Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou presenta el projecte d’Intervenció Integral del Nucli Antic de Salou

L’aportació dels ciutadans en el procés de participació ha permès orientar i consolidar l’objectiu de recuperar la identitat del barri com a nucli històric

dilluns 17 maig 2010

L’alcalde de Salou, Pere Granados, juntament amb el regidor d’Urbanisme, Marc Montagut, han presentat avui en roda de premsa el projecte d’Intervenció Integral del Nucli Antic de Salou després d’haver passat pel procés de participació ciutadana.

El projecte que tindrà com a objectiu la recuperació de la identitat del barri com a nucli històric suposarà una inversió de 13.345.000 que assumiria en un 50% la Generalitat de Catalunya i en un 50% el consistori municipal.

L’alcalde de Salou ha destacat la "Importància del procés de participació a l’hora de dissenyar un projecte urbà, donat que s’ha obert a propostes i suggerències a estudiar". Segons l’alcalde "l’aportació dels ciutadans participants en el procés ha servit per orientar i consolidar estratègicament la funció del barri dins el conjunt de la ciutat, amb una coincidència que hem recollit dins el projecte, que és recuperar la seva identitat com nucli històric" i ha afegit que "al voltant d’aquest concepte s’actuarà en tots els sentits, des del punt de vista d’actuacions urbanes, com de dinamització cívica i històrica".

L’alcalde ha volgut destacar que "aquest àmbit que compren els entorns de la Torre Vella, l’Esglèsia Sta Ma del Mar, i la plaça de St. Jordi, compleixen tots els requisits que exigeix la Llei de Barris, i és és per aquest motiu que ens considerem acreedors i esperem que la Generalitat ens doni suport per poder desenvolupar aquest projecte tan positiu per la part de la ciutat històrica".

El regidor de promoció Econòmica, Marc Montagut, ha exposat algunes de les actuacions concretes que figuren en el projecte presentat a la Llei de Barris de la Generalitat (figuren més avall). Però ha remarcat que, "independentment de l’acceptació per part de la Generalitat, hi ha una sèrie de 5 o sis carrers del nucli antic estricte que seran objecte d’una especial actuació en el paviment, l’enllumenat i el mobiliari urbà, per singularitzar aquest àmbit". Ha afegit que "en aquests carrers ens comprometem a portar-les a terme amb les ajudes de la Generalitat o sense elles, donat que entenem són actuacions imprescindibles".

Els àmbits d’actuació que implicarà el projecte presentat a la Generalitat seran:

1. Millora dels espais públics i dotació de serveis

Nova urbanització de la plaça de St. Jordi. Millorar els serveis i dignificar l’entorn.

Renovació del paviment, enllumenat, i mobiliari urbà. Millora de l’accesibilitat amb plataforma única i ampliació voreres.

Fer més visible i permeable l’entorn de la Torre Vella.

Completar la xarxa de recollida de pluvials amb nous col·lectors, sobretot c/ de Barcelona, Via Roma i plaça del Carrilet.

Adequació de la il·luminació a la normativa d’eficiència energètica.

2.- Rehabilitació i equipament dels elements col·lectius dels edificis, amb ajuts i subvencions per a l’arranjament de façanes.

3.- Provisió d’equipaments per a l’ús col·lectiu.

Nou equipament polivalent al solar del centre infantil: Museu de Salou, nou centre obert i espai polivalent comunitari, per a activitats diverses.

4.- Incorporació de les tecnologies de la informació.

Ampliació de les zones wi-fi als equipaments municipals i espais determinats del barri com a la plaça de St. Jordi, Mercat Municipal i estació del Carrilet.

Pla de suport a les entitats en el disseny d’espais web i ús de les TIC.

5.- Foment de la sostenibilitat.

Foment del reciclatge. Campanyes de difusió i sensibilitació de la recollida selectiva.

Agent Cívic d’atenció als problemes ciutadans i de la neteja pública.

6.- Equitat de gènere en l’ús de l’espai urbà i equipaments.

 Programa de dinamització de la dona i de foment de la seva participació.

7.- Programes de millora social, urbanística i econòmica.

Pla de dinamització comercial, d’unificació de criteris d’organització i estètics, i programes de professionalització.

Organització d’esdeveniments al carrer com fires i mercats per revitalització cívica i comercial.

Servei de mediació familiar i comunitària, i desenvolupament d’un pla de ciutadania i convivència: acollida, assessorament, cohesió social.

Posar en valor el patrimoni humà i arquitectònic per impulsar la identitat diferenciada del nucli.

Ordenació de la circulació i l’espai urbà des del punt de vista de la mobilitat.

 

8.- Accesibilitat i supressió de barreres arquitectòniques.

Millorar la qualitat i l’accessibilitat del barri amb prioritat pels vianants, i amb supressió de barreres arquitectòniques.

 

L’alcalde ha destacat que en funció de la demanda ciutadana "hem dissenyat un projecte que ha de donar sentit a aquesta funció històrica del nucli que es pretén, aprofitant i recuperant els elements que projectin aquesta idea i que actuïn alhora en benefici de la seva activitat econòmica i comercial". En aquest sentit, ha assegurat "es preveu crear un museu de la ciutat, i integrar i fer més destacats els elements històrics i arquitectònics del nucli objecte d’intervenció".

 

 

Document Actions