Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

L’Ajuntament habilita un espai al Cementiri de Salou per al dol perinatal, gestacional i neonatal

divendres 15 octubre 2021

Aquesta acció coincideix amb la commemoració del Dia Mundial de la Conscienciació sobre la Mort Perinatal, Gestacional i Neonatal, avui divendres, 15 d’octubre; i dona compliment a la declaració institucional, aprovada, en sessió plenària, el 28 de juliol de 2021

L’Ajuntament de Salou també informa que l’empresa concessionària Mémora té a disposició de la ciutadania el servei d’atenció a les famílies que han patit la pèrdua del seu fill/a

 

L’Ajuntament de Salou habilita, a partir d’avui divendres, 15 d’octubre, un espai per al dol perinatal, gestacional i neonatal, al Cementiri de Salou, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Conscienciació sobre la Mort Perinatal, Gestacional i Neonatal.

Dit espai al cementiri és en símbol de suport i reconeixement a les famílies que han patit una pèrdua perinatal, i on es poden acollir cerimònies en record dels seus fills/es. La creació d’aquest indret dona compliment a la declaració institucional, aprovada, en sessió plenària de l’Ajuntament de Salou, el 28 de juliol de 2021.

Es consideren morts gestacionals, perinatals i neonatals les pèrdues que es donen durant l’embaràs o en el moment al voltant del naixement. És a dir, pèrdues durant la gestació, ja sigui en les primeres setmanes d’embaràs, o bé en gestacions a partir de les 28 setmanes (considerades morts fetals tardanes), durant el naixement, o les morts dels nounats fins als 28 dies de vida.

L’alcalde Pere Granados ha assenyalat que “a través d’aquest espai, volem posar a disposició de la ciutadania una eina per acompanyar-los en el seu dol”, així com “donar visibilitat a aquesta dolorosa situació”.

 

Dol perinatal, amb el suport de Mémora

D’altra banda, l’Ajuntament de Salou informa que Mémora, l’empresa concessionària del cementiri i el tanatori de Salou, té a disposició de la ciutadania el servei d’atenció a les famílies que han patit la pèrdua d’un fill durant el període perinatal, a través del projecte ‘Espai de paraula’.

Aquest espai és un recurs per donar suport i acompanyament emocional, on poder trobar i intercanviar experiències per poder afrontar millor el dol, i que estableix un fort vincle entre les persones del grup. Es compartiran, per tant, les vivències; permetrà normalitzar les diferents manifestacions cognitives, emocionals i conductuals que es poden experimentar; es facilitaran eines útils davant determinades situacions difícils; i s’oferirà informació sobre el desenvolupament del procés de dol.

S’adreça a la població en general que es trobi en procés de fer el dol per la pèrdua d’un fill durant el període de gestació, durant el part o al poc temps de néixer; així com a professionals de la salut.

Qualsevol persona susceptible d’incorporar-se al grup haurà de realitzar una entrevista individual amb la psicòloga. Així mateix, en funció de la seva evolució durant la participació al grup, la persona pot ser adreçada a un altre recurs que s’ajusti millor a les seves necessitats.

Cada grup serà, com a màxim, de 12 participants. Les sessions es faran un cop al mes, en sessions de 90 minuts, aproximadament.

La Fundació Mémora també compta amb el projecte ‘In Arboriam, espai de record’, que consisteix en plantar un arbre físic, en memòria del fill/a, i col·locar al costat de l’arbre, un escrit en forma de carta o poema.

Així mateix, Mémora compta amb altres serveis disponibles dins del programa de suport al dol, com el telèfon gratuït 900 102 845 d’atenció psicològica especialitzada en dol i pèrdues, disponible les 24 hores del dia; l’accés a l’àrea exclusiva de la comunitat web ‘Tu apoyo en red’; i atenció psicològica individualitzada, en consulta. Per als professionals, també disposa d’un programa formatiu presencial i online.

Per més informació, es pot trucar el telèfon 620 81 01 91, enviar un correu electrònic a isabel.roman@memora.es, o bé visitar la pàgina web de Mémora https://www.memora.es/ca/responsabilitat-social/compromis-amb-la-salut/espai-de-paraula

L’Ajuntament de Salou també ha creat un enllaç a la pàgina web www.salou.cat, que enllaça amb el web de Mémora.

Galeria d'imatges

ESPAI DOL PERINATAL CEMENTIRI SALOU (6).JPG
ESPAI DOL PERINATAL CEMENTIRI SALOU (7).JPG
ESPAI DOL PERINATAL CEMENTIRI SALOU (9).JPG
ESPAI DOL PERINATAL CEMENTIRI SALOU (10).JPG
ESPAI DOL PERINATAL CEMENTIRI SALOU (11).JPG
ESPAI DOL PERINATAL CEMENTIRI SALOU (13).JPG
ESPAI DOL PERINATAL CEMENTIRI SALOU (18).JPG
ESPAI DOL PERINATAL CEMENTIRI SALOU (12).JPG
ESPAI DOL PERINATAL CEMENTIRI SALOU (2).JPG

Document Actions