Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou formula al·legacions al mapa de riscos d’inundació del Districte de Conca fluvial de Catalunya, que inclou la zona del Barranc de Barenys

dimecres 27 maig 2020

La totalitat de les forces polítiques de Salou vota a favor de la reactivació económica i de l’atenció social al ple de l’Ajuntament, instant l’Estat poder gestionar el superàvit municipal de l’exercici 2019 i d’una part important del romanent de tresoreria acumulat

 

El plenari de l’Ajuntament de Salou ha ratificat el decret d’alcaldia en el qual es fan una sèrie d’observacions a l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) respecte el document d’actualització del mapa de riscos que afecten a la zona del Barrranc de Barenys, en el sentit que es tingui en compte que a la zona del Sector 01 situat a Barenys existeix un risc potencial d’inundació, que afecta tant a la població com a les activitats econòmiques que a la zona s’hi desenvolupen, atès que es una zona edificada i amb activitats comercials; a més, que es tingui, també, en consideració l’afectació en espais públics urbanitzats del mateix entorn.

Segons l’alcalde, Pere Granados, “es tracta de donar trasllat d’una serie d’observacions a l’ACA perquè procedeixi a la seva consideració en els treballs de revisió dels mapes de punts inundables, com és la zona del barranc de Barenys, ja que és important tenir identificats i planificar els riscos, si volem garantir la gestió d’una màxima seguretat a la població i als seus béns”.  

D'altra banda, la totalitat de les forces polítiques de Salou, el Govern municipal, Sumem per Salou i PSC; ERC-AM, C’s i PP han votat aquest migdia, unànimement, per tal de treballar a favor de la reactivació del teixit empresarial de Salou i l’atenció social.

El Govern municipal ha presentat una moció, que ha estat aprovada per unanimitat, en la què s’insta a l’Estat perquè flexibilitzi la seva posició en matèria econòmica, permetent una gestió directa i sense limitacions, de la totalitat del superàvit de l’exercici 2019 (en despesa corrent o en inversió) per atendre despeses extraordinàries, així com també poder mobilitzar una part important del romanent de tresoreria acumulat en els últims anys i que correspon a l’estalvi generat en els anys anteriors a 2019. Com, també, deixar que els ajuntaments, en darrer terme, puguin contraure deute pel finançament de projectes de caràcter social i de reactivació econòmica local”. 

Una altra de les peticions que el municipi de Salou dirigirà a l’Estat, és “que respecti i garanteixi l’autonomia que la llei atorga a les entitats locals respecte a la gestió dels seus recursos, de forma que l’Estat s’abstingui de plantejar modificacions que puguin limitar el principi d’autonomia local i atorgar-se la gestió i administració de recursos que pertanyen a l’Ajuntament”.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha agraït públicament a tots els grups municipals la decisió per la què han presentat iniciatives per demanar la flexibilització a l’Estat en matèria econòmica i ha recordat, així mateix, les peticions, en el mateix sentit, realitzades el passat mes d’abril a través de la Alianza de Municipios Turísticos de Sol y Playa a la ministra Reyes Maroto. 

En el plenari s'ha recordat que des de l’Alcaldia de l’Ajuntament de Salou, mitjançant aquelles institucions municipalistes a les quals pertany el municipi (Associació Catalana de Municipis, Federació de Municipis de Catalunya, Federació Espanyola de Municipis i Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja), s’han dut a terme una sèrie d’accions aprovant i tramitant propostes dirigides a les administracions superiors, que recullen la mesura esmentada per tal de disposar de majors recursos, així com implementar mesures fiscals i financeres que permetin als ajuntaments donar resposta a l’emergència i l’atenció social, i alhora reactivar i donar un nou impuls al teixit empresarial.

Així mateix, Granados ha parlat de reflexionar sobre les inversions que estan aturades i que cal tirar endavant “per moure l’economia”, ha dit, ja que si no “el sector privat patirà molt”. 

Cal dir que el Grup Municipal del PP ha presentat, també, una moció per instar al Govern espanyol a garantir l’autonomia que la Constitució española i les lleis atorguen a les entitats locals per a la gestió dels seus recursos, que ha estat votada per unanimitat, amb el vot a favor de totes les forces polítiques.

El Grup d’ERC ha presentat una moció en relació a la reinversió del superàvit a l’Administració local per a la millora dels serveis públics i l’evolució de les inversions prioritàries. També ha obtingut el suport unànim. 

I, finalment, el Grup de Ciutadans ha plantejat una moció contra la intervenció dels estalvis dels ajuntaments per part del Govern d’Espanya, que ha rebut els 21 vots a favor.

El ple de Salou també ha aprovat la continuació del servei d’estacionament sota control horari en els carrers comercials de la zona poble, en el marc de l’entrada en vigor de la fase 2 de desescalada, que permet una major mobilitat. 

Durant aquesta setmana, el personal de la empresa concessionària duu a terme la preparació i desinfecció dels parquímetres. L’Ajuntament recomana a la població la utilització de l'aplicació "ElParking", per evitar el contacte. 

Document Actions