Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou acull l’exposició 'PORRAJMOS' sobre l’Holocaust al poble gitano

La impactant mostra que parla del genocidi nazi romandrà al passadís del TAS fins el 28 de març

dilluns 24 març 2014

L’alcalde de Salou, Pere Granados, i el Secretari de l’Associació Integració Gitana Lachí de Salou, Ramon Marí, han inaugurat avui l’exposició que porta el títol de PORRAJMOS i que es podrà visitar al passadís del Teatre Auditori de Salou des d’avui fins el divendres 28 de març. Porrajmos és el nom amb que es coneix l'Holocaust en la llengua gitana, el romanó. Porrajmos significa "absorció" i ‘destrucció de les vides de les persones gitanes’. Es tracta d’una exposició itinerant  que ha viatjat per Catalunya i ha estat presentada en escoles, universitats, centres culturals etc. que prèviament han sol.licitat la seva cessió. Durant la inauguració, també ha estat present la regidora de Cultura, Maria José Rodríguez.

L'activitat coordinada per la FAGiC és una activitat amb la qual pretenem garantir el reconeixement de la cultura del poble gitano com a salvaguarda de la realitat històrica d'aquest poble.
Els principals objectius de l'exposició és permetre l'accés a la informació a públics diversos, exposant els documents en diferents punts estratègics (universitats, instituts de secundària, sales museístiques municipals, fundacions, institucions diverses i llocs públics); donar a conèixer el fenomen del Porrajmos (el genocidi nazi del poble gitano) en la població catalana. Contribuir al manteniment de la memòria històrica del poble gitano al món i el país.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha convidat a la gent a apropar-se per veure aquesta impactant exposició que “dóna a conèixer uns fets històrics malauradament molt desconeguts sobre la persecució i crueltat que va patir el poble gitano”. Per la seva banda,  Marí ha volgut recordar que es calcula que van ser 700.000 els gitanos que van ser assassinats en l’extermini nazi durant la Segona Guerra Mundial.


Sobre l’exposició

Els gitanos que eren deportats als camps de concentració a vegades vivien en seccions separades i, en aquest llocs, les condicions higiènico-sanitàries eren molt dolentes. En altres casos eren equiparats als altres presoners. Els gitanos van protagonitzar una revolta contra els guardians nazis, per tal d'evitar ésser portats als forns crematoris.

Un punt especialment terrible van ser els experiments "científics" fets sobre als gitanos realitzats a partir de 1943 a Auschwitz i altres camps de concentració  Des del final de la Segona Guerra Mundial es va dedicar molt poca atenció a l'extermini dels gitanos i només en els darrers anys s'han presentat documents sobre aquest tema.

L'exposició ha estat elaborada amb la col•laboració de:

Centre de Documentació de Roma i Sinti en Heidelberg, Alemanya
Museu Nacional en Auschwitz-Birkenau
Museu Etnogràfic en Tarnow, Polònia
United States Holocaust Memorial Museum
Tomasz Wisniewski Collection
i amb l'ajuda del Memorial Democràtic

L'exposició va ser presentada per primera vegada durant l'Acte en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, el 27 de Gener 2009 en el Palau de la Generalitat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Galeria d'imatges

premsa1.jpg
premsa1.jpg

Document Actions