Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Primera trobada a Salou amb la literatura aragonesa

La Torre Vella acollirà la lectura de diferents obres d’autors destacats així com l’actuació de la Rondalla Aragonesa Jaume I

divendres 19 juliol 2013

La Torre Vella acollirà demà a les 20.30 hores la primera trobada de literatura aragonesa amb la presència de diferents autors. En aquesta primera trobada, L’Associació Aragonesa amb la col.laboració de l’Associació Aragonesa de Salou d’escriptors han volgut realitzar un homenatge a Javier Tomeo i a Jose Verón Gomaz. Durant l’acte es realitzaran lectures de diferents obres representatives de la literatura d’Aragó. L’acte compta amb la col.labaració de la Regidoria

Per a aquest I Trobada a Salou, es tindrà especial atenció als  Premis de les Lletres Aragoneses, que reconeixen la tasca continuada o d'especial notorietat i importància de persones, institucions o ens aragonesos, en els àmbits de la creació i investigació literàries. En aquesta trobada, es realitzarà la lectura de fragments de novel • les i poemes es realitzarà per escriptors de l'AAE. Com a introducció a cadascuna de les lectures, es farà una breu semblança de l'autor.Sis seran els poetes i narradors dels que es realitzarà aquesta lectura:

 JAVIER TOMEO: Fragment de "Estimat Monstre"
 ANA MARÍA NAVALS: Poema: "Escrit en el silenci"
JOSE MARIA Conget: Fragment de "Totes les dones"
ROSENDO TELLO: Poema: La crida del somni de "Cap al final del laberint".
RAMÓN GIL NOVALES: Fragment de "Mentre cauen les fulles"
ÁNGEL GUINDA: Poema: El mar de "Clar interior"
IGNACIO MARTÍNEZ DE PISÓN: Fragment de "Dents de llet"
JOSÉ Verón GORMAZ: Cantes d'un poeta Aragonès de "Veus captives

En aquesta obra, participaran els escritors Joaquín Sánchez Vallés, Maria del Carmen Alejaldre, Mariano Castro, Bàrbara Fernández, Blanca Langa, José Angel Monteagudo i Pilar Moros. En l'acte, també estarà present la Rondalla Aragonesa Jaume I.

L’alcalde de Salou que donarà demà la benvinguda ha destacat que “és un orgull acollir aquesta primera trobada a Salou perquè els llaços històrics i culturals entre Aragó i Salou han estat i són tan estrets i forts de parlar de la cultura d'Aragó és també parlar de Salou, perquè la cultura aragonesa, amb les seves festes i tradicions populars , forma també part del nostre estímul i el nostre programa cultural”. D’altra banda, la Pilar Moros Borgoñón de l’Associació Aragonesa d’Escriptors ha destacat que és tracta de “una trobada de dues comunitats agermanades per la proximitat, on la cultura no té fronteres i la veu de la literatura s'uneix a l'amistat dels organitzadors i participants” .


Autors destacats


Javier Tomeo, escriptor d'Osca que va residir gran part de la seva vida a Barcelona, on va morir el 22 de juny de l'actual a l'edat de 80 anys.Hereu de Goya i de Buñuel. Els seus monstres, entranyables i detestables alhora, convertits en personatges literaris que ell va retratar amb una infinita comprensió i afecte, eren al fons parlant de si mateix, de la profunda incomoditat amb què Tomeo se situava en la vida. Amb ell desapareix un dels autors més a contra corrent de la literatura espanyola de les últimes dècades.

El segon homenatge serà per a l'escriptor bilbilitano, José Verón Gormaz (Calataiud, 1946). Poeta, narrador, fotògraf i periodista. Autor d'una trentena de llibres de poesia, narrativa i fotografia, ha rebut nombrosos guardons per les seves activitats. El 2006 va rebre la Medalla d'Or de les Corts d'Aragó i la seva ciutat natal, Calataiud, el va nomenar Fill Predilecte. També ha rebut el nomenament d'Aragonés de Mèrit en Arts, el Premi Nacional de Fotografia i la insígnia d'or del Centre d'Estudis Bilbilitanos. En el seu llibre: "Instruccions per creuar un pont", José Verón no dóna una recepta infal • lible, simplement al • al•ludeix a una actitud de recerca, a la necessitat de canvi que hi nia. Cada un de nosaltres recorre un camí ple d'esculls, vorejat de vegades de precipicis. Afortunadament, sempre hi ha formes de creuar, arribar a l'altre costat, a una vida millor, més humana. L'ànima del poeta està allà, al balcó de la poesia, veient i tement alhora aquest remolí que passa sota els seus peus: el riu de la vida.

Document Actions