Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

L’AMT proposa un nou concepte de "municipi turístic" per millorar el finançament i garantir la qualitat i suficiència en la prestació de serveis

En l'àmbit financer, l'Aliança de Municipis Turístics Sol y Playa proposa que aquests municipis puguin beneficiar-se d'un tipus d'IVA reduït del 3%

dimecres 18 octubre 2023

L'Aliança de Municipis Turístics Sol y Playa (AMT) ha realitzat un estudi exhaustiu – finançat per la Secretaria d'Estat de Turisme, amb l'objectiu de redefinir què s'entén per Municipis Turístics a Espanya. Aquest treball de recerca és fruit d'una col·laboració amb una consultora externa i s'ha basat en una comparativa amb més de 40 països on el turisme té un pes preponderant en la seva economia.

El president de l'AMT i alcalde de Salou, Pere Granados, juntament amb el vicepresident i alcalde de Calvià, Juan Antonio Amengual, han presentat els resultats d'aquest estudi a la seu de l'Asociación de Prensa de Madrid. La intenció és clara: volen assegurar que els municipis amb una gran tradició i afluència turística rebin el suport financer necessari per poder oferir serveis públics de qualitat tant als seus residents com als visitants.

En l'opinió de Pere Granados, aquesta reformulació del concepte de Municipi Turístic proposa "un model que permetrà accedir a un millor finançament capaç de garantir la qualitat i la suficiència dels serveis necessaris que presten aquests municipis de llarga trajectòria, i han de contribuir a la millora de la seva competitivitat i sostenibilitat econòmica''.

Actualment, la legislació espanyola no reconeix a molts municipis amb una història turística consolidada (com Benidorm, Lloret, Calvià, Torremolinos, Adeje, entre d'altres) com a Municipis Turístics. Aquesta situació podria generar desequilibris en termes de serveis i finançament, especialment quan es té en compte que en alguns d'aquests municipis la població pot triplicar-se durant les temporades altes a causa del turisme.

 Per a Pere Granados, aquesta reformulació del concepte de Municipi Turístic proposa "un model que permetrà accedir a un millor finançament capaç de garantir la qualitat i la suficiència dels serveis necessaris que presten aquests municipis de llarga trajectòria

La proposta que es presenta des de l'AMT pretén actualitzar la definició de Municipi Turístic. Segons aquesta nova definició, per ser considerada com a tal, una localitat no pot ser capital de província ni de comunitat autònoma, hauria de tenir una població que oscil·li entre els 10.000 i els 100.000 habitants i, a més, complir amb almenys un dels següents requisits:

  • Tenir més segones residències que primeres.
  • Registrar més de quatre milions de pernoctacions anuals.
  • Que les places d'allotjament superin el 50% de la població censada.

En l'àmbit financer, es proposa que aquests municipis puguin beneficiar-se d'un tipus d'IVA reduït del 3% (o de l'1% de l'IGIC a les Canàries). Així també, se suggereix una adaptació del sistema financer actual, incorporant-los en un 'Modelo de Cesión', similar al que tenen les capitals de província o de comunitat autònoma, que implicaria un 2,1% de l'IRPF; un 2'3% de l'IVA i un 2,9 dels impostos d'alcohol i hidrocarburs.

Aquesta proposta fonamental per dotar de major finançament els municipis turístics de llarga trajectòria ha estat elaborada sota la presidència de Pere Granados.

Fitxers adjunts

Document Actions