Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

La Torre Vella de Salou acull una doble exposició de fotografies d’oficis

La mostra d’Ivana Larrosa i Josep Mª Casanoves es podrà veure fins al 25 de setembre

dijous 01 setembre 2011

La Torre Vella inaugura demà un parell de mostres de fotografies d’Ivana Larrosa i del reusenc Josep Mª Casanoves. La inauguració serà demà divendres 2 de setembre a les vuit del vespre.
Totes dues tenen un fil conductor, són mostres d’oficis o de persones que han treballat en feines artesanes. La primera d’elles, la que es podrà veure a la planta baixa porta per títol ‘SENY’ i és una exposició produïda pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Lluís Carulla. Es tracta d’una mostra que versa sobre dues nissagues de mestres artesans espluguins, uns dedicats a la forja artística, la família Martí, de Cal Biel, i uns picapedrers i escultors, la família Vendrell, i la relació històrica que han mantingut amb el Monestir de Santa Maria de Poblet. Seny parteix de la relació entre els tres vèrtexs d’un triangle. Per un costat el Monestir de Santa Maria de Poblet, pels altres les dues nissagues protagonistes de la seva reconstrucció artística. Al centre del triangle la convergència de la relació entre tots tres, tant beneficiosa per totes les parts. Reflexió sobre el pas del temps, sobre la memòria i les empremtes, les petjades, la transmissió gairebé gremial de coneixements, la duresa dels oficis artesanals, la incertesa del seu futur... Tot a través de la mirada a les rutines de cada protagonista, fotos als seus tallers i a les seves eines, a les seves mans, plenes d’empremtes del temps i a l’obra que les dues nissagues han ajudat a reconstruir, el monestir de Santa Maria de Poblet.
Ivana Larrosa, originària de Logroño, ha navegat per tot un mar de professions, totes elles relacionades amb el món audiovisual, fins a especialitzar-se en la fotografia. Tot i que atresora una extensa formació en el camp audiovisual i en la fotografia en particular, el seu amor per la càmera és vocacional. Com ella mateixa diu, va créixer en ella fins i tot abans de tenir ús de raó. En la seva obra, la manera d’aproximar-se a les persones no és abordant-les directament sinó familiaritzant-se primer amb els objectes que utilitzen, teixint una trama entre l’eina, la memòria que hi ha quedat gravada i la persona que hi ha deixat la seva empremta. 
D’altra banda, a la segona planta s’ha muntat una altra mostra també fotogràfica que sota el títol Forja a Poblet suposa una visió personal d’una bona part d’elements fets en ferro forjat al Monestir de Poblet. En la major part d’aquests elements és ben present la creativitat del recentment desaparegut Biel de l’Espluga de Francolí.
L’autor ens presenta un recull d’imatges on intenta contextualitzar els treballs de forja dins el conjunt monumental de Poblet. El tractament creatiu de les imatges centra l’atenció de l’espectador en uns detalls que, sovint, ens passarien desapercebuts. Aquesta altra exposició té com a autor a Josep Mª Casanoves, un reusenc ‘vell’ conegut a Salou on ja ha exposat el seu talent en altres ocasions, la darrera l’any passat amb un monogràfic sobre el Marroc.

Fitxers adjunts

Document Actions