Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

L’alcalde de Salou i el president de l’Autoritat Portuària visiten els accessos i miradors instal·lats a la zona de la Pedrera del Cap Salou

dilluns 11 abril 2022

Aquests treballs d’obertura i condicionament de l’itinerari en zona portuària, que forma part del Camí de Ronda del litoral del Cap Salou, son fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Salou i el Port de Tarragona

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha destinat 90.0000 euros en la instal·lació de 6 miradors i la millora del seus accessos, des del Racó de Salou, junt a la platja de la Pineda, fins el bosc de la Talaia

El tram queda obert al públic avui 11 d’abril i es podrà gaudir per a l’inici de la temporada turística


L’alcalde de Salou, Pere Granados, i el president de l’Autoritat Portuària, Josep Maria Cruset, han visitat avui el tram portuari del camí de ronda del Cap Salou, on s’hi ha dut a terme una intervenció que permet l’accés des del Racó de Salou fins la zona de la Talaia del Cap Salou, amb instal·lació de 6 miradors panoràmics sobre el mar.

El president del Port ha començat la seva intervenció dient que: "Avui és un altre dia per recordar. Obrim, un nou recorregut al Camí de Ronda de Salou, amb l’objectiu de contribuir al progrés i al benestar dels municipis del nostre entorn. Parlem d’un nou tram d’1,250 km, carregat d’història i immers en la natura, on a partir d’avui, tothom que vulgui podrà gaudir d’una passejada que coincideix amb allò que pescadors i mariners van fer servir en el passat".

Per la seva part, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha incidit en la importància de l’obertura perquè “és un punt estratègic per acabar, definitivament, el nostre gran projecte, com és el Camí de Ronda, i estem contents perquè incorporem sis miradors més a la nostra Ruta dels Miradors”, que es donarà a conèixer properament. Granados ha posat en valor que es tracta “d’un espai amb molta riquesa natural i amb patrimoni històric que queda obert, tenint en compte que feia molts anys que estava tancat i no era accessible a les persones”.

L’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) ha condicionat els camins ja existents i n’ha obert de nous, instal·lant tanques de seguretat i col·locant nova senyalització informativa perquè els usuaris del Camí de Ronda puguin gaudir del paisatge, de la natura i del patrimoni natural que ofereix aquest itinerari costaner en zona del Port de Tarragona. El projecte s’ha executat amb una inversió de 86.080 euros (IVA exclòs) en tres mesos per completar els 1,250 quilòmetres d'aquest itinerari del litoral de Salou, que ha quedat obert avui al públic, per a l’inici de la temporada turística.

L’APT posa en valor un espai natural inclòs dins del seu domini que permetrà facilitar les passejades pel camí de ronda del Cap de Salou de forma segura, des de la Bateria de La Talaia, vestigi de la Guerra Civil, a prop del carrer Glorieta de Cap de Salou, fins el Racó de Salou, al límit de La Pineda (Vila-seca). Aquestes obres que ha dut a terme el Port de Tarragona formen part de les accions dins del marc de les polítiques de Port Ciutat, amb els municipis en els quals el Port hi desenvolupa la seva activitat.

Finalment, Granados ha remarcat que “estratègicament, aquest espai, per a nosaltres era fonamental perquè el nostre terme municipal estigués connectat, a través del litoral; des de l’inici del terme, tocant a Cambrils, fins a la platja del Racó de Salou, la qual quedava aïllada i només s’hi podia accedir per la carretera”.

"Una remodelació amb vistes privilegiades del nostre Mediterrani que permet posar en valor els espais naturals del nostre litoral i potenciar el turisme i el gaudi de la ciutadania. Fent camí descobrirem nous racons". Declaració amb què Cruset ha donat per finalitzada la convocatòria de premsa per presentar aquest nou recorregut.


Sis miradors


Les obres d’adequació d’aquest tram dins de l’àmbit del Camí de Ronda del Cap Salou s’han dividit, principalment, en tres zones: la primera part, més propera a l’interior del Cap Salou, una zona boscosa on el desnivell és més alt; en segon lloc, en el pas per la zona alta de l’antic front de voladura de la Pedrera; i, en tercer lloc i últim, el tram entre la pedrera i la platgeta del Racó de Salou, a tocar de la Pineda, al municipi de Vila-Seca.

A la primera zona, on la cota és més elevada i la vegetació és prou espessa per delimitar el pas dels vianants, s’hi ha col·locat, a manera de mirador, un tram de barana de fusta i cartellera d'advertència de perill de caiguda en punts concrets del recorregut propers al penya-segat.

La zona alta de la Pedrera ja es troba protegida davant de caigudes fortuïtes, no obstant s’hi han reforçat diversos punts que puguin representar perill. I, a més, s’hi han instal·lat diferents trams de barana de fusta, a mode de mirador, en dos punts del recorregut que transcorre per la part alta de la pedrera.

Un cop passat el tram de la Pedrera, la zona presenta un vial pavimentat. En aquest tram s’ha condicionat un nou camí entre aquest vial i el límit de la propietat de l’APT. Aquest nou accés s’ha obert esbrossant el terreny en forma d’un traçat sinuós, imitant els camins naturals, procurant minimitzar l’impacte en la vegetació ja existent. Aquest pas compta amb una tanca paral·lela, seguint el límit que marca el vial destinat al pas de vehicles de servei del Port.

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha obert un accés públic a la tanca ja existent a l'inici del camí al carrer del Vaporet (Salou) protegit amb pilones per tal que els vehicles no puguin estacionar-hi, assegurant el lliure accés al Camí de Ronda.


Recuperació dels camins de ronda


L’any 2014 el Port de Tarragona ja va arribar a un acord amb l’Ajuntament de Salou per condicionar un altre espai de domini portuari, a la zona del Far de Salou, per tal que es pogués integrar dins el recorregut històric i natural del Camí de Ronda i com a un nou actiu important de la ruta. L’obra va representar l'obertura del recinte del mirador de Cap Salou a tot el públic, en un recorregut de 300 metres de camí, així com garantir la total accessibilitat perquè els visitants puguin gaudir de l'entorn i les vistes privilegiades. L'obra va consistir en la construcció d'un recorregut per a vianants, amb un estudi previ de preservació de la vegetació autòctona i l'orografia dels penya-segats.

La recuperació dels camins de ronda retorna la possibilitat de passejar pel litoral per punts que antigament eren utilitzats per a la vigilància de la costa, per contrabandistes o per pescadors. Aquests camins complien funcions bàsiques com comunicar les diferents poblacions, platges i cales del litoral, advertir dels perills procedents de la mar i accedir a llocs aïllats, com fars o fortificacions.


Els camins de ronda


El nom de “camí de ronda” es va popularitzar durant el segle XIX i XX, sobretot perquè era el camí que utilitzaven els carrabiners i guàrdia civil per fer “la ronda” i controlar les activitats il·legals de contraban que es realitzaven a la costa. Però, no va ser fins al segle XX que els camins de ronda van ser considerats espais turístics.

Avui dia, els camins de ronda s’han convertit en un recurs turístic amb una gran capacitat d’atracció de visitants i turistes. La contemplació del paisatge litoral, l’aproximació a la vegetació i a la fauna, el descobriment de les formes capricioses de la costa en contacte amb la mar, les passejades tranquil·les sentint les ones picant a les roques, els penya-segats i els passos elevats... contribueixen a fer dels camins de ronda una oferta de senders per a públics sensibles amb la qualitat de l’entorn i a la preservació del paisatge.

Galeria d'imatges

P1370243.JPG
3.jpg
P1370261.JPG

Document Actions