Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

L'Ajuntament adquirirà dos desfibril·ladors per a les instal·lacions esportives municipals

dimecres 28 novembre 2007

L'Ajuntament de Salou comprarà l'any que ve dos desfibril·ladors externs automàtics (DEA): un per a l'Estadi Municipal i un altre per al Pavelló Municipal d'Esports.

El DEA és un aparell electrònic portàtil que diagnostica i tracta l'aturada cardiorrespiratòria quan és deguda a la fibrilació ventricular (alteració cardíaca que impideix el funcionament adequat del cor i que és la causa més freqüent de mort súbita) o a una taquicàrdia ventricular sense pols (el bombeig sanguini és ineficaç), restablint un ritme cardíac efectiu.

Aquesta màquina està pensada per ser utilitzada per personal no sanitari. Tot i això, cal que les persones que la facin servir rebin una formació i tinguin també coneixements per poder dur a terme una reanimació cardiopulmonar bàsica.

Precisament, per aquest motiu la regidoria d'Esports, encapçalada per Daniel López, ha acordat amb la directora del Centre d'Assistència Primària de Salou (CAP), Laura Palacios, que un mege i una infermera de l'Àrea Bàsica de Salut del municipi siguin els encarregats de formar el personal de les instal·lacions on es disposarà d'aquests aparells i també els representants de les entitats esportives.

'El seu ús està aconsellat en persones que hagin perdut el coneixement, que no responguin i que no respirin o que ho facin d'una manera anormal', explica la responsable d'activitats de Salut Comunitaria A.B.S Salou, Enriqueta Lorente, tot afegint que els desfibril·ladors avaluen l'estat del pacient i només apliquen la descàrrega electrìca en cas de necessitat i aclarint que en qualsevol cas sempre s'ha d'avisar als serveis sanitaris.

Cal tenir en compte, segons remarca el regidor Daniel López, que els minuts que passen des que es produeix el col·lapse en una persona fins que arriben els serveis sanitaris són molt importants, per la qual cosa resulta molt útil la intervenció immediata amb un desfibril·lador. En concret, es calcula que la desfibril·lació ràpida pot augmentar les taxes de superviviència en un 49-75% i reduir les seqüeles d'un col·lapse, afirma Lorente.

'Donada la seva efectivitat, doncs, es tracta d'evitar fins allò que ens sigui possible, els episodis de mort sobtada a l'estadi i el pavelló municipal, uns llocs on es concentra molta gent', assenyala López.
L'adquisició dels dos desfibril·ladors tindrà un cost de 4.000 euros.

Document Actions