Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou es prepara per una nova edició de la Festa del Calamar més participativa

dimarts 17 novembre 2015

En aquesta edició, hi haurà pel cap de setmana una degustació popular de calamars a la marinera a l’Espigó del Moll al preu de 2€

Aquells que vulguin sumar-se a la 41 edició d’aquesta trobada marinera i sortir a pescar ja poden inscriure’s a la regidoria de Cultura fins divendres

El proper dilluns 23 de novembre s’inicia una nova edició de la festa del calamar que fins al diumenge dia 29 reunirà als aficionats del món de la pesca del municipi al voltant d’aquesta trobada que organitza la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Salou conjuntament amb el Club Nàutic del municipi. Enguany però al marge de la festa que es desenvolupa al voltant de la pesca s’ha buscat obrir aquesta tradició del municipi, de les més antigues amb 41 anys de vigència, a la ciutadania i a les escoles; organitzant un seguit d’actes que buscaran ampliar-ne la difusió entre els salouencs. Així, el diumenge 29 de novembre a les 12 del migdia es donarà el tret de sortida a la part més popular d’aquesta festa Actuació dels Gegants de Salou, la Morera de Salou i  La Galera de la colla de diables de Cambrils com a convidada:, a l’espigó del Moll. També s’instal·laran diversos inflables per als més petits, i el grup d’havaneres, Port Salou, oferirà un concert. A les 13h, s’oferirà una degustació de calamars a la marinera al mateix Espigó del Moll al preu de 2€, que aniran destinats íntegrament a entitats socials del municipi.

Per la regidora de Cultura, Mª José Rodríguez, “estem davant d’una festa que manté una tradició molt arrelada a Salou. Poques festes del municipi s’han mantingut al llarg de tant temps, el que significa que hi ha un interès molt viu de seguir endavant amb la mateixa”, ha explicat.

A més, per primera vegada, durant tota la setmana del 23 al 29 de novembre diferents establiments gastronòmics de Salou elaboraran plats basats en el calamar en els seus menús o carta.

Altres actes que s’han programat i que busquen apropar la festa a altres estaments de la ciutadania trobem com el divendres 27 i el dissabte 28 la Biblioteca Municipal de Salou oferirà diversos tallers de temàtica marinera. A més el divendres a les 17.30h tindran lloc les Històries de l’avi pescador: anècdotes i descripció de com es pesca el calamar; mentre que el dissabte es farà un taller per construir una ‘potera’, l’estri de pesca del calamar per, tot seguit, els participants sortir a la mar per tal d’intentar pescar amb les poteres confeccionades. I, el diumenge dia 29 a les 11.30h tindrà lloc la presentació del llibre “Històries de Mar de la Costa Daurada i el Delta de l’Ebre”, a càrrec de l’autor Ignasi Revés, al Club Nàutic de Salou.

La festa, al mar

Aquesta festa es desenvoluparà a partir del dilluns com marquen les bases del concurs i, es manté la recomanació de tramitar la inscripció prèvia al departament de Cultura al llarg d’aquesta setmana i fins divendres (de les 10 a les 14 hores).   

El tret de sortida tindrà lloc com és habitual al Club Nàutic a partir de les 15:15 hores i fins a la posta de sol. Es manté un any més la prohibició de la pesca al curri així com una única categoria de participants amb un màxim de 4 persones (3 tripulants i el patró). Si el dia d’inici es presenten 5 o més embarcacions d’un únic tripulant, es crearà una segona categoria d’un sol tripulant.

Segons la normativa establerta a les bases, a les 18.45 hores finalitza el temps límit de presentació el control de pes. Com ja és tradicional, els horaris d’inici i finalització del temps de pesca s’avisaran  amb el llançament d’un coet. Aquest any,  es repartiran trofeus  al 1r, 2n i 3r, al patró de cada categoria i record commemoratiu a la resta de participants. A més s’atorgaran els següents trofeus: el calamar més gran –per part del Club Nàutic-  i un altre premi per a aquell que pesqui el major nombre de calamars –per part de la Societat de Pesca de Salou. També s’adjudicarà la calamarera d’or a aquell patró que hagi guanyat el concurs durant dos anys seguits o bé quatre alterns, a comptar des del 2010.

El sistema de puntuació serà el següent:

CALAMARS …………. 100 Punts

SÍPIES ………………….. 20 punts

POPS ……………………  10 punts

En cas d’empat, es decidirà el desempat tenint en compte el nombre de calamars capturats; i en cas de persistir l’empat, el pes d’aquests.

Un cop finalitzada la festa, es durà a terme un sopar i ball al restaurant del Club Nàutic en el decurs del qual es lliuraran els trofeus. Aquest està previst per dissabte 28 de novembre. La reserva i venda de tiquets es farà al mateix Restaurant del Club Nàutic Salou des del dilluns 23. Les bases es troben  a la pàgina web de l’Ajuntament, www.salou.cat.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

calamar_petita.jpg
P1080736.JPG

Document Actions