Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

La casa Rubio, al Cap Salou, distingida entre les més representatives del Moviment Modern al Camp de Tarragona

Avui, l'alcalde, el president del Col·legi d'Arquitectes de Tarragona i el coautor de la casa han destapat una placa commemorativa en el Dia Mundial de l'Arquitectura

dilluns 01 octubre 2012

Salou s'ha sumat aquest migdia a la celebració del Dia Mundial de l'Arquitectura posant en valor una petita part del seu patrimoni. En aquest cas, ha estat una distinció vers una casa ubicada a cala Crancs, a la zona de Cap Salou, la casa Rubio de Bonet Castellana i Josep Puig. Aquest xalet està inclòs al registre internacional de la Fundació DOCOMOMO com un dels 4 edificis més representatius del Moviment Modern a les nostres comarques, junt amb la laboral a Tarragona, la seu de la Subdelegació del Govern i uns apartaments de Torredembarra. L'acte ha comptat amb la presència de l'arquitecte coautor de l'obra, Josep Puig Torné qui, conjuntament amb l'alcalde de Salou, Pere Granados, i el president del col·legi d’Arquitectes de la demarcació de Tarragona, Josep Llop a més de la vocal de cultura del col·legi d’Arquitectes, Olga Twose han destapat una placa a l’entrada de la casa on s’hi pot llegir la informació relativa a l’edificació i que amb un codi QR es pot complementar. A  l’acte també s'hi ha sumat el regidor de Gestió de Territori, Marc Montagut; els arquitectes municipals de Salou i altres persones relacionades amb el món de l’arquitectura que no s’han volgut perdre la oportunitat de visitar la casa. L’alcalde, Pere Granados, ha volgut destacar “la gran sensibilitat que hi ha des de l’Ajuntament per  posar en vàlua el patrimoni local, a més de mantenir-lo i potenciar-lo”. Per la seva part, el president del  Col·legi d’Arquitectes, Josep Llop, s’ha mostrat molt satisfet pel que significa "en un dia com avui poder incloure al catàleg DOCOMOMO aquest exponent de l’arquitectura moderna”. El coarquitecte de la casa Rubio, ha destacat “la gran tasca que es va fer en aquells moments per a la integració de l’obra dins el paisatge del Cap Salou; és una obra molt respectuosa i un exemple difícilment repetible a la costa catalana”.

 

La casa Rubio està situada a primera línia de mar, en un terreny molt abrupte del cap de Salou al qual s'accedeix per la part de darrere. Motivat per aquesta situació privilegiada, Bonet va decidir situar la zona d'estar a la planta de dalt, per disposar de millors vistes, i les habitacions a la planta baixa. Una sèrie d'escales i plataformes condueixen a la piscina, també triangular, i després al mar. El terreny va creant petits racons amb angles molt aguts, dels quals va sorgir la composició triangular de la casa, que està formada per dos triangles girats, un a cada planta. L'edifici s'adapta a la forma del penya-segat, intentant destacar el menys possible. La majoria dels murs són massissos i estan construïts amb les pedres del lloc per accentuar al màxim l'adaptació a l'indret on s'erigeix des del 1962.

 

La Fundació DOCOMOMO Ibèric (Documentation and Conservation of Building, Sites and Neighbourhoods of the Modern Movement) és una l'organització internacional creada el 1990, amb l'objectiu d'inventariar, divulgar i protegir el patrimoni arquitectònic del Moviment Modern. DOCOMOMO dedica el dia d'avui a la col·locació de plaques informatives en edificis paradigmàtics de l'arquitectura moderna inclosos en els registres DOCOMOMO Ibèric, en col·laboració amb els Col·legis Oficials d'Arquitectes d'Espanya i Portugal i del Consell Superior de Col·legis Oficials d'Arquitectes. Aquesta iniciativa constitueix un toc d'atenció sobre el patrimoni del Segle XX, un patrimoni la fragilitat requereix especial atenció. En aquesta edició es col·locaran 64 plaques, amb l'objectiu d'anar ampliant aquest nombre en el futur.

Galeria d'imatges

interior_casa_rubio.JPG
piscina.JPG
vista_casa.JPG
a_la_placa.JPG
amb_arquitecte_i_president.JPG
interior_casa_rubio.JPG
a_la_placa.JPG
piscina.JPG
vista_casa.JPG
amb_arquitecte_i_president.JPG

Document Actions