Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou incorpora un nou equipament veïnal: el Centre Cívic Mas de l’Esquerrer

Avui s’ha inaugurat la rehabilitació de l’edifici, una antiga casa de pagès, on s’han invertit 540.000 euros

dissabte 19 febrer 2011

Després de mesos de treballs i d’una inversió de 541.961 euros avui ha quedat finalment inaugurat un nou equipament municipal que donarà servei als veïns de Xalets i Mirador de Salou, a més de tots els salouencs. Es tracta del centre cívic Mas de l’Esquerrer, un edifici de titularitat municipal que data del 1698 i que representa un símbol de les construccions agràries de Salou però que estava en un estat d’abandonament important. Aquesta masia, comptava també amb una gran era adjacent i una bassa –que s’ha mantingut i restaurat- i que servia per al subministrament d’aigua a la finca agrícola en els seus dies de funcionament.
Aquest migdia, l’alcalde Pere Granados, amb bona part de la Corporació Municipal i la subdelegada del govern central a Tarragona a més d’un elevat nombre de veïns i representants d’entitats del municipi han passejat per les noves instal·lacions, les quals, després d’anys d’estar en un evident estat de deixadesa han sorprès els presents pel canvi radical que ha experimentat la zona. A l’interior de l’edifici, a més, s’hi ha muntat una exposició fotogràfica relativa a la història de la masia.

El Mas de l’Esquerrer recupera amb aquesta intervenció el seu esplendor amb uns treballs de rehabilitació que han redactat els serveis tècnics de l’Ajuntament de Salou i que ha consistit en el condicionament dels espai existents de l’edifici per tal de permetre l’ús de sales per a activitats culturals d’associacions de veïns dels dos barris adjacents més imminents com  són ‘Xalets de Salou’, ‘Mirador de Salou’ i altres dependències per a l’atenció al ciutadà.  L’alcalde, Pere Granados, ha explicat que “aquest govern de Salou sempre apostarà per dotar d’aquells serveis que funcionin com a lloc de trobada i com a plataforma de les iniciatives ciutadanes, amb l’objectiu de potenciar una societat més sòlida, integrada, orgullosa de la seva identitat i que cada cop s’implica i participa més dins la vida de la nostra comunitat, la comunitat salouenca” i ha recordat com fa un temps en aquest indret hi havia fins i tot ocupes. L’alcalde ha anunciat als presents que “posem a disposició dels ciutadans un espai important no solament perquè recuperem un edifici per a l’ús públic i veïnal, sino que dotem d’un nou espai a Salou per a les diverses activitats educatives, socials i culturals que Ajuntament i veïns programin a partir d’ara mateix”, ha dit. La subdelegada del govern, Teresa Pallarès també ha felicitat l’Ajuntament pel resultat dels treballs.

El Mas de l’Escarré està situat a la zona dels Xalets de Salou delimitat pels carrers Santes Creus, del Mas de l’Esquerrer i el Camí del Rec del municipi de Salou. El projecte té dos accessos: un pels veïns de Xalets de Salou pel carrer del Mas de l’Esquerrer i un altre accés pel carrer de Santes Creus.
 
Història del Mas de l’Esquerrer
El Mas de l’Esquerrer va ser una finca una mica important, una explotació agrícola agrícola que fins i tot, hi havia qui la considerava una partida de terra. La seva extensió, a la primera meitat del segle passat era molt superior a l’actual, tenia més de 20 hectàrees i arribava des de la falda del turó de la Torre del Telègraf fins més enllà de la carretera del Racó. El nom d’aquesta finca o mas ja se cita documentalment l’any 1698. Pel que sembla, pertanyia en origen a una família de cognom Pomerol. A partir de començaments del segle XX l’hem trobat documentada com a propietat de la familia Carreras, en les anotacions del Registre de la Propietat. Durant aquest segle es produeixen les principals parcel·lacions de la finca que en gran part donen lloc a la urbanització Xalets de Salou. La part restant va ser expropiada per tal d’integrar-la en el conjunt del Parc Temàtic Port Aventura. Posteriorment, el mas i la terra que l’envolta van ser cedits a l’Ajuntament de Salou que ha procedit a rehabilitar-lo.

Galeria d'imatges

DSCN8842.JPG

Document Actions