granados que “hem d’unir esforços per brindar a totes les persones que conviuen amb la malaltia una millor qualitat de vida, en totes les fases del seu desenvolupament”. 

Per la seva banda, la regidora de Sanitat i Salut Pública, Beatriz Morer, ha explicat que “ajudem a lluitar contra una malaltia que afecta més de quatre milions i mig de persones a Espanya, sent considerada l'epidèmia del segle XXI, agreujada, enguany, per la pandèmia de la COVID-19, empitjorant la qualitat de vida tant de pacients com dels seus cuidadors, que s'han quedat sense accés als centres ni a teràpies farmacològiques que alentien l'avenç de la malaltia, fet que agreuja, encara més, les conseqüències de la demència”. 

El 21 de setembre, la Confederación Española de Alzheimer (CEAFA), les Federacions i Associacions membres, y les 200.000 famílies a les què representa, commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer, un esdeveniment instituït per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i afavorit per Alzheimer's Disease International (ADI) l’any 1994. 

El lema triat per CEAFA, enguany, és “La Dependencia fuera de la Ley”, centrant les seves reivindicacions en la Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència; en com afecta el col·lectiu i en quins aspectes específics s'han d'articular mesures que millorin l'atenció a les persones amb Alzheimer i altres demències (binomi pacient - persona cuidadora) i no es quedin fora de l'aplicació correcta i equitativa d'aquesta Llei.

 

Tallers cognitius a Salou

L’Associació de Familiars d’Alzheimer (AFA) Torre Vella de Salou posa en marxa, aquest proper dilluns, 21 de setembre, l’àrea ‘Respir’, a l’espai del Jardí Botànic, on es realitzaran diversos tallers cognitius per a persones amb deteriorament neurodegeneratiu, impartits pels professionals qualificats de l’entitat, com psicòlegs/es, fisioterapeutes i gerocultors/es: des de tallers de memòria, musicoteràpia, motricitat, laborteràpia; i fins a jocs de taula, hort, i activitats de lectura i comprensió. L’horari dels tallers serà de dilluns a divendres, de 9 h a 13 h, i de 15 h a 18 h.

També es realitzaran tallers amb el Grup d’Ajuda Mutua (GAM) de l’associació, a la Sala Ramon Llull del Centre Cívic de Salou; així com tests per a la prevenció o detecció precoç de malalties neurodegeneratives, dins del programa de l’entitat “Cuida el teu cervell”, adreçat a persones majors de 55 anys. Aquests tallers i xerrades van a càrrec de la psicòloga d’AFA Torre Vella.

L’entitat salouenca també realitza, durant l’any, presentacions de llibres; i xerrades per a cuidadors no professionals, a càrrec de tècnics de diferents àmbits, i enfocant els problemes del dia a dia.

Tanmateix, cal dir que AFA Torre Vella tenia previst realitzar el I Congrés Internacional “El universo del cuidador de personas dependientes y mayores”, però, per motius de mesures de la COVID-19, ha quedat ajornat, fins a nova ordre.

Cal recordar que l’Associació Familiars d’Alzheimer Torre Vella va ser creada al novembre de 2019. Els inicis del servei es van dur a terme a la Sala Ramon Llull del Centre Cívic. Actualment, l’entitat, presidida per Carmen Barros, ha obtingut cessió d’espai al Jardí Botànic.

Document Actions