Salou manifesta un cop més la unitat política en la defensa dels interessos de Salou pel CRT
dimarts 07 maig 2013
Els grups municipals de l’Ajuntament de Salou (CiU; PSC; PP; UTPS; UMdC i RDS) han votat avui de manera unànime la ferma decisió de exercir l’autonomia municipal en els terrenys de Salou relatius a l’àmbit del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) després que s’extingís la seva vigència transcorreguts 20 anys. Avui, tots els grups han donat suport a una primera moció conjunta que acorda interposar un recurs contenciós administratiu contra l’acord de la Junta de Direcció del Consorci C.R.T que aprovava inicialment el pressupost d’aquest exercici 2013 (amb data 25 de març de 2013), desestimant així les al·legacions que va presentar l’Ajuntament de Salou en el sentit que les lleis estatals, l’Estatut de Catalunya i les lleis europees reconeixen el caràcter irrenunciable de l’autonomia municipal en la gestió dels seus interessos. I és que el pressupost del CRT compta amb l’aportació econòmica de Salou, malgrat el municipi se n’ha separat expressament i ha recuperat totes les competències urbanístiques i tributàries.
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha recordat una vegada més que “Salou està fora d’aquest consorci i estem pendents únicament de la seva liquidació i posterior dissolució”, ha assenyalat. “Però estem convençuts de que el consorci és una eina positiva per gestionar el territori però no té res a veure amb la fiscalitat a la que ens volen fer renunciar”. Granados ha agraït, un cop més, el suport de tots els grups municipals pel suport en la defensa dels interessos de Salou.
La proposta de Salou
Però al plenari d’avui també s’ha votat una segona moció, en aquest cas, relativa al repartiment fiscal en l’àmbit territorial del CRT i de resposta a la proposta que va fer el Govern de la Generalitat a Salou. En aquest sentit, tots els grups han acordat “estimar parcialment la proposta formulada pel Delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona que consisteix en el repartiment de la fiscalitat d’un 43% a favor de Vila-seca i d’un 57% a favor de Salou però única i exclusivament de tots els impostos (IBI i altres recursos de caràcter fiscal) de totes les construccions i edificacions que s’han portat a terme des de l’entrada en vigor de la Llei 2/89 fins a l’actualitat”. És a dir, dels següents elements: Parc Temàtic; Parc Aquàtic; Hotel PortAventura; Hotel Gold River; Hotel Caribe Resort; Hotel El Paso; Port Halley; Centre de Convencions i Beach Club. Així mateix, la proposta que ha consensuat Salou especifica que “els ingressos fiscals que es generin a partir de la finalització dels 20 anys (28-02-2012) contemplats a l’article 6 dels Estatuts del Consorci CRT, tant els derivats de la Llei 2/89 com de la possible llei que la substitueixi per la implantació de projectes futurs, i que contemplin l’increment d’aprofitament comercial, residencial o hoteler s’assignaran íntegrament a l’ajuntament del territori municipal on es materialitzi la implantació”.
Si Salou acceptés la proposta de la Generalitat –sense aquest matís- això significa renunciar a deu milions d’euros cada deu anys; és a dir, un milió d’euros per any en favor de l’Ajuntament de Vila-seca.
La moció conclou que “l’estimació parcial queda subjecta a la condició resolutòria de que sigui acceptada per l’Ajuntament de Vila-seca i per la Generalitat en el termini de 10 dies a comptar des de la data de recepció de la carta de 3 de maig de 2013, de resposta remesa per l’alcalde de Salou al delegat del Govern a Tarragona de la Generalitat de Catalunya.
Assumptes econòmics
D’altra banda, al plenari d’avui també s’ha aprovat la liquidació del pressupost de l’exercici de l’any 2012 amb un estalvi net de 2.799.338 euros. Així, l’Ajuntament de Salou ha estalviat un 6.58% dels ingressos que ha tingut al llarg del 2012. D’altra banda amb el cobrament del cànon per la instal·lació d’una nova superfície comercial al municipi, les finances municipals han acumulat un superàvit superior als 400.000 euros; per tant estan sanejades.
Mocions relatives a l’ensenyament i la llengua
El plenari d’avui també s’ha aprovat amb el suport unànime dels grups –excepte del PP- una moció en defensa del model actual d’immersió lingüística a l’escola on, entre d’altres acords, es “dóna suport el recurs a la sentència del TSJC perquè considerem que l'actual model d'immersió lingüística a l'escola ha demostrat el seu èxit i garanteixi la convivència i la igualtat d'oportunitats a l'escola”. A més es “defensa la necessitat d'impulsar un gran acord a Catalunya amb tots els representants d'entitats, agents educatius i partits polítics contra aquesta sentència” i es proposa “seguir impulsant el model d'immersió lingüística a Catalunya per ser un model pedagògicament sostenible, jurídicament viable i socialment acceptat”.
L’altra moció, presentada inicialment per RDS i transaccionada amb la resta de formacions –excepte el PP- reclama al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya el restabliment de les condicions educatives anteriors a l’inici de la crisi i que “que garanteixi un ensenyament públic de qualitat restablint els serveis i recursos pedagògics”.