Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou encara la recta final del procés participatiu per consultar sobre el futur de Carles Buigas

dimarts 25 octubre 2016

Avui han començat les sessions de treball entre el sector de l’allotjament i els propers dies serà el torn de la restauració, els comerços i els residents de la zona

 

La regidoria de Participació Ciutadana a través de l’empresa especialitzada Ceres ha iniciat aquest matí la primera de les quatre taules sectorials que serviran de base per a la consulta ciutadana que ha endegat l’Ajuntament en el marc de la zona de Carles Buigas. Avui ha estat el torn del sector hoteler, i les pròximes sessions es dirigiran vers la restauració, els comerços i els residents en el marc d’aquesta consulta participativa. Tots ells, reben una primera càrrega d’informació que s’ha dut a terme entre un centenar de persones que, voluntàriament, han volgut participar en una enquesta i han fet el seu propi diagnòstic sobre els punts forts i febles de l’àmbit. Des de l’empresa que gestiona el mecanisme de participació ciutadana, aquest matí, han detallat els passos que se seguiran en aquesta recta final del procés, tot indicant que amb aquesta sessió s’inicien un seguit de reunions de reflexió sobre el futur de la zona, enumerant les accions necessàries a desenvolupar i amb la implicació dels diferents agents.

La regidora de Participació Ciutadana, Julia Gómez, ha manifestat la seva satisfacció per la bona marxa de l’acció participativa en aquesta primera acció de consulta a la ciutadania i sobretot per la magnitud del procés que ha de determinar un canvi important en la fisonomia d’aquest espai urbanístic.

Cal destacar que l’Ajuntament de Salou, conjuntament amb l’Escola d’Arquitectura de Reus de la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Facultat de Geografia i Turisme de la URV (Unitat Predepartamental d’Arquitectura i PCT de Turisme i Oci) i la Universitat Politècnica de Catalunya (Departament de Projectes Arquitectònics) ja fa temps que treballen de manera conjunta per crear un projecte de consens al voltant d’aquesta zona. Primer es va crear un treball/diagnosi que es va estendre durant dos anys al voltant d’aquest àmbit urbà vertebrat per l’avinguda Carles Buigas i que concentra bona part de l’activitat turística i comercial del municipi; posteriorment s’ha fet un procés d’elaboració del pla de reconversió i, tot just, avui ha arrencat la tercera fase amb un procés participatiu.

 

Principals trets de la diagnosi

La diagnosi realitzada ha analitzat i proposat fins a 20 actuacions de reconversió i regeneració urbana dins l'àmbit de l'Avinguda Carles Buigas, per tal de millorar les seves condicions i característiques urbanes, els seus serveis, la seva imatge i atractiu, amb l’objectiu de bastir un àmbit modern, singular i competitiu.

La ubicació dels hotels dins del municipi es troba concentrada majoritàriament dins aquest àmbit d’estudi, acollint el 42,31% del total d’establiments turístics del municipi.

La seva activitat es concentra al voltant dels mesos de juliol i agost, i només es registra el tancament total del sector hoteler entre la segona quinzena de novembre i el començament de la segona quinzena de febrer.

Els serveis i els equipaments urbans (sanitaris, educatius, esportius, culturals, el Mercat Municipal, la Casa Consistorial, etc) i l’activitat ciutadana i comercial per a la població permanent de Salou, estan localitzats a l'entorn del carrer de Barcelona.

Això ha polaritzat el municipi en dos àmbits clarament diferenciats, i deixa l'àrea al voltant de Carles Buigas buida d'equipaments públics, dificultant que s'hi instal·li població estable.

Segons dades d’empadronament, en aquest àmbit d’estudi hi viuen de forma permanent 1.994 persones, que representa un 7% de la població; i l’ocupació permanent dels habitatges és del 12%.

En època estival, l’allotjament turístic i la segona residència multipliquen la població amb estimació d’entre 12.000 i 16.000 persones més, com població estacional. En aquest àmbit d’estudi es detecta una alta especialització del teixit comercial de bars i pubs (68,4%), i de botigues de souvenirs (8,3%), concentrada sobretot a l’avinguda Carles Buigas.

La diagnosi determina que cal invertir la tendència i la dinàmica actual de l'àmbit d'estudi per tal d’evitar que entri en un procés de degradació més acusat. Es pot plantejar una reconversió profunda per tal de crear un referent de canvi i assolir un àmbit de marca, la qual cosa representarà una oportunitat de millora tan econòmica, com social, urbana i paisatgística.

Galeria d'imatges

PROCS_PATRTICIPATIU.jpg
SESSI.JPG
SESSIO2.JPG

Document Actions