Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou demana la declaració de zona catastròfica a Barenys

Ahir al matí es va restablir la circulació al barri de la Salut on els danys públics superen els 225.000 euros

dilluns 26 març 2012

Salou demanarà, després dels danys ocasionats per la darrera barrancada al barri de la Salut, que es declari zona catastròfica. La primera valoració oficial dels danys supera els 225.000 euros; mentre que es calcula –tot i que encara no està tancada- que la xifra de danys a particulars podria superar aquesta quantitat. Cal recordar que l’episodi de fortes pluges del passat 22 de març va ocasionar el desbordament de la llera del barranc, inundant nombrosos habitatges, baixos i garatges a més de malmetre 15 vehicles i rebentar la zona de vianants en el tram de pas exclusiu per a vianants que hi ha entre el carrer València i el carrer Sol.

Ahir al matí ja van quedar oberts al trànsit els carrers afectats, a més de deixar ja neta tota la zona. Avui, en roda de premsa, l’alcalde ha explicat que darrerament hem acordat en una reunió tècnica i política dur a terme un conjunt de mesures com ara “la instal·lació d’algun element que hem de situar al començament de terme per tal de poder fer una decantació quan comença a pujar el nivell”, ha assegurat el batlle; uns treballs però que s’han de fer en connivència amb els propietaris dels terrenys adjacents. A més, fruit del comportament de les aigües també s’ha vist la necessitat  d’eliminar unes caixes soterrades dels serveis de telefonia que estan instal·lats per sota dels calaixos de canalització del barranc i que serviran per eixamplar la capacitat d’absorció en moments de fort cabal. Malgrat tot, Pere Granados ha insistit que “la solució definitiva és la canalització del barranc i  sempre s’havia fet molta demagògia política en aquesta qüestió. Des del POUM del 2003 no s’havia pres mai una decisió determinant com la que varem adoptar l’any passat per part de l’anterior govern perquè som conscients que calia decisió i una solució perquè estem indignadíssims”, ha dit. “Amb el barranc de Barenys tenim un problema de país, no un problema d’un barri. Cal la implicació de l’ACA i del govern de la Generalitat perquè no estem demanant una obra estètica sinó una canalització absolutament necessària per al barri i per a Salou”. L’alcalde ha insistit que tornarà a demanar visita amb el conseller de Territori i amb el director de l’ACA  per seguir insistint i “proposem que el finançament de l’obra de canalització es faci per part de les administracions públiques i que, posteriorment, repercutim el cost als propietaris. D’aquesta manera accelerarem la canalització”, que té un cost estimat de 14 milions d’euros i que, un cop aprovada la reparcel·lació, podria tirar endavant. En aquest sentit, el regidor de Serveis Interns, Contractació i Patrimoni, Mario García, referint-se a les últimes inundacions al barri de la Salut ha afirmat que "tenim una quantificació dels danys materials i estem demanant les dades dels particulars afectats amb l'objectiu que sigui declarada zona catastròfica i poder acollir-nos així als ajuts pertinents per als damnificats".

 

El pressupost

D’altra banda, en la roda de premsa prèvia al ple municipal també es passa a aprovació una modificació del crèdit del pressupost del 2012. “Salou no necessita acollir-se  al pla de sanejament ja que disposem de finançament suficient per poder pagar amb recursos propis les factures pendents i això no és fruit de la casualitat”, ha apuntat el batlle. “La tasca de control de la despesa ha estat molt important”. Per la seva part, el regidor de Gestió Econòmica, Jesús Barragán, ha afegit que l’Ajuntament de Salou ha certificat 3.911.000 de deute pendent amb proveïdors; dels quals ja més d’un milió d’euros s’ha pagat i la resta de l’import es liquidarà entre aquest mes i finals del mes d’abril, d’acord amb els terminis del RDL 4/2012. “L’Ajuntament de Salou no necessita fer servir el mecanisme extraordinari de finançament que preveu aquest decret, no li cal concertar una operació de crèdit extraordinària”, ha apuntat Barragán qui també ha recordat com “l’Ajuntament de Salou ha obtingut el finançament necessari dels bancs sense cap problema. A més a més, el crèdit a curt termini de 7,5 milions d’euros ha estat necessari perquè a Salou els ingressos més importants es cobren a l’estiu. A començament d’agost aquesta operació de crèdit quedarà cancel·lada i per tant no ens cal un finançament  a 10 anys per pagar els nostres proveïdors”, ha apuntat. En aquest mateix sentit el primer tinent d’alcalde, Mario García, ha destacat pel que fa al Reial Decret del Govern 4/2012, el fet que "Salou no haurà de acollir-se al  ‘pla d'ajust’ del Govern perquè amb els nostres propis recursos es podran pagar totes les factures ".

 

Pel ple també passarà a aprovació una modificació de l’ordenança de civisme per incloure un règim sancionador relatiu a l’estètica comercial. L’alcalde ha assegurat que, tot i que la voluntat no és sancionadora, sí que des del govern s’entén que és una manera més efectiva per tal de reconduir certes estètiques inapropiades per al comerç i els carrers de Salou i, en el fons, es recull una demanda del sector que pretén augmentar la qualitat dels seus establiments amb uns nivells d’autoexigència més elevats. Per la seva part, García, ha destacat que “l’avantprojecte de modificació de l’Ordenança de Civisme i convivència ciutadana pretén introduir mesures dissuasòries o preventives i no recaptatòries. Aquestes mesures pel que fa al Comerç i cenyint-se al Pla especial de l'equipament comercial i de l’activitat de serveis, han de vetllar per la correcta exposició de productes i per salvaguardar l’estètica i bona imatge comercial, així per exemple, es corregirà la imatge de samarretes penjades a les façanes. La Policia Local en tots aquests casos, actuarà com a mediadora, la seva missió serà pedagògica i informativa i sancionarà quan es produeixin casos reincidents”.

Galeria d'imatges

DSCN5279.JPG
DSCN5279.JPG

Document Actions