Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

L’alcalde Pere Granados visita les obres de restauració del Xalet Fort, l'immoble noucentista que acollirà una 'smart office' i serà seu de la promoció econòmica i el comerç de Salou

diumenge 01 agost 2021

L’alcalde Pere Granados visita les obres de restauració del Xalet Fort, l'immoble noucentista que acollirà una 'smart office' i serà seu de la promoció econòmica i el comerç de Salou

La primera fase, de les tres que hi ha, contempla la restauració de les façanes i les cobertes i té un pressupost de 165.000 euros. Es preveu acabar cap a finals de l'estiu

L'edifici es destinarà a una oficina 'on l'Ajuntament treballarà qüestions relacionades amb la intel·ligència, la digitalització i l'aplicació de les noves tecnologies al municipi, per millorar, encara més, la prestació de serveis, tant a la ciutat com a les persones i visitants', segons ha argumentat l'alcalde

El regidor de Gestió del Territori i d'Habitatge, Marc Montagut, ha expressat que 'guanyarem un equipament que formarà part de l’Eix Cívic, i, en estar situat a l’entrada del Nucli Antic, serà una bona carta de presentació per a aquesta zona'


L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat del regidor de Gestió del Territori i d’Habitatge, Marc Montagut; la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez; el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez; el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà; i l’arquitecte municipal, Josep Maria Ferran, ha visitat aquest divendres les obres de restauració del Xalet Fort de Salou, edificació noucentista situada al número 22 del c. Barcelona; un immoble de titularitat pública que ha requerit una restauració de les façanes i cobertes, les quals es trobaven molt deteriorades, i que s’arranjarà en tres fases.

Aquest edifici singular preveu acollir una smart office, “una oficina on l’Ajuntament de Salou treballarà les qüestions relacionades amb la intel·ligència, la digitalització i l’aplicació de les noves tecnologies al municipi, per millorar, encara més, la prestació de serveis, tant a la ciutat com a les persones i visitants”, ha argumentat l’alcalde.

 

Seu de la promoció econòmica i el comerç de Salou

Granados ha afegit, a més, que “serà un punt d’informació digitalitzat important per a les persones i un punt d’assistència i de promoció del comerç i les activitats econòmiques del nostre municipi”. A més, “atès que es troba en un indret molt cèntric de Salou, on hi haurà una nova APEU (Àrea de Promoció Econòmica Urbana), entenem que és la millor ubicació i el millor servei que se li pot donar a aquest edifici històric”, ha afirmat l’alcalde. Així mateix, "el xalet recuperarà el seu esplendor original, ja que la restauració serà totalment respectuosa amb la recuperació de l'arquitectura de l'època".

Per la seva banda, el regidor de Gestió del Territori i d’Habitatge, Marc Montagut, ha recordat que el Xalet Fort forma part del Salou de 1900 i del desenvolupament que hi va haver fins els anys 30, del turisme o de l’estiueig de les famílies benestants que es construien xalets o venien als apartaments, com el Mar i Sol, per exemple. Així, aquest xalet és un dels referents de l’època. Per Montagut, “amb la seva restauració, guanyarem un equipament que formarà part de l’Eix Cívic, i, en estar situat a l’entrada del Nucli Antic, serà una bona carta de presentació per a aquesta zona”.

Cal dir que en aquesta primera fase es restaura la part externa de l’edifici: les façanes, la taulada els terrats i porticons exteriors de totes les finestres. Es rehabilitaran les cobertes, amb el desmuntatge de part de la coberta de fibrociment i la col·locació de capes impermeables noves, revestides amb paviments, mantenint les terrasses transitables. Les façanes es restauraran amb l’enderroc del petit volum que hi ha afegit a la terrassa de la façana principal, en planta primera; s’ampliarà el porxo de la façana posterior; s’obriran les finestres tapiades i se’n crearan de noves; i també es restaurarà la fusteria.

A la segona fase es rehabilitarà tot l’interior, que es remodelarà adequant-lo als usos als què es destini l’equipament. I la tercera fase passa per l’adequació de l’espai extern, que quedarà obert i que es destinarà al gaudiment de la població de Salou. En aquest sentit, es reduiran les tanques perimetrals, quedant l'edifici accessible, directament, des de la via pública.

El pressupost per a la primera fase és de 165.000 euros i es preveu que estigui enllestida a finals de l’estiu. La resta d’actuacions ja estan pressupostades per a l’any 2022 i per quantitats similars.

La superfície construïda del Xalet Fort, segons cadastre, és de 201 m2, els quals es desenvolupen en un solar amb una superfície de 488 m2.

 

Característiques

L'antiga casa Fort s'estructura en planta baixa i primer pis amb torratxa (torre petita que normalment serveix de mirador). És de planta rectangular. Amb un petit porxo a la façana posterior, i dues terrasses en planta primera, una en façana posterior i l’altra, amb més decoració, en façana principal.

La casa, construïda per Francisco Fort Romeu, a partir de 1921, segons la documentació, s'inclou dins d'un estil noucentista, molt característic del primer terç del segle XX.

Altres edificis noucentistes del terme municipal de Salou, són: el Xalet Pellicer (Villa Enriqueta), Xalet Loperena, Edifici Sol i Mar, Xalet Recasens (Torremar), Xalet Miarnau Navàs, Xalet Miarnau Ciurana, Xalet Mallorquí, Xalet Viuda Salas, Xalet Pujades i Hotel Salou (Actual Hotel Niza). El Xalet Bonet, tanmateix, és d'estil modernista.

Galeria d'imatges

Xalet For 1.jpg
Xalet Fort 2.jpg
Xalet Fort 3.jpg
Xalet Fort 4.jpg
Xalet Fort 5.jpg
Xalet Fort 6.jpg
Xalet Fort 7.jpg
Xalet Fort 8.jpg
Xalet Fort 9.jpg
Xalet Fort 10.jpg
Xalet Fort en b:n.jpg

Document Actions