Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou invertirà 360.372 euros en la primera fase de conservació de la Torre Vella

dijous 13 juliol 2023

> El conjunt històric renovarà el seu aspecte i millorarà les seves instal·lacions amb un projecte de restauració

 

L'Ajuntament de Salou ha donat llum verda a la primera fase del projecte d'obres de conservació del conjunt arquitectònic de la Torre Vella. Amb un pressupost previst de 360.372 euros, aquesta iniciativa té com a principal objectiu preservar i millorar aquest monument que forma part del patrimoni històric de la ciutat.

El Govern local, encapçalat per l'alcalde Pere Granados, ha sol·licitat una subvenció al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a l'execució d'obres de restauració i consolidació dels immobles de notable valor cultural. Aquesta inversió està destinada a la primera fase d'obres de millora, centrada en dues ales del conjunt arquitectònic, que va ser declarat Bé d'Interès Cultural i Patrimoni Històric d'Espanya el 8 de novembre de 1988.

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Julia Gómez, valora "molt positivament" l'aprovació inicial del projecte d'obres de conservació de la Torre Vella perquè la pretensió de l'Ajuntament de Salou és que "tothom pugui gaudir en les millors condicions d'aquest edifici tan emblemàtic del municipi i molt estimat per tothom".

La intervenció busca millorar les condicions de conservació i evitar la degradació d'aquest important i emblemàtic espai cultural. L'alcalde Pere Granados ha destacat que aquest projecte d'obres té com a objectius principals protegir aquesta joia arquitectònica de l'erosió causada pel pas del temps, així com millorar els accessos i les condicions d'estalvi energètic.

Així mateix, ha manifestat que “amb aquesta iniciativa, pretenem protegir aquest valuós i emblemàtic espai cultural, que forma part del patrimoni històric del municipi i d'Espanya, de l'erosió causada pel pas del temps, així com millorar els accessos i les condicions d'estalvi energètic".

Les obres afectaran a tres plantes: el soterrani, la planta baixa i la primera planta. Es realitzaran reparacions de filtracions, millora de cobertes i aplicació de nous revestiments en zones on la pedra és més visible. També s'efectuarà una reparació i millora de la fusta més deteriorada, amb la instal·lació de noves portes i finestres de fusta.

D'altra banda, s'instal·larà un ascensor panoràmic, substituint l'actual munta-càrregues fora de servei, per connectar el soterrani amb la primera planta. A més, es preveu la instal·lació d'un nou sistema de climatització i una renovació del sistema d'il·luminació per un de més eficient amb tecnologia LED, tant a la planta baixa com a la primera. Es construirà una vorera perimetral per millorar l'aïllament de les humitats, així com un sistema de drenatge al voltant de l'edifici per prevenir possibles danys causats per la pluja i acumulacions d'aigua. També es renovarà el sistema de reg de les zones enjardinades per evitar que l'aigua afecti les façanes de l'immoble.

Pel que fa a l'habilitació de nous espais, el projecte aprovat fa referència a la reubicació dels lavabos i la zona de muntacàrregues, amb l'objectiu de reutilitzar i optimitzar de manera més eficient tota la superfície de l'antiga masia. Es generarà un espai diàfan tant a la planta baixa com a la primera planta, que tindran nous usos. A més, en el soterrani s'adaptarà un arxiu mòbil per a l'emmagatzematge d'obres d'art, amb sistemes de climatització i conservació adequats.

Amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament de Salou demostra el seu compromís amb la protecció i preservació del patrimoni històric de la ciutat, així com amb la millora de les condicions de conservació i accessibilitat per als seus ciutadans i visitants. Es preveu que les obres tinguin un impacte positiu en la restauració i preservació de la 'Torre Vella', contribuint a mantenir viva la rica història i cultura de Salou per a les generacions futures.

 

Document Actions