Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou, Cambrils i Vila-seca presenten les bases per a una futura normativa que regularà l’ús dels patinets elèctrics i bicicletes assistides

divendres 24 juliol 2020

Ha estat presentada aquest matí en roda de premsa al Centre Cívic de Vilafortuny amb l’assistència de l’alcalde de Salou, Pere Granados; l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; i l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura

 

L’alcaldessa Camí Mendoza ha destacat la importància d’unificar criteris i acordar unes bases entre els tres municipis per millorar la seguretat i convivència dels diferents usuaris de la via pública

 

L’alcalde Pere Granados, que ha elogiat la col·laboració entre els municipis, ha dit que ‘la futura regulació donarà major seguretat a persones i mobilitat’, valorant el fet que siguin vehicles sostenibles

 

L’alcalde Pere Segura ha posat en valor la coordinació entre ajuntaments per impulsar accions de gran vàlua pels residents dels tres municipis, en un exemple de treball conjunt en benefici del territori

 

L’alcalde de Salou, Pere Granados, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, han presentat aquest matí les bases en comú per a una futura normativa que regularà els vehicles de mobilitat personal (vmp) -patinets elèctrics- i bicicletes assistides. 
 
L’acte ha tingut lloc al Centre Cívic de Vilafortuny, a tocar del vial de Cavet, on hi ha un carril bici de 7 Km que comunica els municipis de Salou i Cambrils, per l’interior.
 
Hi han assistit, a més, el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat de l’Ajuntament de Salou, David González; el regidor de Serveis, Medi Ambient i Protecció Ciutadana de l’Ajuntament de Cambrils, Lluís Abella; i el regidor de Serveis Generals, Seguretat i Civisme de l’Ajuntament de Vila-seca, Josep Toquero. A més dels caps de les Policies Locals de Salou, José Luis Gargallo; Cambrils, Josep Muñoz; i Vila-seca, Jacinto López. 
 
A partir d’aquest moment, serà cada ajuntament el que donarà la forma jurídica necessària, tenint en compte que no es pot fer una ordenança comuna pels tres, sino que cada municipi haurà d’aprovar la seva pròpia.
 
Els tècnics especialitzats de cada consistori han estat els encarregats de desenvolupar les bases que s'han presentat avui, tenint en compte les necessitats i expectatives de cada població.
 
Es dona la circumstància que Cambrils, Salou i Vila-seca tenen una conurbació urbana integrada, per la qual cosa les autoritats municipals respectives en matèria de mobilitat i trànsit han considerat oportuna una coordinació pel que fa a regulació normativa.
 
Cal destacar que en aquesta feina d’equip s’hi ha implicat també el cos de Policia Local de cada municipi, així com les àrees de mobilitat i altres departaments amb personal especialitzat en l’àmbit jurídic. Es tracta d’una actuació transversal. 

 

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha assegurat que aquesta regulació és molt necessària, davant de la irrupció dels vehicles de mobilitat personal i l’augment de l’ús de les bicicletes elèctriques en els últims anys; i ha destacat la importància d’unificar criteris i acordar unes bases entre els tres municipis per millorar la seguretat i la convivència dels diferents usuaris de la via pública. 
 
Cambrils aposta per la mobilitat sostenible amb 24 quilòmetres de carril bici i té previst seguir ampliant la xarxa per donar continuïtat a trames actualment inconnexes.
 
Per la seva banda, l’alcalde de Salou, Pere Granados, que ha destacat la coordinació i col·laboració entre els tres municipis, ha explicat que “aquesta futura regulació donarà major seguretat a les persones i a la mobilitat, en general, tant dels vianants, com dels conductors i dels usuaris dels patinets; i, sobretot a l’estiu, ajudarà a descongestionar les vies principals i a ordenar aquest sector”. El mandatari ha elogiat el fet que els patinets siguin “vehicles de transport ecològics i sostenibles, respectuosos amb el medi ambient i la natura”. 

 

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha posat en valor, un cop més, la coordinació entre els tres ajuntaments per tal d’impulsar accions de gran vàlua per als residents en els tres municipis, en un exemple de treball conjunt en benefici del territori. Ha recordat que els més de 12 quilòmetres de carril bici que existeixen al terme municipal de Vila-seca es veuran incrementats, properament, amb noves actuacions.
 
L’alcalde Segura ha volgut agrair, també, el gran treball realitzat pels regidors i pels responsables policials dels tres municipis.

 

PER ON PODRAN CIRCULAR
 
Segons aquestes bases ja redactades, els patinets i bicicletes assistides podran circular pels carrils bici de qualsevol dels tres municipis i per qualsevol calçada, la velocitat màxima de la qual estigui limitada a 30 Km/h. 
 
També podran fer-ho per les plataformes úniques, vies que aglutinen vorera i calçada a la mateixa alçada, que tenen, de moment, les poblacions de Cambrils i Vila-seca-La Pineda però que té previst, també, Salou, d’introduir en el nou espai urbà de Carles Buïgas. 
 
PER ON NO PODRAN CIRCULAR
 
Tanmateix, aquests vehicles de mobilitat personal no podran circular ni per les voreres; ni per les vies interurbanes; ni pels carrers on la seva velocitat màxima permesa sigui superior a 30 Km/h.
 
COM PODRAN CIRCULAR
 
- Només hi podrà anar una persona.
- Podran circular durant el dia. A la nit hauran de portar llums davant i darrere, i el conductor haurà de dur algun element reflectant.
- Les persones hauran de portar casc obligatòriament. 
- El conductor ha de tenir més de 16 anys.
- Els menors no podran portar patinets elèctrics, però sí patinets mecànics.
 
Cal dir que els patinets elèctrics, avui en dia, han assolit un desenvolupament important, quant a durabilitat de la bateria; són barats, còmodes, es poden dur a l’oficina, al treball i a qualsevol lloc. 
 
Agafen una velocitat considerable, de, com a màxim 25 km/h, i és un element que ha vingut per quedar-se i que necessita ser regulat quant a ús, no quant a prohibició d’ús.

 

Cal dir que a Salou hi ha en aquest moment 17 km de carril bici, que s’ampliarà en 3 més, en breu. Gràcies a aquesta infraestructura es podran connectar millor tots tres municipis que avui han protagonitzat la presentació de la futura normativa. Per exemple, Cambrils amb La Pineda o Salou amb Vila-seca. 
 
Per últim, hi haurà dos tipus de regulacions, una pels vehicles d’ús privat i l’altra per vehicles d’ús comercial o públic. En el segon cas, quan es desenvolupi una activitat econòmica, serà necessària una assegurança de responsabilitat civil i els vehicles hauran d’anar rotulats per identificar l’empresa. 
 
A nivell de lloguer turístic, els grups hauran de ser inferiors a 10 patinets i hauran de dur un guia per tal d’evitar infraccions o accions incíviques.

Galeria d'imatges

ALCALDES I REGIDORS .jpg
ALCALDES, REGIDORS I POLICIA.jpg

Document Actions