Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou obre al públic la Vila romana de Barenys amb visites guiades

Els dilluns, dimecres i dissabtes per la tarda uns guies professionals oferiran explicacions sobre el parc arqueològic on fa 2.000 anys es fabricaven àmfores i es produïa vi

dijous 20 juny 2013

El Patronat de Turisme de Salou inclourà per aquest estiu visites guiades a la vila romana de Barenys, ubicada al carrer Domènech i Muntaner, un emplaçament força desconegut per als salouencs però amb unes peces úniques i en bon estat de conservació. Així, després incloure aquest espai dins dels itineraris de visita de monuments i indrets destacats del municipi ‘Un passeig per Salou’ es dóna un pas més i s’obrirà al públic tres dies a la setmana durant l’estiu. Precisament aquest dissabte començaran les visites guiades entre les sis i les vuit del vespre; així com també està previst que l’espai s’obri al públic els dilluns i dimecres a la mateixa hora. Les visites –que comptaran en tot moment amb una guia i panells explicatius- tenen un caràcter gratuït i no cal demanar cita prèvia al Patronat de Turisme. Les visites es faran en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès).

L’alcalde, en la presentació d’aquesta activitat ha destacat que “l’Ajuntament és molt sensible davant la conservació del patrimoni històric com es demostra en aquest àmbit, però també penseu que estem treballant activament en un altre projecte, el del poblat ibèric de la Cella el qual esperem es pugui posar en valor junt amb el futur camí de ronda a la zona de Cap Salou”. Perquè creiem –ha dit- “cal recuperar el patrimoni per tal de conèixer la nostra història com a poble”. El regidor de Turisme, Benet Presas, ha agraït la bona predisposició i les facilitats que ha trobat en la regidoria de Cultura per la col·laboració i disponibilitat de l’equipament i ha explicat com de moment en una mena de prova pilot s’obrirà al públic tres cops a la setmana durant aquest estiu però també ha posat en valor l’equipament com a eina per a l’aprenentatge dels salouencs. “Creiem que és un actiu turístic en el que cal creure; hem de generar com a municipi els recursos necessaris per promocionar el patrimoni i ampliar l’oferta perquè volem que els nostres visitants però també la gent de Salou conegui la zona”. L’empresa Itinere serà l’encarregada de dur a terme les visites guiades. El seu director, Xavier Mejuto, ha volgut incidir en “l’encert s’obri al públic perquè el turista demana activitats i experiències que enriqueixin la seva estada al municipi i més quan trobem elements tant ben conservats com una premsa de vi, l’aqüeducte, el forn..”.

 

Cal recordar que el parc arqueològic de la vila romana de Barenys està format per les restes d’un jaciment d’època romana, corresponents a un edifici destinat a la producció de ceràmica que es posa en funcionament entre el segle I a.C. i I d.C. En aquest moment, els romans arribats a Tàrraco construeixen nombroses viles per explotar els recursos de la zona.

El conjunt arqueològic de Barenys estava destinat a la fabricació de materials de construcció i d’àmfores per a l’exportació de vi tarraconense. Consta d’un forn per coure ceràmica que conserva completament la cambra de foc i, al seu costat, hi ha restes d’un gran espai columnat que correspondria als tallers on els terrissers treballarien les peces de fang.

Tot i que les restes conservades son molt reduïdes, també es considera l’existència d’una premsa per a produir vi, gràcies a la troballa d’uns contrapesos que suggereixen que es tractaria d’una premsa de palanca. S’han conservat també diverses restes d’àmfores i altres contenidors que servirien per emmagatzemar-hi el vi procedent de vinyes plantades a les proximitats.

Galeria d'imatges

visita_guiada_2.JPG
parlaments.JPG
visita_guiada.JPG
parlaments.JPG
visita_guiada.JPG
visita_guiada_2.JPG

Document Actions