S’exposa a un congrés internacional celebrat a Mèxic el model descentralitzat de pagament de factures de l’Ajuntament de Salou
dijous 18 desembre 2014
El Cap del Departament econòmic, comptable i pressupostari de l’Ajuntament ha participat en la ponència ‘Descentralización administrativa y eficiencia en la lucha contra la crisis a nivel local: el caso del Ayuntamiento de Salou’ a la Universitat de Guanajato
Salou ha estat present a la Segona Biennal Internacional Territoris en Moviment, "Canvi i dinàmiques socials emergents a Amèrica Llatina: Ciutadania, Governabilitat i Desenvolupament Local” que ha tingut lloc a la Universitat de Guanajuato, de Mèxic. L’Ajuntament de la capital de la Costa Daurada hi ha participat a través d’una ponència que ha dut a terme el Cap del Departament econòmic, comptable i pressupostari, Ivan Andreu Barberà, Doctor en ciències econòmiques i empresarials; juntament amb el catedràtic de sociologia de la URV Ignasi Brunet Icart i el professor mexicà Carlos Alberto Santamaria Velasco. L’esdeveniment es va desenvolupar entre el 25 i el 28 de novembre del 2014.
Andreu va presentar la ponència sota el títol ‘Descentralización administrativa y eficiencia en la lucha contra la crisis a nivel local: el caso del Ayuntamiento de Salou (Tarragona/España)’. En aquest fòrum acadèmic de talla internacional s'ha convocat a 250 ponents d'Amèrica Llatina, Estats Units i Europa, i presentat fins a 175 ponències, distribuïdes en taules temàtiques sobre seguretat, medi ambient, participació ciutadana i creixement econòmic; concentrant experiències llatinoamericanes sobre la governabilitat, la ciutadania i el desenvolupament local.
La ponència versava sobre el procés de descentralització en la tramitació dels expedients de despesa en els diferents departaments de l’organització municipal que els impulsen, aprofitant el seu coneixement específic i el contacte permanent amb el client. Aquestes àrees gestores passen a assumir funcions fins ara reservades als serveis administratius centrals, en nom de la consecució dels objectius de la forma més eficient, àgil i ràpida possible. En la ponència s’han explicat les eines necessàries perquè la transformació hagi estat possible, comptant amb el suport imprescindible de les noves tecnologies (signatura digital, gestió per processos i millora contínua, facturació electrònica i informatització de les bases de dades corporatives d'expedients administratius), així com la repercussió i el canvi en la cultura organitzativa que suposa l’acceptació, per part dels treballadors municipals i els proveïdors, de les noves exigències a través del consens i de la visió dels mutus beneficis que aquesta descentralització aporta. A l’Ajuntament de Salou, el model descentralitzat de gestió de la despesa es ve aplicant des de l’any 2013.