Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Les runes romanes de Barenys de Salou entraran dins el circuit de visites del Patronat de Turisme

dimecres 15 juliol 2009

Els treballs de recuperació de la zona, a punt d'enllestir-se

Les restes romanes que s'han conservat a la zona de Barenys, molt a prop de la platja de Ponent de Salou s'estan recuperant i molt properament es podran visitar ja que s'inclouran dins la ruta cultural anomenada 'Passeig per Salou'. Aquesta, inclou una quinzena de punts d'interès per al visitant, tots ells senyalitzats i amb explicacions en quatre idiomes. Segons explicava l'arquitecte municipal encarregat del projecte, Josep Mª Ferran, es tracta d'un dels pocs terrenys de la zona que no estava cobert per aiguamolls i per això els romans hi van construir la vil·la de Barenys. Vint segles més tard, les obres d'urbanització d'aquests terrenys han tret a la llum les restes d'aquest assentament que, segons els primers estudis, data del segle I dC.

Els terrenys d'aquest jaciment arqueològic, amb una extensió aproximada d'una hectàrea, han estat tancats dins de les obres d'urbanització del sector 03 on s'ubiquen amb la finalitat de preservar les troballes i fragments de ceràmica que encara hi ha. Les excavacions arqueològiques realitzades durant les campanyes d'excavació dutes a terme entre el 2007 i 2008 han posat al descobert un jaciment destinat a l'explotació agrícola i industrial del territori. Amb aquesta zona, l'Ajuntament de Salou està pendent dels permisos necessaris del Departament de Cultura de la Generalitat per tal de poder condicionar l'espai, i desenvolupar-hi un projecte de museïtzació i d'interpretació d'usos. El regidor de Turisme de l'Ajuntament de Salou, Alberto del Hierro, ha assegurat que 'dins dels plans d'atracció de turisme familiar potenciem el sol i la platja però també les activitats complementàries que afegeixen més valor a la nostra destinació'.

A la vil·la romana de Barenys la troballa més important i millor conservada és el forn utilitzat per coure ceràmica i les restes d'uns magatzems on s'hi guardaven les collites. Els experts també han localitzat restes d'un possible molí d'oli i d'un aqüeducte que portava l'aigua des del barranc de Barenys a la vil·la, recinte agrícola i industrial. La canalització era de poc més de mig metre d'ample i està cosntruïda amb un parell de murets de pedres que amb aquesta actuació s'ha recuperat totalment.

A esquenes d'aquest complex industrial hi ha un gran espai a l'aire lliure, en el qual s'han documentat almenys 20 dolies. Aquests recipients de grans dimensions servien per emmagatzemar excedents agrícoles i derivats, com per exemple l'oli.

Document Actions