Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou eleva al ple la petició a la Generalitat de recuperar els horaris comercials dels municipis turístics i modificar el sistema de càlcul dels contagis

dimecres 28 juliol 2021

Una moció presentada pels grups municipals de SUMEM PER SALOU, PSC, Ciutadans i PP ha estat votada a favor (16) aquest migdia, en sessió plenària, a l’Ajuntament. ERC hi ha votat en contra (4)

L’alcalde Pere Granados ha dit que el sector comercial ha demostrat durant tot aquest temps de pandèmia que ha fet les coses molt ben fetes i amb responsabilitat exemplar, davant les mesures de les autoritats sanitàries

S’ha aprovat instar les autoritats catalanes que revisin i modifiquin el sistema de càlcul d’incidències acumulades de contagis als municipis turístics com Salou, atès que es comptabilitza sobre la base dels residents empadronats i no sobre la base real de la població estacional i turística que acull el municipi, la qual cosa provoca uns resultats desproporcionats que falsegen la realitat

 

El plenari municipal de Salou, en sessió ordinària celebrada aquest migdia, ha aprovat la moció presentada pels grups de SUMEM PER SALOU, PSC, Ciutadans i PP, per tal de “recuperar els horaris comercials dels municipis turístics i modificar el sistema de càlcul dels contagis”. La Generalitat va establir el tancament a les 22 hores, el passat 16 de juliol, davant l’increment de contagis a les darreres setmanes; un fet que ha provocat el descontentament del sector comercial. Aquesta moció ha comptat amb el suport dels 16 vots a favor dels grups de: SUMEM PER SALOU, PSC, C’s i PP; i ERC hi ha votat en contra, amb 4 vots.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, s’ha mostrat crític respecte a la manca de sensibilitat cap “al fet dels municipis turístics” pel que fa als horaris de tancament, ja que, segons ha dit, “castiguen un sector que ha demostrat durant tot aquest temps de pandèmia que ha fet les coses molt ben fetes, complint, de forma curosa, amb les mesures i recomanacions sanitàries".

En un altre sentit, els grups municipals han instat les autoritats catalanes perquè reconsiderin la decisió i revisin la Resolució SLT/2258/2021, que restringeix l’horari d’obertura dels establiments comercials al públic, obligant al seu tancament a les 22 hores; i que es recuperi l’horari d’obertura fins a les 24 hores, per als establiments comercials emparats per les excepcionalitats que tenen els municipis turístics.

Segons la moció, s’ha aprovat instar les autoritats catalanes que revisin i modifiquin el sistema de càlcul d’incidències acumulades de contagis als municipis turístics com Salou, atès que es comptabilitza sobre la base dels residents empadronats i no sobre la base real de la població estacional i turística que acull el municipi, la qual cosa provoca uns resultats desproporcionats que falsegen la realitat.

 

Declaració institucional per al reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal

Així mateix, el plenari municipal ha comptat amb una declaració institucional pel reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal. L’alcalde Pere Granados i els portaveus de diferents grups municipals han participat en la lectura d’aquesta declaració institucional de l’Ajuntament de Salou, la voluntat de la qual és acompanyar i donar suport a les famílies que han sofert la pèrdua d’un ésser estimat per una mort perinatal, gestacional o neonatal.

S’ha acordat dotar el municipi d’un espai pel dol i la memòria, en forma d’espai físic al cementeri municipal; així com la creació d’un protocol/cerimònia d’acompanyament i ús de l’espai, en reconeixement a les persones i famílies que han patit una pèrdua perinatal, gestacional o neonatal, i en record als seus fills i filles.

També, s’acorda donar suport a les associacions destinades a acompanyar en el dol perinatal, gestacional o neonatal que puguin sorgir al municipi. Per últim, expressar el compromís de l’Ajuntament de Salou en celebrar una cerimònia anual en record d’aquests infants, en el marc del “Dia Mundial de la mort gestacional i neonatal”, el 15 d’octubre. I realitzar campanyes de sensibilització al voltant d’aquest tema per donar visibilitat i suport públic a les famílies afectades.

 

Moció presentada per ERC per reclamar mesures de prevenció, detecció i suport a la salut mental del jovent

El plenari també ha aprovat, amb tres esmenes del grup municipal del PSC, la moció presentada per ERC, amb l’objectiu de reclamar mesures de prevenció, detecció i suport a la salut mental del jovent, arran la situació provocada per la COVID-19, ja que els joves pateixen la reducció de pràctica esportiva; han de fer les classes en format virtual; el tancament de serveis i limitació de l’oci; o la reducció de franges horàries de mobilitat.

Dites esmenes, exposades pel portaveu del grup municipal del PSC, David González, demanen, bàsicament, la implicació del Departament de Salut de la Generalitat.

Aquesta moció ha comptat amb els 15 vots a favor de SUMEM PER SALOU, PSC i ERC; i C’s i PP s’han abstingut, amb 5 vots.

 

Més punts de l'ordre del dia

D’altra banda, el plenari d’avui ha aprovat avui el compte general 2020 de l’Ajuntament de Salou, el Patronat de Turisme i el Consorci del Centre Recreatiu Turístic Vila-seca i Salou (CRT), atès que ja s’ha finalitzat l’exercici pressupostari de l’any 2020. Aquest punt ha estat aprovat amb els vots a favor de SUMEM PER SALOU i PSC. ERC, C's i PP s'han abstingut.

També ha estat aprovada, per unanimitat, la bonificació del 95% de l’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), per a la substitució d’un ascensor i de les portes de l’edifici Zurbaran, per un import de 413,82 euros. Aquesta bonificació es pot aplicar en aquelles construccions, instal·lacions o obres que siguin declarades d’especial interès o utilitat municipal per concórrer circumstàncies socials, incloent obres realitzades per a l’accessibilitat universal cognitiva, sensorial i física.

D’altra banda, s’ha aprovat, de forma unànime, el conveni de col·laboració entre l’Administració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d’Educació, i l’Ajuntament de Salou per a l’execució de les obres d’instal·lació d’un ascensor a l’Escola Santa Maria del Mar de Salou. En aquest sentit, el Consistori salouenc està disposat a promoure aquesta actuació i ha demanat col·laboració al Departament d’Educació.

Per últim, s’ha dictaminat, amb tots els vots a favor, la proposta de l’Àrea de Serveis Culturals de proposar al Ple de l’Ajuntament fixar com a festes locals el divendres, 4 de febrer de 2022 i el dilluns, 31 d'octubre de 2022.

Document Actions