Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

S’inicien els treballs de restauració integral al monument a Jaume I

dilluns 25 abril 2016

L’Ajuntament de Salou destina una partida de quasi 17.000 euros a diverses millores al monument emblemàtic del passeig

 

L’empresa especialitzada en recuperació de monuments i edificis especialitzats RECOP ha iniciat les obres de millora al monument a Jaume I; un element que forma part del catàleg de béns protegits del municipi. Els treballs, que tenen un cost de 16.701 euros, s’allargaran durant unes tres setmanes i consten de diverses actuacions tant a l’obelisc on s’hi aplica un tractament de neteja per a l’eliminació de fongs i líquens; a més de treballs d’hidrofugació del lateral inclinat del monument i un ombrejat de les inscripcions de la pedra per tal de fer-les més llegibles.

A més, el conjunt escultòric també haurà de sotmetre’s a  una part important de tractament amb un decapat de la pintura actual del cavall, a més de treballs de conservació de la xapa de llautó i de  revisió per determinar si hi ha oxidació de la planxa interior. Les feines especialitzades de conservació en aquest sentit, també inclouran l’aplicació d’una pàtina cromàtica de reacció química amb un aspecte final de daurat, similar a l’acabat original; i pel que fa a l’escultura de Jaume I s’aplicaran productes de neteja de la superfície de pedra.

La intervenció, que va començar a finals de la setmana passada, preveu també –com ha assenyalat la regidora de Manteniment de la Ciutat, Mª José Rodríguez, tractar la resta d’elements com els escuts, la pedra de granit gris i la negra; així com el formigó i el granit perimetral de l’escultura.

Treballs anteriors

Aquests treballs, de major profunditat, arriben després que al llarg dels darrers anys s’hagi anat efectuant reparacions i manteniments sobre el monument per part dels Serveis Tècnics Municipals d’Arquitectura. Ja a l’any 2007 es van dur a terme diverses reparacions puntuals degudes a desperfectes ocasionats per la caiguda d’un llamp sobre el monument, així com reposició de revestiment de pedra en les zones afectades. I entre el 2014-2015 s’han dut a terme reparacions puntuals de desperfectes ocasionats per l’entrada d’aigua per una junta entre la xapa i la pedra. Els desperfectes van ser corrosió interna de les parts baixes de la xapa.

 

La història

Situat just a la meitat del passeig de Jaume I, el monument constitueix una de les principals referències del Salou modern i la seva imatge una de les més conegudes de la ciutat. És obra de l’arquitecte Salvador Ripoll i de l'escultor Lluís Maria Saumells el qual va realitzar la figura del rei en pedra i el cap de cavall també en pedra i revestida de pa d’or. El monument va ser inaugurat solemnement amb una missa de campanya i amb l’assistència d’altres autoritats, el dia 28 de novembre de 1965.

Galeria d'imatges

jaumei.jpg
obelisc.jpg
detall.jpg

Document Actions