Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

L'Ajuntament de Salou realitza obres d'adequació i millora del Tanatori i Cementiri municipal

dijous 03 febrer 2022

Actualment, es renoven les sales de vetlla -incloses les cambres- i el passadís del Tanatori

També es procedeix a la instal·lació d'un total de 27 columbaris familiars de paret per a la ubicació de cendres d'incineració, al Cementiri; i es preveu, durant aquest any 2022, construir un bloc nou de nínxols

 

L'Ajuntament de Salou duu a terme diverses obres d'adequació i millora al Tanatori i al Cementiri municipal, situats al Camí dels Castellots, s/n. Per una banda, es renoven les sales de vetlla -incloses les cambres- i el passadís del Tanatori municipal. I, també, s'instal·len columbaris familiars per a les cendres d'incineració.

El regidor de Serveis Generals, Jesús Barragán, i l'arquitecte municipal, Josep Maria Ferran, han realitzat una visita d'obres, aquest matí.

Pel que fa a la renovació de les sales i el passadís, els treballs consisteixen en la substitució dels materials actuals de les instal·lacions, renovant el paviment i els arrambladors de gres, per parquet i revestiments de fusta. També s'han dut a terme obres de millora de l'accessibilitat i la circulació de les dependències.

L'opció que es tria és un paviment de parquet vinílic, que dona un major aspecte de calidesa, alhora que és més absorbent de sorolls que el que hi ha, actualment.

Pel que fa als revestiments interiors de parets, s'hi col·locarà panel·lat de fusta, fins, pràcticament, l'alçada del sostre. La resta es mantindran. I, pel que fa als revestiments interiors de sostres, es mantindran, també, els actuals, formats per cel-ras de lamel·les de fusta i plaques de cartró-guix.

Així mateix, a les sales de vetlla, es renovaran mecanismes com endolls i punts de llum; es retiraran les dues lluminàries penjades; i es modificaran les portes de vidre, de forma que el vidre es retalli, i s'aixequi el mecanisme d'obertura/tancament, encastat a terra.

Al passadís, es planteja l'estintolament i desmuntatge d'una porta intermèdia, laterals i finestra interior superior, així com la suavització de la rampa. I es col·locarà parquet en tot el paviment, fins la junta amb el terra de pedra d'Ulldecona polida, que hi ha al recinte del cementiri.

Dites obres s'han adjudicat a l'empresa Fusteria Artecnic, per un import de 37.511,80 €, IVA inclòs.

La durada prevista d'aquesta actuació és de dos mesos. Atès que en tot moment hi ha d'haver una sala disponible, al igual que pel que fa a lavabos i zones comuns, el termini d'actuació serà discontinu. És a dir, fins que no finalitzi una part, no es podrà continuar amb la següent.

 

Nous columbaris

També s'instal·len un total de 27 columbaris familiars de paret per a la ubicació de cendres d'incineració al lateral oest del bloc de nínxols N1, atès l'augment de demanda d'urnes d'aquest tipus. Fins ara, hi havia dos grups de columbaris.

Prèviament, s'ha adequat l'espai per a la seva col·locació i s'ha pavimentat la zona. El porta urnes està dotat de sistema de seguretat anti-vandàlic que asseguri la integritat del seu contingut. Així mateix, inclou porta-urnes complert, urna, placa de gravació i florer, essent tots aquests accessoris d’acer inoxidable austenític. El sistema constructiu és totalment modular, sense presentar cap dificultat per a l’ampliació, en qualsevol dels seus costats.

La durada prevista d'aquesta actuació és d'un mes i ha estat adjudicada a l'empresa Cinerarios Folch, per l'import de 22.887,15 euros, IVA inclòs.

L'alcalde Pere Granados ha valorat positivament les actuacions, assenyalant que “des de l'Ajuntament, volem oferir a la ciutadania uns serveis de màxima qualitat i unes instal·lacions municipals òptimes, renovades i el més acollidores possible, per al benestar de les famílies, en els moments de dol dels seus éssers estimats”.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Generals, Jesús Barragán, ha explicat que “des de la inauguració del Cementiri, l'any 1993, no s'hi havia actuat”. Ha indicat que “les obres formen part de la fase de remodelació d'aquestes instal·lacions, que ja es va iniciar l'any passat, amb la construcció d'un accés independent per a les sales de vetlla”. Ha recordat que “l'actuació és un exemple de la sensibilitat i voluntat del nostre equip de Govern de millorar i posar al dia tots els equipaments municipals”.

S'han instal·lat, també, nous cartells informatius als accessos, per anunciar a la població les obres que s'estan duent a terme.

 

Nou bloc de nínxols

D'altra banda, l'Ajuntament vol construir, durant aquest any, el bloc de nínxols N6, per tal d'ampliar la infraestructura del Cementiri, mantenint el disseny existent, atès que hi ha necessitat. Es realitzarà un bloc de 45 nínxols individuals, al costat nord. En aquest cas, no hi haurà nínxols dobles amb osamenta, com hi ha a la resta de blocs, perquè hi ha una major demanda d'individuals. S'utilitzen materials com el galvanitzat, corten i pedra de la Sénia.

La superfície d'actuació és d'aproximadament uns 100 m2; i el pressupost és de 119.700 euros, IVA inclòs. La durada prevista serà d'uns 3 mesos.

El Cementiri de Salou compta amb un total de 531 nínxols, 54 columbaris, 17 tombes i 2 capelles, del qual queden 10 nínxols dobles disponibles. Per aquesta raó, es pretén ampliar les sepultures existents amb 45 nínxols individuals i 27 nous columbaris, per tal d'incrementar el número d'espais disponibles, per als propers anys.

 

Projecte d'ampliació

L'Ajuntament de Salou té prevista l'ampliació del Cementiri, amb un nou caire modern, en format de parc, amb oliveres i un barranc, amb vegetació mediterrània, recordant, d'aquesta manera, el paisatge del Camp de Tarragona. Es crearà un passeig, en el qual es trobaran les urnes dels columbaris, amb una col·locació molt més dispersa. En aquest espai complementari, i per millorar el servei, posteriorment es podria ubicar un crematori i una sala de cerimònies, atès que cada vegada hi ha més tendència a la incineració. Cal dir que els terrenys per fer l'ampliació ja han estat adquirits per l'Ajuntament.

Recordar, també, que, al mes d'octubre de 2021, es va habilitar un espai per al dol perinatal, gestacional i neonatal, al Cementiri, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Conscienciació sobre la Mort Perinatal, Gestacional i Neonatal, i d'acord amb la declaració institucional aprovada per plenari. 

Galeria d'imatges

P1300007.JPG
P1300011.JPG
P1300021.JPG
P1300044.JPG
P1300047.JPG

Document Actions