Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Pere Granados sobre els HUTs: llibertat de mercat amb una regulació adaptada a cada municipi

dijous 15 febrer 2024


El Decret Llei de Catalunya sobre habitatges d'ús turístic (HUTs) ha suscitat una àmplia controvèrsia. Els hotelers donen suport a la nova normativa, però la Federació Catalana d'Apartaments Turístics ha interposat un recurs davant el Tribunal Constitucional. Molts municipis, com és el cas de Salou, han pressionat perquè el Decret Llei oferís més llibertat a l'administració local perquè pugui establir els seus propis límits.

L'alcalde Pere Granados, en una entrevista concedida a Hosteltur, va defensar la necessitat de canviar el decret de la Generalitat per tenir en compte l'autonomia municipal.

Pere Granados argumenta que la competència és positiva en una economia de lliure mercat i que no es pot limitar el lloguer turístic, sinó que s'ha de regular. Proposa que la regulació inclogui que sigui l'administració pública local qui decideixi el nombre i la ubicació dels apartaments, que es reguli l'activitat exigint certs requisits als apartaments i que les comunitats de propietaris tinguin veu a l'hora de decidir si volen o no apartaments turístics en el seu edifici.

Granados critica la visió proteccionista que busca defensar un sector en detriment d'un altre – principi de la igualtat – i insisteix en la capacitat dels municipis per decidir sobre el lloguer turístic, destacant el cas dels municipis petits sense oferta hotelera que volen promoure el turisme.

Pere Granados presenta Salou com un lloc per visitar tot l'any, amb una oferta que inclou gastronomia, shopping, cultura, patrimoni natural i històric i esport. S'ha recuperat el litoral amb el Camí de Costa i s'ha apostat per una transformació urbana i sostenible que prioritza els espais per als vianants

L'alcalde defensa la llibertat de mercat i la regulació per garantir una oferta de qualitat en els apartaments turístics, així com reconèixer la diversitat de preferències dels turistes, com aquelles famílies que busquen més intimitat i no volen compartir espais amb centenars de persones.

Transformació de Salou
En l'entrevista, l'alcalde parla també de les transformacions a Salou, destacant la presentació d'aquesta destinació a Fitur com un lloc per visitar tot l'any, amb una oferta que inclou gastronomia, shopping, cultura, patrimoni natural i històric i esport. S'ha recuperat el litoral amb el Camí de Costa i s'ha apostat per una transformació urbana i sostenible que prioritza els espais per als vianants.

Granados assenyala l'èxit en la desestacionalització del turisme i l'augment de la despesa turística, així com l'adaptació a la pèrdua del turisme rus buscant nous segments i mercats, com Corea. 

Document Actions