Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou celebra el dia gran de la Segregació honrant la memòria d’aquells que van lluitar pel ‘Salou lliure’

L’alcalde ha inaugurat la remodelació de la plaça que incorpora un grup escultòric amb 34 columnes d’acer que recull els 1874 noms dels signants de l’acta notarial que va donar peu a la Segregació

dimecres 30 octubre 2013

Unes 400 persones s’han reunit aquest migdia al voltant de la remodelada plaça de la Segregació en un acte que ha volgut retre un homenatge i  perpetuar la memòria cap a tots els que van contribuir a construir un espai de progrés i de convivència i, amb la seva lluita, van aconseguir que tal dia com avui, 30 d’octubre, però de fa  24 anys una sentència del Tribunal Suprem aprovés la constitució del nou municipi de Salou. Aquest fet però va ser motiu i causa per la qual durant quasi 10 anys el moviment segregacionista encapçalat per l’Associació de Ciutadans Pro-Segregació de Salou lluités per l’objectiu. Aquesta entitat va promoure la recollida de les signatures de suport, que servirien per donar cos a l’expedient jurídic de la segregació.

Avui, en un acte al carrer s’ha dut a terme un acte institucional de reconeixement als impulsors de la segregació. L’alcalde, Pere Granados, acompanyat dels membres del consistori, i molts salouencs que van viure de primera mà aquella lluita pel Salou lliure s’han aplegat al voltant de la remodelada plaça on des d’avui hi ha un monument que recull els noms dels 1874 signants de l’acta notarial que va signar la sol·licitud de la Segregació, i també recorda a uns quants centenars més que van signar el llibre d’adhesions.  El batlle en el seu discurs s’ha referit a que es tracta d’un “acte tan especial de record i homenatge a tots els homes i dones que van esdevenir l’ànima i van donar la força necessària per fer realitat el somni d’un Salou lliure. Per tant avui celebrem un acte que porta el nom de tots: dels que estem aquí i dels que estan en el nostre record i en la memòria històrica de Salou”. A més, també  ha volgut explicar el perquè “avui arriba el moment que la ciutat i els ciutadans fem un sincer i ample reconeixement a totes les persones que van fer possible l’obertura d’un nou horitzó apassionant, ambiciós i ple de grans esperances i propòsits; que van permetre un estat de confiança de tota la gent en el seu futur, que van obrir el camí de la nostra normalització com a poble i el poder vertebrar la nostra societat i el seu futur; mostrant una exemplar lleialtat i compromís personal i vital, en una causa que era un somni, però que avui podem celebrar tots; sabent que el nostre present i el nostre futur és el fruït d’aquell passat recent carregat d’esforç, de lluita i de sacrifici”.

El conjunt al·legòric a tots aquells que van signar la Segregació està format per unes columnes d’acer amb la inscripció de tots els noms dels homes i dones que davant del notari, per estampar la seva signatura a favor de  la Segregació. Aquestes 34 columnes, a més, tenen unes llums que reprodueixen el nom de Salou si es miren des d’un punt concret. També s’hi ha plantat un arbre, un Ginkgo Biloba, una espècie que -a més de les propietats medicinals úniques- està considerada com un dels arbres més antics del món i que tenen una llarga vida de fins a mil anys per tant un arbre molt longeu. Una clara referència a l’esperança de futur i de creixement del municipi.

Galeria d'imatges

premsa3.JPG
premsa1.JPG
premsa2.JPG
premsa3.JPG
premsa1.JPG
premsa2.JPG

Document Actions