Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou inicia l’execució del programa ‘Salou Smart Turístic’, amb la instal·lació de dues torres a la Punta del Cavall i a la Punta Prima

dijous 01 desembre 2022

Aquestes estructures compten amb antena de comunicacions, sensor de comptatge de persones i estació meteorològica lleugera, i se n’instal·laran fins a 7

Aquest matí, l’alcalde ha assistit a la col·locació de la primera de les torres a la Punta Grossa o Punta del Cavall, junt amb el regidor de Serveis Generals i Noves Tecnologies, Jesús Barragán, i diversos tècnics municipals

 

L’Ajuntament de Salou ha iniciat, avui dijous, l’execució del programa “Salou Smart Turístic”, amb la instal·lació de dues torres a la Punta del Cavall i a la Punta Prima. Se n’instal·laran un total de 7 en diferents zones del municipi, com: platja Capellans, cala Llenguadets, platja Llarga, cala Font, cala Morisca i la zona del dipòsit d’aigua del Cap Salou.

Aquestes torres disposen de serveis diversos, com càmera web de visió turística, sensor de comptatge de persones i son punts de comunicació de la pròpia xarxa de telecomunicacions que incorpora el projecte. En la torre col·locada avui, a Punta del Cavall, també s'instal·larà una estació meteorològica auxiliar, que complementarà la principal, ubicada al C de Joan Fuster. 

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha recordat que “Salou va iniciar, abans de la pandèmia, un procés de transformació en un municipi sostenible, intel·ligent i desestacionalitzat”.

Així, ha fet referència al fet que l’acció d’avui s’inclou dins del projecte ‘Salou Smart Turístic’, a la convocatòria Territorios Inteligentes, i que té a veure amb la transformació de les destinacions turístiques, en Destinacions Turístiques Intel·ligents”.

Ha afegit que “és un dia important perquè iniciem la visualització en el terme municipal, del programa Salou Smart Turístic, el programa que tenim amb Red.es Territorios Inteligentes, amb una subvenció de prop de 3 milions d’euros per part de Red.es, un organisme adscrit al Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital, a través de la Secretaria de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial, i aquest programa està basat en 16 components repartits en 4 eixos”.

També ha indicat que “el que nosaltres pretenem és millorar l’experiència del turista, l’eficiència i eficàcia del serveis que prestem i, en definitiva, millorar la qualitat de vida dels ciutadans, que també gaudeixen aquests serveis”.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Generals i Noves Tecnologies, Jesús Barragán, ha explicat que “la instal·lació de les estructures forma part d’un projecte inicial per tal que Salou sigui ciutat intel·ligent”. Així mateix, ha dit, “treballem en altres projectes que transformen les comunicacions i doten de sensors i sistemes telegestionats a tota la ciutat. És, sens dubte, una millora per a la ciutadania, el turista i el visitant, i per a tot el vessant de serveis públics”.

Aquesta transformació i la instal·lació de les torres aconsegueix adaptar l’activitat turística específica de l’entorn; promoure l’eficiència energètica; ampliar els serveis d’informació destinats als visitants; i millorar la qualitat de vida i els serveis públics per a la ciutadania i els visitants.

 

La primera torre

La torre que s’ha instal·lat aquest matí disposa d’una antena de comunicacions, com a punt de connexió amb la xarxa pròpia de telecomunicacions, que es desplega arreu del municipi i que “permetrà connectar, mitjançat tecnologia sense fils, amb altres punts, amb sistemes de sensors o elements del projecte, com la Platja Llarga, la Punta Prima o l’Espigó del Moll”. També, comptarà amb un sensor de comptatge de persones, que permetrà  comptabilitzar les que recorren el Camí de Ronda, al punt de la Punta del Cavall.

I, per últim, tindrà una estació meteorològica lleugera, que permetrà recollir dades bàsiques meteorològiques d’aquesta zona del Cap de Salou, i que es complementarà amb l'Estació Meteorològica principal, inclosa al projecte, que es trobarà ubicada a la zona del pàrquing del carrer de Joan Fuster.

La resta de torres que es preveuen instal·lar són les següents:

- Zona Platja Capellans (al final del carrer de la Gavina).

- Zona Cala Llenguadets (a la plaça de la Cala Llenguadets).

- Zona Platja Llarga (en zona escales de la platja, propera amb carretera de la Costa).

- Zona Cala Font (a l’extrem de la Punta Prima).

- Zona Cala Morisca (a la zona de l’antic xalet Pedrol Rius).

- Zona Dipòsit d’Aigua Cap Salou (torre de comunicacions multipunt, que donarà servei a diversos dispositius de la zona, com Cala Morisca, Poblat La Cella, Pla de Maset i Tòtem Pineda).

Cadascuna ofereix serveis diversos, com càmera web de visió turística, que permetran mostrar en directe el paisatge del litoral salouenc en totes les seves cales i platges, antena de comunicacions, sensor de comptatge de persones o estació meteorològica lleugera.

 

Projecte ‘Salou Smart Turístic’

El projecte ‘Salou Smart Turístic’ pretén transformar el municipi, adaptant l'activitat turística específica de l'entorn; promovent l'eficiència energètica; ampliant els serveis d'informació destinats als visitants; i millorant la qualitat de vida i serveis públics per a ciutadans i visitants.

El projecte global inclou 16 components distribuïts en 4 eixos. D’aquests 16 components n’hi ha que estan enfocats a la millora de la gestió de l’aigua, com a l’enllumenat, la mobilitat sostenible, etc.

Dins de l’Eix 1, s’inclou la infraestructura de comunicacions, que garanteixi la comunicació i transmissió de dades entre els diferents components i dispositius del projecte, i la infraestructura central.

L’Eix 2 contempla la instal·lació de sensors de comptatge de persones en edificis o punts específics del municipi, per tal d’obtenir dades de mobilitat, grau d’ocupació, etc.

L’Eix 3 inclou cartellera digital, com els tòtems interactius que hi haurà, per exemple, a la zona de la Cala Llenguadets, que oferiran informació diversa al visitant, com informació turística i comercial, informació meteorològica, serveis de transport, agenda d'activitats i venda de productes turístics. En total, s’instal·laran 11 tòtems al llarg del municipi.

I, finalment, l’Eix 4 inclou les dues estacions meteorològiques. Una principal i una altra secundària, la qual serà a la Torre de la Punta del Cavall, i que obtindrà mesuraments meteorològics com humitat, temperatura, direcció i força del vent, etc.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

P1590580.JPG
P1590625.JPG
P1590572.JPG
P1590587.JPG
P1590681.JPG
P1590682.JPG
IMG_20221201_100946.jpg

Document Actions