Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou presenta un catàleg d’arquitectura moderna i contemporània que es convertirà properament en una ruta turística

La URV ha lliurat un estudi que recull una cinquantena d’obres al municipi, es tracta del major inventari d’aquest patrimoni que existeix al Camp de Tarragona

dijous 27 març 2014

Salou vol donar a conèixer l’extens patrimoni arquitectònic contemporani que té al municipi i, a tal efecte, avui s’ha presentat un estudi que encarregat per l’Ajuntament de Salou i que han realitzat un conjunt d’investigadors del CAIT (centre d’anàlisis integral del territori) de la URV. Aquest catàleg de béns servirà per dur a terme de manera progressiva una retolació de béns d’interès cultural amb l’ànim d’incrementar la divulgació arquitectònica del patrimoni salouenc i crear, conjuntament amb el Patronat de Turisme de Salou, un conjunt de rutes que posin de relleu la importància d’aquestes obres. La regidora de Cultura, Mª José Rodríguez, ha explicat que “aquesta catalogació no busca únicament documentar i generar una història, sinó ser un element actiu en la regeneració paisatgística i urbanística de Salou i per això volem donar-li un major pes dins dels nostres atractius culturals”.

Avui s’ha presentat aquest catàleg de referència que complementa el catàleg existent de béns a protegir del patrimoni de l’arquitectura moderna i contemporània. Es dóna la circumstància que, un cop realitzat l’estudi, Salou compta amb el nombre més elevat d’elements d’aquesta arquitectura dins del Camp de Tarragona, tenint, per tant, un patrimoni molt notable del qual ja s’ha iniciat la seva promoció amb unes jornades (el passat mes de novembre) per presentar l’obra d’Antonio Bonet Castellana, coincidint amb el centenari del seu naixement.

Paral·lelament, amb l’estudi a la mà, des de l’Ajuntament es considera molt interessant de comptar amb aquest catàleg que pot servir per determinar quins edificis haurien –per les seves connotacions- de passar a ser bé protegit.  Una bona mostra d’aquesta arquitectura es pot trobar en l’edifici de la biblioteca pública de Salou; la Casa Rubio; el centre cívic Els Triangles; la torre Itàlia; els apartaments Chipre o els apartaments Madrid; entre un llarg etcètera.

Precisament, abans de l’estiu ja es començaran a instal·lar alguns faristols amb informació relativa a alguns d’aquests béns; en una retolació que posarà al descobert patrimoni local com les muralles del Llatzeret;  els nius d’ametralladora de la punta del Po Roig; les barques de la platja de Llevant, entre d’altres amb càrrec als Fons FOMIT i amb una inversió propera als 59.000 euros.

Així, aquest estudi que s’ha donat a conèixer avui posa de relleu que “dins de l’arxiu d’arquitectura moderna i contemporània de Tarragona (1925-1996) hi consten fins a 153 entrades; de les quals 49 formen part del patrimoni de Salou en el període que va del 1959 al 1989. Aquesta concentració d’obres  assenyala la importància de Salou en l’àmbit de Tarragona i de Catalunya pel que fa al patrimoni d’arquitectura moderna i contemporània”, segons el catàleg realitzat que s’ha presentat avui a la sala Costa Daurada en presència de la regidora de Platges, Júlia Gómez, tècnics dels Serveis  d’Arquitectura municipals, entre d’altres.

L’estudi, com, han explicat un dels coordinadors del CAIT, Guillermo Zuaznabar,  també posa de èmfasi en el fet que “el turisme, de la mà de la construcció, és un dels eixos econòmics del país. Salou, que des de principis de segle XX ja és lloc de banys per a la burgesia de la província serà una de les poblacions que desenvoluparà de manera molt intensa el turisme i la construcció de segones residències estivals en aquest període”.

Entre els autors destaca la figura d’Antonio Bonet Castellana, Josep Puig Torné i altres arquitectes com Josep Ferrer Bosch; Lluís Tarragó; o Josep Mª Monravà, entre un llarg etcètera els quals “si bé les seves obres individualment no resulten molt rellevants sí que configuren, en conjunt, un cos important amb un perfil estilístic molt accentuat”.

Durant els anys 70, dos destacats arquitectes com Òscar Tusquets i Antoni Ubach també projecten obres a Salou; així com Pau Pérez i Esteve Bonell.

Galeria d'imatges

bonet.JPG
planol_obres.jpg
mjose.JPG
zuaznabar.JPG
bonet.JPG
mjose.JPG
zuaznabar.JPG
planol_obres.jpg

Document Actions