Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou decideix junt amb l’ACA la traça del barranc de Barenys per acabar amb les inundacions al barri de la Salut

dilluns 11 juliol 2016

L’alternativa triada dóna sortida al mar discorrent entre el sòl urbà existent i l’àmbit del sector 03 urbanitzable i suma tres calaixos complementaris que converteixen l’endegament en una Q500, com demana el jutge

 

Aquesta alternativa manté el nombre d’expropiacions en 29 unitats urbanes, mentre que l’altra proposta que s’ha descartat -d’una única sortida al mar- elevava fins a les 102 unitats a expropiar

 

L’Ajuntament de Salou ja disposa de l’estudi de traces per solucionar les inundacions que pateix el barri de la Salut pel desbordament del barranc de Barenys, la principal prioritat municipal a l’hora de treballar en un projecte definitiu. Un estudi realitzat per l’Agència Catalana de l’Aigua conjuntament amb els Serveis Tècnics Municipals ha determinat altres alternatives possibles.

 

Aquest matí, en roda de premsa, l’alcalde Pere Granados, acompanyat del regidor de Gestió de Territori, Marc Montagut, han explicat que el traçat escollit i que ha obtingut una major puntuació d’entre les alternatives valorades discorre entre el sòl urbà existent i l’àmbit dels sector 03 urbanitzable. El projecte que afecta el tram que hi ha a la part final del barranc (des de la línia del ferrocarril i fins a mar) serà la de crear un únic canal d’endegament d’uns 30 metres d’amplada que desguassarà pel carrer Barenys, implicant l’expropiació de les mateixes 29 unitats urbanes del projecte inicial. “Per donar compliment a la sentència del jutge mantenim la Q200 i busquem solucions per crear 3 calaixos de desguàs per sota dels carrers A,B i C que elevarien fins a la Q500 la capacitat d’evacuació d’aigües en cas d’avinguda”, apuntava l’alcalde. Amb aquesta alternativa “garantim la viabilitat tècnica de la solució i donem compliment a una sentència judicial, tot i que discrepem amb el contingut de la mateixa. La modificació que hem hagut d’implementar suma tant sols 50m3/segon”.  

 

L’alcalde també ha explicat que amb aquesta alternativa es preveu també un parc urbà inundable al marge dret de l’endegament per sobre de la línia del ferrocarril on s’hi construirà un nou camp de futbol de gespa. Granados ha insistit en que “aquesta solució no implica expropiacions majors a les previstes en el projecte que el jutge va anul·lar; ja que són les mateixes unitats cadastrals que les que hi havia previstes en el projecte inicial” i ha recordat que “l’altra alternativa proposada suposava l’expropiació de 102 unitats urbanes -explicava Granados- trinxant el barri i amb un cost social i econòmic molt més elevat”.

 

Alternativa desestimada

L’altra alternativa, la 2, finalment desestimada preveia l’endegament del barranc des del vial de Cavet i fins al mar amb una única llera de desguàs d’entre 30 i 40 metres d’ample, igualment complint amb el requeriment de la Q500, però això sí, creant un major impacte social donat que discorreria en el tram final pel carrer C, implicant per tant l’expropiació de 102 unitats urbanes per garantir la seva viabilitat tècnica. A més, incrementant el cost de les obres i expropiacions. Si en l’alternativa seleccionada (1) el cost de l’obra i expropiacions s’acosta als 9,2 milions; en el segon cas, l’alternativa desestimada suposaria només 14,7 ME en expropiacions més el cost de l’obra d’endegament.

 

Granados, ha explicat que les previsions -un cop fet aquest estudi- apunten a que les expropiacions dels immobles afectats es puguin dur a terme l’estiu del 2017 i que les obres s’iniciïn entre finals de 2017 i principis del 2018. Tot plegat, amb el finançament íntegre de la Generalitat de Catalunya.  En aquest sentit, el batlle ha volgut agrair la bona feina dels tècnics municipals així com la implicació del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, així com de l’equip de l’Agència Catalana de l’Aigua i tots els departaments implicats.

 

Els antecedents

Cal recordar que una sentència del TSJC va declarar nul·la la tramitació del pla parcial del sector 03 per on discorre el barranc el passat mes de desembre després d'estimar els recursos presentats per diversos propietaris de terrenys afectats pel projecte urbanístic, que també preveia la creació d'una zona hotelera i esportiva al nord del barri de la Salut. Ara l’Ajuntament estudia desenvolupar aquest projecte econòmic i de creació de llocs de treball en un altre indret del municipi.

 

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

aca.jpg
P1270555.JPG

Document Actions