Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou aprovarà un pressupost pel 2016 amb un fort contingut social

dimarts 26 gener 2016

Les prioritats són les àrees de suport a les persones com acció social, ensenyament, infància i esports a més de la promoció de la ciutat


El pressupost puja fins als 39.877.000 euros, un 0,27% més que el de l’any 2015, malgrat haver reduït els ingressos per la rebaixa d’un 2% en  concepte d’IBI


L’alcalde ha lamentat també que la resta de grups polítics no s’hagin sumat a la moció del govern sobre el BCN World

 

 

El Pressupost de l’Ajuntament de Salou per l’any 2016 (que puja als 39.877.000 euros) es caracteritza per la continuïtat de la política d’ajustament i contenció de la despesa que es ve aplicant els darrers a través del Pla Econòmic Financer 2013-2016, el qual limita l’endeutament municipal anual a un màxim de 525.000 euros,  però sense perjudici de la qualitat dels serveis que es presten per part de l’Ajuntament.

Des del govern s’han marcat unes línies vermelles a les que no es pensa renunciar i que afecten les àrees relacionades amb la persona: Acció Social, Infància, Esports i Ensenyament, així com també en l’esforç per a la promoció de ciutat. Avui, en roda de premsa l’alcalde, Pere Granados, acompanyat del regidor de Gestió Econòmica, Toni Brull i del regidor de Serveis Interns, Jesús Barragán, han presentat els eixos bàsics d’aquest nou pressupost.

L’alcalde Pere Granados ha assegurat que es potencia la despesa de caràcter més solidari però també de millora de la ciutat. La  proposta comptable que es portarà a plenari aquest dimecres ha buscat ajustar aquelles despeses que no afecten directament a la ciutadania i ha recordat que l’endeutament de l’Ajuntament és d’un 27% sobre el màxim permès; per tant una xifra molt positiva.

Cal remarcar que malgrat augmentar lleugerament el pressupost del 2016 (un 0,27% més que al 2015) s’han reduït els ingressos per una rebaixa del 2,00% en l’IBI. El batlle, ha volgut agrair l’esforç del regidor així com de l’àrea tècnica a l’hora de confeccionar aquest document que es porta demà al migdia a aprovació del plenari.

 

Principals eixos

Per la seva part, el regidor de Gestió Econòmica, Toni Brull, ha explicat que el pressupost de l’Ajuntament de Salou pel 2016 es caracteritza pel manteniment de les dotacions econòmiques relacionades amb la política social; però amb una reordenació de les ajudes entre les àrees a d’infància, esports i ensenyament. Així, en aquest àmbit es mantenen els 323.800 euros per fer front a les necessitats socials actuals com l’ajuda a la compra de llibres, per pal·liar la pobresa energètica o les ajudes a les persones de la tercera edat per fer front a la taxa d'escombraries.  A més, es dota de 125.000 euros addicionals pel foment de l’ocupació i es traspassen 105.000 euros més pels plans ocupacionals exclusius pel manteniment de la ciutat.

Un altre objectiu ha estat el d’incrementar les dotacions relacionades directament amb els serveis i el manteniment de la ciutat. Cal tenir present, com ha apuntat el regidor de Gestió Econòmica que Salou viu de la seva imatge, ja que la turística és la única indústria del municipi i per tant s’ha apostat per un increment de la seva dotació en un 1,23% passant a un pressupost inicial de 10.589.600 euros.

El tercer eix sobre el qual pivota el pressupost es relaciona directament amb les transferències de capital a entitats socials, esportives o culturals. “Pel govern és prioritària la col·laboració amb els diferents col·lectius i associacions que estan en contacte directe amb els nostres veïns i veïnes”, assegurava Brull. Aquestes partides preveuen una dotació de 2.625.716 euros; sense variació respecte del pressupost del 2015.

Aquests eixos marquen les xifres del pressupost municipal del 2016 que busquen també continuar amb “l’aposta per la modernització i transparència de l’administració pública”, ha afegit Brull. De fet, un cop estigui aprovat, el pressupost passarà a formar part del nou Portal de la transparència on es podrà consultar de manera íntegra.

 

 

Les inversions

El regidor de Gestió Econòmica ha explicat que en inversions es dota una partida inicial de 525.000 €  que es finançaran amb una operació de crèdit a llarg termini, encara que “probablement no se’n farà ús”. En aquest sentit, hi ha una clara priorització per millores en el manteniment de la ciutat com ara la construcció d’un pas de vianants a cala Vinya (Cap Salou); la millora dels accessos a la platja Llarga i la instal·lació de fonts d’aigua; la millora del parc del carrer Brussel·les a l’alçada de platja Capellans; així com una actuació al parc i a la vorera del carrer Guillem de Claramunt i la millora de les finestres del pavelló de Ponent.

 

Altres inversions es destinaran a la compra de nous scooters per a inspectors de la via pública; nous equipaments de treball per a la brigada municipal; la renovació d’equips informàtics; la compra de material esportiu amortitzable i nou mobiliari.

 

 

Pressupost Inicial 2016

INFRAESTRUCTURES I OBRES ALS CARRERS ARQUITECTURA

160.000,00

INFRAESTRUCTURES I OBRES ALS CARRERS ENGINYERIA

160.000,00

INVERSIONS PLATGES

20.000,00

INVERSIONES BRIGADA

15.000,00

PETITES INVERSIONS ESPORTS

30.000,00

INVERSIONS MOBILIARI

30.000,00

PETITES INVERSIONS GENERALS ENGINYERIA

30.000,00

INVERSIONS INFORMÀTICA

80.000,00

 

 

TOTAL INVERSIONS INICIALS

525.000,00

 

 

Aquesta xifra però no serà definitiva ja que caldrà esperar a la liquidació i a l’obtenció del romanent de tresoreria per disposar del pla d’inversions definitiu de l’any  (cal recordar que després de la darrera modificació de crèdit de 2015 restava un romanent lliure no utilitzat de 2.210.917,15 euros).

 

Funcionament intern

Pel que respecta al funcionament i control de la despesa segueix la tendència iniciada els darrers cinc anys de classificar la despesa en 26 àrees orgàniques, de manera que la seva gestió depengui totalment dels departaments. Aquesta forma de distribució, que ha esdevingut una vertadera nova cultura organitzativa, ha permès que les àrees prenguin consciència real del pressupost com una eina de gestió i no com un simple tràmit administratiu, eradicant les despeses sense reserva prèvia, les factures sense consignació al final de l’exercici (crèdits reconeguts), i alineant-se alhora amb les darreres normatives d’estabilitat, equilibri econòmic-financer i control pressupostari, així com amb la legislació reguladora de la transparència i accés a la informació pública per part dels ciutadans.

 

Moció sobre BCN World

Així mateix, un altre dels punts que s’ha debatut en la roda de premsa ha estat la moció relativa al BCN World que presenta el govern i sobre  la qual l’alcalde ha lamentat “que la resta de grups municipals hagin declinat assumir-la com a pròpia”, ha assenyalat. “És una moció que busca consens parlamentari per tal que els grups polítics facin el possible per accelerar el tràmit de llicències; donat que es tracta d’un projecte que beneficia els grups socials i el territori”. Per Granados, “demanem un suport real a la classe política perquè no es trunquin les expectatives de generar nous llocs de treball i riquesa al territori”.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

rdp.jpg
P1230561.JPG

Document Actions